Săptămâna aduce evenimente care îți bucură sufletul și mintea, de la târguri de carte, până la piese de teatru, concerte și lansări.
• Târgul carte revine la Tucano Coffee. S-au pregătit prețuri mici (între 5 și 30 de lei) , voie bună, cafea și prăjituri delicioase. Fie că ești în căutarea unor cărți pe care să le citești sub o pătură groasă iarna asta sau vrei să faci un cadou inedit, vino la târg pe 14 decembrie, între 11 și 17:00.
Spre deosebire de edițiile trecute, în decembrie, ai și șansa să-ți dai un blind date cu o carte la standul fiecărui expozant. Pe scurt, vei găsi și cărți împachetate de cadou cu mici indicii despre acțiune, personaje sau autor.
• Bucharest Short Film Festival revine cu cea de a patra ediție în perioada 14 – 20 decembrie, la Cinemateca Eforie, cu o nouă selecție de scurtmetraje selectate și premiate în festivaluri de renume, precum: Annecy, Bafta, Berlinale, Cannes, Clermont-Ferrand, Locarno, Premiile Oscar, Moscova, Palm Springs, Raindance, Veneția, Sundance, Tribeca, Toronto, dar și altele.
Ca de fiecare dată, BSFF propune o călătorie vizuală în care inovația și creativitatea sunt prioritare. 7 seri cu povești emoționante, amuzante, halucinante, povești venite din întreaga lume, cu perspective neașteptate și unice.
3 seri cu scurtmetraje de ficțiune, seara filmelor de animație și stop motion, seara filmelor experimental, modă și videoclip muzical, seara dedicată documentarului și filmelor care aduc în prim-plan problematica drepturilor omului și seara filmelor studențești.
• Eshkol Nevo, liderul noii generații de scriitori israelieni, a revenit la București pentru lansarea romanului „Simetria dorințelor“ – joi, 5 decembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.
„Simetria dorințelor începe ca un roman despre prietenie, căpătând apoi tot mai mult suspans și ajungând la un climax emoționant.“ – Jewish Chronicle
„Una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit în ultima vreme. Nu m-am mai atașat astfel de un personaj de la Rătăcirile fetei nesăbuite de Vargas Llosa. Secretul acestui roman stă în umor și emoție.“ – Corriere della Sera
„Eshkol Nevo, un star al literaturii israeliene, explorează magistral tensiunile vieții de zi cu zi pe fondul unei nesfârșite stări de urgență.“ – The Independent
Patru bărbați tineri, buni prieteni, au obiceiul de a se întâlni pentru a urmări împreună finala Campionatului Mondial de Fotbal, obicei respectat cu sfințenie încă de pe vremea când erau elevi. Desigur, meciurile de fotbal nu reprezintă decât un pretext, așa cum se întâmplă și în cazul finalei din 1998. Doar că acum unul dintre ei are o idee: fiecare să scrie pe o bucățică de hârtie câte trei dorințe pe care le vrea împlinite până la meciul final al următorului Campionat Mondial, când vor vedea ce anume au reușit să realizeze și ce nu. Această secvență din deschiderea romanului marchează momentul în care Nevo începe să exploreze culisele vieților și trăirilor cele mai intime ale celor patru tineri, cartografiind o prietenie care ni se dezvăluie în toată forța ei covârșitoare, în ciuda trădărilor, a violenței, a resentimentelor și chiar a morții.
• Spectacolului RADIO de Eric Bogosian, în regia lui Bobi Pricop și scenografia lui Nikita Toromanov, intră in stagiunea Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova și este de urmărit. Producția îl are pe Sorin Leoveanu în rolul principal, iar premiera spectacolului va avea loc sâmbătă, 14 decembrie 2019, ora 19:00.
• Copilul-problemă (Systemsprenger), multipremiatul film de debut al regizoarei germane Nora Fingscheidt rulează acum în 22 de orașe din România, distribuit de Bad Unicorn.
Lansat în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, premiat cu Ursul de Argint – Premiul Alfred Bauer pentru noi perspective în arta cinematografiei, dublu nominalizat la European Film Awards pentru Cel mai bun film și Cea mai bună actriță în rol principal – Helena Zengel, propunerea Germaniei la Premiile Oscar și succes de public în țara de origine (peste 500,000 de spectatori), Copilul-problemă aduce pe marile ecrane povestea lui Benni, o fetiță de 9 ani care încearcă cu disperare să găsească iubirea. Însă energia ei nestăvilită îi aduce pe toți cei din jur la capătul puterilor.
• Teatrelli și platforma Formare Culturală organizează o dezbatere pe tema drepturilor de autor: de la contracte până la drepturi și obligații, de la organisme de gestionare a drepturilor de autor și conexe la uniuni de creație.
Drepturile de autor sunt un subiect greoi pentru cei din afara sectorului cultural și creativ, neclar pentru artiști și problematic pentru operatorii culturali și antreprenorii creativi.
Eşti invitat în „câmpul de producție” care folosește legea nr. 8 din 14 martie 1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, în care ne regăsim, artiști și asociații non-profit – fie ele uniuni de creație, organisme de gestiune colectivă a drepturilor de autor ori asociații neguvernamentale și fundații, start-up-uri creative, birouri de arhitectură, galerii de artă, buticuri de creație sau alte entități antreprenoriale din zona industriilor culturale și creative.
Vor participa: Corina Cojocaru – Polacsek, avocat specializat pe drepturi de autor și Doru Adrian Păunescu, director general ORDA – Oficiul Român pentru Drepturile de Autor / Irina Lucan Arjoca, director general adjunct.
Discuția va fi moderată de Oana Nasui, manager cultural și co-fondator Formare Culturală.
• „Trei surori”, un scenariu (ne) firesc de liber de Radu Afrim după Cehov. Un remix al unui text clasic, o revitalizare halucinantă și extrem de actuală a unei povești spuse de sute de ori, un spectacol puternic, original și șocant care, la fel ca toate creațiile marca Afrim, va scoate publicul din zona sa de confort.
„Trei surori” de la TNB nu este o montare „cehoviană” în sensul consacrat al termenului, ci oferă o viziune distinctă, recognoscibilă, în stilul care l-a impus pe Radu Afrim drept unul dintre cei mai neconvenționali și mai talentați regizori de teatru din România.
Pe 28 decembrie, la TNB.
• „Livada de vișini” a lui Doiashvili este o construcție spectaculoasă, un cocktail expansiv de umor, pasiune, muzică, disperare de a trăi și de a nu ști cum, nevoia de a schimba și de a nu ști ce, în căutarea unui nou adevăr teatral, de o cruzime poetică.
O montare cu rezonanță contemporană, într-o lume care totul se ipotechează, se cumpără și se vinde, în care suntem puși în fața unei alegeri esențiale: a fi sau a… vorbi?
Un spectacol cu un ritm frenetic, propunând o coregrafie impresionantă a dezastrului unor vieți neliniștite, dar și o dramaturgie a empatiei față de neajutorații acestei lumi.
Pe 21 decembrie, la TNB.
• Möbius prezintă F R A G I L, o expoziție solo ce include fotografii ale lui Adi Tudose ce nu au mai fost expuse până acum. Deschiderea are loc pe 12 decembrie, iar expoziția poate fi văzută până pe 18 ianuarie.
• Hot Lagoon Fair își propune să reunească noul val de artiști, designeri și ilustratori din România. Creațiile lor se vor regăsi pe printuri, fanzine-uri, tricouri, piese de ceramică, stickere, cărți poștale, genți, sacoșe, cărți de autor și multe alte obiecte de larg consum.
Când: sâmbătă, 21 decembrie 2019, 14:00 – 21:00
Intrarea se face în baza biletului de acces în muzeu.
• Festivalul de Psihanaliză și Film Ediția 8 & ½ incepe pe 12 decembrie.
Cinema Muzeul Țăranului
Str. Monetăriei nr. 3, București
12-15 decembrie 2019
• Luni, 16 decembrie, de la ora 19:00, are loc o nouă ediție a clubului de lectură #Bibliobibuli, despre „Pana de automobil”, un scurt roman al autorului elvețian Friedrich Dürrenmatt, reeditat de Editura Polirom în 2019, în traducerea lui Radu Lupan. Un comis-voiajor a cărui mașină rămâne în pană este invitat la cină de niște necunoscuți, care îl atrag într-un captivant joc de societate cu final neașteptat.
• Întâlnire cu Ana Blandiana, Lidia Bodea și Cristian Pătrășconiu despre „Integrala poemelor“, volum de colecție apărut la Editura Humanitas. Lansare, sesiune de autografe și lectură publică
Ești invitat joi, 12 decembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea Integralei poemelor – Ana Blandiana, volum de colecție apărut recent la Humanitas. La eveniment vor vorbi, alături de Ana Blandiana, Cristian Pătrășconiu și Lidia Bodea, directorul Editurii Humanitas.
• În fiecare decembrie, Muzeul Național al Literaturii Române îl readuce în memoria celor care iubesc Poezia pe cel care a slujit-o cu pasiune, har și devotament – Nichita Stănescu.
Admirat şi iubit, poetul a rămas viu în amintirile tuturor celor care l-au cunoscut. La această întâlnire specială numită „Viața mea se iluminează”, ce va avea loc vineri, 13 decembrie 2019, ora 18.00, în Mansarda sediului din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe) participă atât graficianul Mircia Dumitrescu, Nicu Alifantis, actrița Theodora Stanciu, Vlad Ciobanu, cât și Andreea Ionela Buzatu, Alexandra Zamfirescu, Maria Magdalena Pisaltu și Gianina Crivăț, studente clasa de Actorie Rodica Mandache – Universitatea Hyperion.
• Pe 13 decembrie, are loc a cincea ediție a clubului de carte Paladin, unde dezbatem o noutate fantasy – „Un străin în Olondria” de Sofia Samatar (traducere din limba engleză de Alexa Fusoi).
Întâlnirea are loc la Librarium TNB începând cu ora 19:00, iar discuția este moderată de Liviu Szoke, blogger, cititor și traducător.
Intrare liberă în limita locurilor disponibile!
• Îți place să citești? Ești un iubitor de carte?
Dacă răspunsul este da, ia cu tine cartea care ți-a schimbat viața și perspectiva asupra unor lucruri. Scrie înainte un gând motivator pe prima pagină, împacheteaz-o frumos și dă-o mai departe în seara evenimentului. Vei primi și tu una. Totul pe nevăzute.
• Piața Țărănească și Meșter(Ești)! organizează la Muzeul Național al Țăranului Român din 13 până în 15 decembrie târgul Crăciun Țărănesc. Accesul este prin strada Monetăriei nr. 3 și intrarea este liberă!
Cele mai gustoase preparate tradiționale de post și de dulce: miere și zacuști, turtă dulce și plăcinte, păstrăv afumat și brânzeturi, preparate din carne de porc specifice sărbătorilor, dar și preparate gustoase pregătite la fața locului de bucătari pricepuți: sarmale de post și de dulce, preparate calde la grătar, murături, ciuperci și legume, bulz, de toate și pe degustate cum cere tradiția la Piața Țărănească!
• Vino joi, 12 decembrie, de la 18:30, la Librăria Humanitas Kretzulescu, pentru o dezbatere inpolitically correct și liberă despre compromis, pornind de la cel mai recent roman semnat de Jean-Lorin Sterian, „Whoreshop”, apărut de curând la Editura Hyperliteratura.
Invitații autorului sunt: Madalina Dan (coregraf), Monica Jitariuc (om de comunicare), Andreea Lupescu (muzician/influencer) și Andrei Ruse (scriitor).
• CĂSĂTORIA de Gogol regia Yuri Kordonsky
Cu: Andreea Bibiri / Anca Androne, Dana Dogaru, Mariana Mihuţ, Cornel Scripcaru, Răzvan Vasilescu, Doru Ana, Ionel Mihăilescu, Victor Rebengiuc, Marius Chivu, Ana Ioana Macaria, Şerban Pavlu.
Ion Parhon: Un spectacol excepţional, realizat de o cunoştinţă mai veche a spectatorilor acestui teatru, regizorul rus, actualmente profesor în Statele Unite ale Americii, Iurii Kordonski. Căsătoria lui Gogol este o piesă care pare inactuală astăzi, la peste 150 de ani de la scrierea sa. Totuşi, acest regizor cu imaginaţie şi gîndire trează, împreună cu legendara trupă a nu mai puţin legendarului teatru românesc de prim-rang european, a reuşit să realizeze un spectacol substanţial şi care ţine, tot trează, şi atenţia publicului pe parcursul celor trei ore cît durează. Modul în care a pus în scenă surprinde şi încîntă.
Pe 12 decembrie, la Bulandra.
• „Un tramvai numit dorință” este spectacolul care urmărește sub lupă evoluția celor patru personaje cu titlul unui destin comun: ratarea. Textul lui Williams stă la baza unei creații spectaculare care își dorește răspândirea unei povești de care nu te mai poți despărți.
Pe 13 decembrie, la unteatru.
• Au fost anunțate nominalizările pentru Globurile de Aur.
• Aceștia sunt fotografii din spatele momentelor de neuitat din modă.
• Care sunt cele mai bune albume clasice de Crăciun. Le găsești aici.
• De ce este muzica un limbaj universal.
No Comments