Am avut parte de-o experiență neașteptată miercuri seară la TIFF 2017. M-am dus să văd un documentar despre celebrul grătar argentinian – Todo sobre el asado – proiectat în secțiunea Film Food și-apoi am mers la o cină pe malul Someșului, la restaurantul Bricks unde-am mâncat un astfel de grătar reinterpretat.

Așa că-ți spun și ție ponturile rețetei și te fac să zâmbești:

Problematica originalității unei mâncări nu e doar la noi cu sarmalele, ci ajunge până-n Buenos Aires.

Chiar cu celebrul grătar.

 „Aici desfacem carnea de vită ca pe un ceas elvețian”

Documentarul Todo sobre el asado/Totul despre grătarul argentinian e fascinant. Bine făcut, lansat în 2016 și prezent și la Festivalul de Film de la San Sebastian din acest an, filmul spune povestea identitară a celebrului grătar argentinian.

Și spune și că cea mai celebră mâncare argentiniană nu e de fapt una atât de locală: vacile au ajuns în lume datorită lui Christopher Columb. Iar texanii făceau grătar de vită încă de pe timpuri, chiar dacă nu așa sofisticat.

În Argentina – și-o să ți se facă poftă de-o călătorie, sînt sigură – există un Festival Național al Grătarului Argentian, iar carnea poate fi preparată: la țepușă, în piele – suculentă – și la grătar.

La restaurantele celebre din Buenos Aires, argentinenii tranșează carnea de vită cu minuțiozitate și râd că-i desfăcută și așezată pe componente ca un ceas elvețian.

La Brigada, unul dintre cele mai bine cotate restaurante argentiniene are și-o legendă, spusă chiar de patron.

Odată, un client s-a plâns că n-ar fi făcută bine carnea și că e prea tare. Mândru și ca să-i demonstreze contrariul, patronul i-a spus chelenrului să ia o lingură și să taie carnea cu lingura în fața clientului – scena e filmată de-aproape, și carnea e atât de macră încât da, o poți tăia cu lingura. De-atunci, ala a rămas obiceiul La Brigada. Oricine vine aici, are parte de-o demonstrație de tăiat cu lingura. E marca locului.

Argentinienii fac artă din grătar nu doar în restaurante. Un artist contemporan aflat în top zece cei mai cunoscuți din Argentina are un performance unde carnea de vită e personaj principal. Între pereții unei cutii de carton decupate strategic, bucăți de carne sînt așezate aproape erotic lângă un cuțit. E ca și cum masa ar deveni o scenă, iar carnea – personajul principal.

De altfel, legătura argentineinlor cu acest grătar e profund emoțională.

Nu există unul care să nu aibă un grătar în casă.

Se vorbește și se cântă despre strămoși în jurul grătarului – chiar și azi.

Într-o cheie de metaforă, pe finalul documentarului sînt filmate apartamente cu oameni, iar vocea din off își imaginează ce tip de grătar ar mânca fiecare, în funcție de personalitate. 🙂

Rețetă de grătar argentinian cu piure de păstârnac

Înainte de grătarul argentinian am mâncat tot ceva tradițional, empanadas, un fel de colțunași umpluți cu carne, asortați cu avocado și creveți tiger

    • Ce trebuie să știi în primul rând e că celebrul grătar argentinian se face la foc deschis; Așa că ai nevoie de-un grătar cu cărbuni;
    • În funcție de tipul de carne pe care-l alegi, o poți găti la foc mai tare – dacă e mai grasă, sau la foc mai mic – dacă e macră;

  • După ce ai preparat carnea, o tai în fâșii subțiri, longitudinale;
  • O asortezi cu o lingură de piure de păstrârnac, morcov și morcov dulce;
  • Ca să te bucuri de texturile mâncării, e important să lași carnea să fie pufoasă – cât să nu fie nici în sânge, nici arsă; La fel și legumele;
  • Piureul de păstârnac e dulce și aromat, iar morcovii dau și ei o tentă de dulceață și pun în valoare savoarea cărnii;
  • Rezultă un melanj de catifea, la care poți asorta o Staropramen blondă, nu atât de tare ca cea dark sau distinctă ca cea granat astfel încât gustul mâncării se potențează numai bine cu cel al berii;

La TIFF 2017, Staropramen te provoacă să-ți surprinzi gustul. Fie că mergi la filmele din secțiunea FilmFood sau că alegi să ai o experiență culinară la localurile unde asortezi un sortiment de Staropramen cu prânzul sau cina și ai discount cu badge-ul de festival. Ai la alegere: Enigma, The Londoner, Studio 26, Indigo sau Nomad. În zonele cu branding, rezolvi un puzzle cu un poster de film și câștigi initații VIP, kit-uri CineFil și CineShow. Sau o bere, premiu de consolare. Îți surprinzi gustul și cu conținut bun, din interiorul festivalului pe www.oamenisigusturi.ro, unde critici de film, jurnaliști și artiști se reunesc ca să scrie și să-ți arate ce ai de savurat la TIFF. Staropramen este sponsor principal al TIFF 2017 și acordă marele premiu, Trofeul Transilvania, oferit celui mai bun film aflat în competiție.

 

 

Comentarii