Lansări de carte, evenimente culturale, filme și piese de teatru, spectacole de operă și expoziții, toate se întâmplă în București în perioada următoare. Ți-am pregătit o nouă listă de recomandări. Alege-ți evenimentele preferate și spune-mi unde ne vedem.
• Zilele și Gala Superscrieri 2019 au loc pe 24 și 25 martie. Zilele Superscrieri revin cu o zi plină la Apollo111, pe 24 martie, în timp ce Gala Superscrieri 2019 înseamnă are loc în cocheta sală Studio a TNB, în care aflăm sunt cele mai bune materiale ale anului 2018.
• 2 Femei este un spectacol de dans contemporan ce conectează prin intermediul coregrafiei, al muzicii, textului și elementelor vizuale, episoade și teme relevante în viața unei femei, din copilărie până la maturitate. Are loc pe 8 martie, la Linotip-Centru Independent Coregrafic.
• Centrul Rus din București te invită pe 27 februarie, ora 18.30, la Recitalul de Pian susținut de Violetta Stefănescu. Intrarea este liberă
• În majoritatea anului, Ţara Oaşului se depopulează, se umple de viaţă numai în august, când oamenii se întorc din străinătate pentru câteva săptămâni. Se mută în vilele de lux de acasă, aflate în construcţie şi creştere continuă, se întâlnesc cu vecinii, sărbătoresc. În această perioadă, în fiecare sat, în fiecare zi se ţin chiar şi mai multe nunți, toată regiunea se transformă într-o nuntă imensă. În timp ce urmărim evenimentele, localnicii evocă istoricul emigrărilor din anii ’90, când au plecat din România pentru o viaţă mai bună în străinătate. Vino să vezi „Nunta anului”, 25 februarie, la Cinema Muzeul Țăranului.
• Scurtmetrajele lui Agnès Varda (1958-1986) vor fi proiectate miercuri, 20 februarie , ora 19, în Sala Cinema din UNATC. Intrarea este liberă.
• Vocile Romilor – Prelegeri, lecturi, muzică și teatru cu ocazia lansării RomArchive – Arhiva Digitală Romă. Pe 28 februarie 2019, de la 18:00, la Teatrul Evreiesc de Stat (Dr. Iuliu Barasch nr. 15, București). RomArchive – Arhiva Digitală Romă este primul proiect de anvergură internațională ce aduce o perspectivă inovatoare asupra a ceea ce înseamnă arta și cultura, istoria și identitatea rome; toate acestea prezentate și spuse de înșiși romi în cooperare cu neromi.
• Coregraful Razvan Mazilu, scriitorii Nora Iuga şi Marin Mălaicu-Hondrari, muzicianul Oigăn (de la trupele KUMM şi Moon Museum), regizoarea de film Adina Pintilie (Touch Me Not) vor citi scrisori de dragoste dintre iubiţi deopotrivă straight & gay, unii mai faimoşi decît alţii. Pentru a păstra surpriza, identitatea corespondenţilor va fi dezvăluită, ca de obicei, abia în seara evenimentului, după fiecare lectură în parte. Pe 20 februarie, la Qreator.
• Eşti invitat sâmbătă, 23 februarie, la ora 17.00, la un ceai cu actorul Andi Vasluianu în sufrageria culturală a Pisicului Ghiftuit din La petite bouffe Cotroceni.
• Editura Humanitas Fiction te invită miercuri, 20 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38), la lansarea volumului de nuvele „Răzbunarea iertării“ de Eric-Emmanuel Schmitt, aflat în curs de apariție în seria de autor dedicată scriitorului francez, în traducerea lui Laurențiu Malomfălean. Vor prezenta cartea Chris Simion-Mercurian, regizoare și Cristina Stanciulescu și Horia Ghibutiu, jurnaliști. În partea a doua a evenimentului, actrița Marcela Motoc va citi câteva fragmente din volum. Moderatorul întâlnirii va fi Raluca Popescu, redactor-șef Humanitas Fiction.
• Tectonica sentimentelor ne dezvăluie un joc al orgoliilor în care un bărbat devine miza pentru care patru femei au hotărât să lupte: speranţa, dragostea pură, şansa pe care niciodată nu au avut-o, dovada că îşi pot depăşi condiţia. Eric Emmanuel Schmitt a finalizat Tectonica sentimentelor în 2008, când a hotărât că o va monta el însuşi, la Théâtre Marigny din Paris. Piesa tratează teme care l-au preocupat constant pe autor precum întâlnirea dintre umilinţă şi orgoliu în dragoste sau confruntarea dintre adevăr şi minciună. Se joacă pe 3 martie, la Sala Atelier, TNB.
• O prostituată și clientul ei. Doi oameni care nu se cunosc se află într-o cameră, pentru o noapte de amor. Cea mai veche întâlnire din lume; fără un “mâine”, în majoritatea cazurilor. Însă la capătul nopții, totul ia o întorsătură neașteptată. Tranzacția nu este cea pe care o bănuim. O poveste intimă străpunge suprafața violentă și sordidă a schimbului și caută un epilog dincolo de “a doua zi”. O noapte pe dos – de Xavier Durringer se joacă pe 23 februarie, la Teatrul de Artă București.
• „Două Loturi”, în regia lui Alexandru Dabija, se joacă pe 27 februarie, la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti. Cu: Patru Gavril, Marius Manole, Ana Ciontea, Corina Moise, Ilona Brezoianu, Eliza Păuna, Nicoleta Lefter, Valentina Zaharia, Mandin Mădălin, Daniel Hara, Mihai Munteniță, Eduard Cirlan / Axel Moustache, Ionut Toader, Dumitru Dragos, Marcel Bălănescu.
• „Ediție Specială” este un nou proiect marca Horațiu Mălăele. Actorul va fi secondat pe scenă de fiul său, Bogdan Mălăele, și de muzicianul Radu Captari. Îi poți vedea pe 28 februarie, la Cinema Pro.
• MAZURKA este un spectacol emoționant, o odisee a mitului lui Chopin: GENIUL muzical și OMUL Chopin. Spectacolul nu este unul biografic, ci mai degrabă o încercare de a devia de la realitatea absolută la cea spirituală. Se joacă pe 21 si 25 februarie la Teatrul Dramaturgilor Români.
• Acordeonistul finlandez Kimmo Pohjonen concertează la Jazz Nouveau în Control Club pe 25 februarie. Apreciat pentru diversitatea ‘’peisajelor’’ muzicale prin care își poartă ascultătorii, Kimmo Pohjonen înglobează în compozițiile sale beat-uri electronice, folk, rock sau jazz. Experiența live este însă cea care dă adevărata măsură a creativității și nonconformismului acestui artist atât de special în toate demersurile sale artistice.
• Hamlet – Poate fi răzbunată crima? Încercând să se răzbune pe cel care i-a ucis tatăl, Hamlet ajunge să se răzbune pe el însuși până ce ajunge la tăcere. Spectacolul renunță la orice privire exterioară asupra poveștii și urmărește filmul acestei răzbunări imposibile strict din interiorul lui Hamlet. Un spectacol de Alina Berzunteanu, Richard Bovnoczki și Peter Kerek, pe 23 februarie, la untreatru.
• Pieptănarii, în povești și în arhive | Conferințele de la Șosea, pe 28 februarie, la Muzeul Național al Țăranului Român. Conferință susținută de: Petre Matei – cercetător și istoric în cadrul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România, și Cătălina Tesăr – cercetător și antropolog la Muzeul Național al Țăranului Român.
• UNATC cel plimbăreț te așteaptă și anul acesta să fii student pentru o zi la cea de-a XXIII-a ediție a Ușilor Deschise UNATC între 1 și 3 martie 2019!
• Viitorul târgurilor de artă se află într-un hotel de pe Hollywood Boulevard.
• O bunică de 91 de ani și-a transformat satul într-o galerie de artă.
• De ce ar trebui să muncești mai puțin și să îți petreci mai mult timp cu hobby-urile tale.
• Peste 800 de manuscrise medievale iluminate sunt acum online și pot fi descărcate.
• Marea Britanie prezintă o nouă colecție de timbre dedicată lui Leonardo da Vinci.
• 10 lucruri surprinzătoare despre Pablo Picasso. Le descoperi aici.
No Comments