Dacă rămîneți în București de Sărbători, mergeți să vă răsfățați cu o poezie de film. Și cu Van Gogh.
Un thriller despre controversata moarte a lui Van Gogh și un triumf artistic ce trebuie văzut în sala de cinema.
În filmul Cu drag, Van Gogh performanța unor actori de marca (Douglas Booth, Saoirse Ronan, Jerome Flynn și mulți alții ) se combină cu performanță a 125 de pictori profesioniști și a animației digitale.
Niciun alt artist plastic nu a creat mai multe legende ca Vincent van Gogh. Etichetat adeseori ca un martir, un satir plin de pofte, un nebun, un geniu sau un trântor, adevăratul Vincent ni se dezvăluie prin intermediul corespondenței sale, ascunse de mituri și trecerea timpului. Vincent însuși spunea în ultima lui scrisoare: “Nu putem vorbi decât prin picturile noastre”. Îl credem pe cuvânt și lăsăm picturile sale să spună adevărata poveste a lui Vincent van Gogh.
Pe 27 decembrie, la Cinema Europa.
• Ultimul concert al Mariei, din acest an. Vor fi cântece vechi și vechituri în haine noi, și improvizații, icnete, chiuituri și suspine, câte un hohot de râs, ori poate o vorbă în răspăr, pentru toată suflarea și pentru oaspeți feluriți. Snobii sunt și ei bineveniți. Și lumea bună. Și sufletele rătăcite. Și iubitorii de sunete emise de voce. Și romanticii. Și curioșii. Și cei care nu fac cozonac. Și cei care visează piftie.
Pe 30 decembrie, la Teatrul de Artă București.
• Illustration Now. Student Exhibition #2 este o expoziție de ilustrații realizată cu studenți din anul III ai departamentului de Design, Facultatea de Arte Decorative și Design, UNArte – București. O selecție de tineri designeri și ilustratori din noul val de creatori care au ca numitor comun desenul în diferite forme de exprimare. Creațiile lor vor fi realizate live pe simezele cafenelei MNAC de la etajul IV al Casei Poporului, și vor aduce în prim plan imagini prin care tânăra generație percepe cei 30 de ani de la Revoluția Română din 1989, dar și predicții despre ce ne rezervă viitorul.
• La peste trei decenii distanță de la ultima expoziție personală, Eugen Bratfanof părăsește auto-exilul atât de iubit al atelierului din Tulcea și revine pe scena artistică cu un proiect de anvergură „Între lumi”.
Unic în peisajul artistic contemporan, atât prin modul de exprimare, dar și prin raritatea momentelor de prezență publică, artistul vizual prezintă în cadrul proiectului o serie peste 30 de lucrări create în perioada 1984 – 2019.
Până pe 8 februarie 2020 Galateca propune o întâlnire cu un artist profund autentic și universul său, cunoscut în presa anilor ’80 drept ”experimentul Bratfanof”.
• Cel mai îndrăgit eveniment al Orchestrei Simfonice București, Concertul Tradițional de Anul Nou 2020, a ajuns la cea de-a VII-a ediție. În cadrul unui nou concert din Stagiunea #SalutCULTURA! care poate fi considerat mai degrabă un spectacol eveniment, Orchestra Simfonică Bucureşti și dirijorul Nicolae Moldoveanu te invită să iei parte la o seară memorabilă în care vei avea ocazia să asculți în exclusivitate muzică clasică de cea mai buna calitate, alături de multe alte surprize.
Invitatul special al acestui eveniment este Linda Teodosiu.
• Teatrul Național București – Sala Atelier
50 de secunde – de Daniel Oltean
regia: Eugen Gyemant
scenografia: Maria Nicola
muzica: Alexei Țurcan
grafica și afișul: Andreea Chirică
asistentă de regie: Alice Gyemant
secretar literar: Silvia Nastasie
fotografii: Alexandra Pașca
DISTRIBUȚIA
(în ordinea indicată de autor) :
FIUL – Alexandru VOICU
ANCHETATORUL – Lucian IFTIME
MAMA – Diana DUMBRAVĂ
„50 de secunde” este piesa pentru care Daniel Oltean a obținut, în 2017, premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului.
Pe 3 ianuarie.
• Aceasta este o drumeție de o zi la marginea capitalei, distanța totală de mers pe jos este de 19 kilometri. Drumeția are loc pe 4, 5, 11, 19 ianuarie. Tariful de participare este de 35 de lei, include și calendarul de birou Geoarhiva pe anul 2020. Obiectivele:
– Tunelul feroviar abandonat Lujerului;
– Lacul Morii și insula părăsită;
– Mănăstirea Chiajna, ruina bisericii medievale;
– Fortul 1 Chitila, reduitul și cazarma.
Pîinea care hrăneşte, vindecă şi răsfaţă
Românul are cultul pîinii. Mămăliga a descoperit-o tîrziu, dar pîinea este în ADN-ul lui. Pîinea este sfîntă, nu se aruncă niciodată şi are un rol central în multe ritualuri sacre la români. Este nevoie să ne reamintim aceste lucruri şi să tratăm din nou pîinea aşa cum merită. Este necesar şi să reînvăţăm să facem pîine adevărată, ca pe vremea bunicilor şi străbunicilor noştri. Pîine sănătoasă, gustoasă şi care nu îngraşă. Pîine care hrăneşte, vindecă şi răsfaţă. Pentru că pîinea cu maia este foarte uşor de digerat şi nu balonează, nu provoacă intoleranţă la gluten, iar pentru cei care deja au dezvoltat forme uşoare ale acestei afecţiuni, e complet acceptabilă.
Pe 4 ianuarie, la Casa cu Roast.
• Radu Afrim provoacă din nou publicul, oferind un remix al unei piese clasice, o revitalizare halucinantă și extrem de actuală a unei povești spuse de sute de ori, un spectacol puternic, original și șocant care, la fel ca toate creațiile marca Afrim, îi va scoate pe spectatori din zona lor de confort. Departe de montările în care spiritul Rusiei e redat prin clişee, „Trei surori” de Radu Afrim propune o viziune suprarealistă, amestec de absurd, comic, grotesc, dar și de profundă sensibilitate, care plasează povestea celor trei surori în România zilelor noastre. În noul său spectacol de la TNB, Afrim creează un univers care se mulează pe receptivitatea publicului contemporan, cu trimiteri evidente la actualitate, dar care se integrează atât de bine în lumea imaginată de Cehov în urmă cu peste 100 de ani.
„Trei surori”, pe 23 ianuarie, la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti.
• Unul dintre cele mai îndrăgite spectacole ale TNB, „No Man’s Land”, revine la începutul anului 2020 cu o nouă reprezentație.
Cea mai bună comedie de război, selecționată la FNT și nominaliztă la Premiile UNITER (pentru cel mai bun actor), va avea o nouă întâlnire cu publicul pe 5 ianuarie, de la ora 19.30!
• Ne bucurăm de zăpadă într-un loc cu peisaje pitorești, unde oamenii au încă un stil de viață pastoral și arhaic.
În ianuarie se organizează un traseu prin 3 sate aflate la poalele masivului Piatra Craiului, cu case răspândite pe culmile din jur, aflate la peste 1000 m altitudine, o tură pentru iubitorii de drumeții, dar și pentru cei care caută liniștea naturii și peisaje de basm în orice anotimp.
• Tosca de Giacomo Puccini, pe 30 ianuarie, la Opera Națională București.
Regie, decor, costume și light design: Mario De Carlo
Maestru de Cor: Daniel Jinga
Maestru Cor Copii: Smaranda Morgovan
Asistenți regie: Paula Gherghe, Claudia Machedon
Dirijor: Tiberiu Soare
Floria Tosca: Dragana Radakovic – invitată
Mario Cavaradossi: Alin Stoica
Scarpia: Cătălin Toropoc
Cesare Angelotti: Filip Panait
Sacrestano: Iustinian Zetea
Spoletta: Valentin Racoveanu
Sciarrone: Daniel Pop
Un carceriere: Dan Indricău
Un pastore: Mădălina Barbu
No Comments