Recomandările culturale ale săptămânii sunt aici. Ți-am pregătit lansări de carte, piese de teatru, expoziții, experiențe literare și câteva link-uri utile. Trece-le în agendă și spune-mi unde ne vedem în perioada următoare.
• Ajuns la cea de-a 12-a ediție, UNDERCLOUD – Festival de Teatru Independent de Orice, primul festival de teatru independent din România va avea loc anul acesta în perioada 23-30 august, la Muzeul Țăranului Român. Timp de 8 zile, spectatorii vor avea șansa de a participa la peste 30 de spectacole de teatru contemporan, performanceuri, spectacole de dans, concerte și experiențe artistice unice.
Biletele s-au pus în vânzare pe mystage.ro și pe Eventbook.
Mai multe detalii despre spectacolele #UNDERCLOUD12 și programul festivalului se găsesc pe http://www.undercloud.ro, pe facebook.com/undercloudfestival și instagram.com/undercloudfestival.
• Un spectacol scris în glumă, jucat în glumă, dar care a ajuns o întîmplare foarte serioasă. O întîmplare unde se abordează tot felul de teme superficiale (cotropirea actorului de către personaj, trădarea în iubire, etc.) și o sumedenie de teme fundamentale (tăierea colțului de la unghia rivă tragi-comic.
„Noi 4” – pe 27 august, la Amfiteatru TNB.
Cu:
Marius Manole
Maria Obretin
Oana Tudor
Lia Bugnar
• Vino pentru o seară frumoasă, în grădină, pe ritmuri de samba si bossa-nova.
Mara este din România, povestitoare foarte sensibilă în muzicala limbă portugheză, călătorește des între București și São Paulo, care a devenit a doua ei casă.
Cauê este brazilian nativ, chitara lui cântă sufletul poeziei din São Paulo și Rio de Janeiro, abordând mai multe stiluri muzicale.
Mara Halunga & Cauê de Marinis Project
Vineri, 16 august, ora 19:30
• Cele mai importante edituri din România vor aduce la Chișinău, între 28 august și 1 septembrie, cele mai bune cărți ale anului, dar și foarte multe materiale educaționale, la Bookfest. Peste 50.000 de cărți, cu reduceri care merg până la 80% din prețul de copertă vor fi disponibile pentru cei interesați în cele cinci zile ale evenimentului; cum cursurile școlilor încep la Chișinău pe 2 septembrie, oferta de materiale educaționale este și ea la fel de bogată în titluri și reduceri.
• Niciun alt artist plastic nu a creat mai multe legende ca Vincent van Gogh. Etichetat adeseori ca un martir, un satir plin de pofte, un nebun, un geniu sau un trantor, adevaratul Vincent ni se dezvaluie prin intermediul corespondentei sale, ascunse de mituri si trecerea timpului. Vincent insusi spunea in ultima lui scrisoare: “Nu putem vorbi decat prin picturile noastre”.
Cu drag, Van Gogh la Cinema Elvire Popesco, pe 18 august.
• Cel de-al 12-lea concert al festivalului Vara Magică va aduce pe scena Ateneului Român orchestra Kamerata Kronstadt, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu. Solist în concert va fi violonista de origine germană Rebekka Hartmann. Concertul “Anotimpurile – De la Vivaldi la Piazzola“ va fi un regal constituit din cele două capodopere cu același nume, compuse de doi giganți ai muzicii universale, la o distanță de aproape două secole și jumătate.
Pe 15 august, la Ateneul Roman.
• Seara Filmului European: Pájaros de verano / Păsări Călătoare (2018, co-producție Danemarca/ Germania/ Franța/ Elveția/ Columbia/ Mexic, cu: Natalia Reyes, Carmiña Martínez, José Acosta)
Duminică, 18 august, ora 21:00
Intrarea gratuita, cu rezervare aici.
• Lungmetrajul de debut al tinerei regizoare franceze Marie Monge, Joueurs/Joacă-te cu focul! este un thriller despre pasiune vecină cu dependența. Când Ella îl întâlnește pe Abel, viața ei se schimbă radical. În mrejele acestei iubiri enigmatice, tânăra descoperă Parisul subteran, cosmopolit, al jocurilor de noroc, unde domnesc adrenalina și banii. Începută dintr-un pariu, relația lor se va transforma curând într-o pasiune devorantă.
Pe 16 august, la Amifiteatru TNB.
• WishFest, primul festival dedicat lampioanelor pe apă, se întâmplă în București între 14 – 15 septembrie. Muzică live, Live Cooking Record Mondial și Plimbări cu Vaporul. Vino să luminezi Lacul Floreasca.
• French Swing-Jazz este un periplu muzical de poveste, o întâlnire cu minunata muzică a Parisului de altădată, un Paris plin de culoare, însuflețit de nenumărați îndrăgostiți, poeți, pictori, creatoare de modă, negustori ambulanți, contese, hoinari, copii adorabili. Un loc al cărui farmec este oglindit de parfumul inconfundabil al Micului Paris, cu muzica sa seducătoare.
Pe 21 august, la Gradina Sticlarilor.
• Pe 15 august ești așteptat în Grădina de Vară Quantic la un concert cu personaje de o tristețe comică zguduitoare. Nici muzică, nici teatru, sau (poate) amândouă exact în același timp.
Concert în 4 + 1 alături de Ada Milea, Bobo Burlacianu, Anca Hanu, Cristi Rigman și Stefan Mura.
• Joi, 15 august, începând cu ora 19.00, la Fabrica Gastropub (Splaiul Unirii, 160), are loc avanpremiera celei de-a patra ediții DokStation Music Documentary Film Festival.
În cadrul evenimentului, va fi proiectat, în premieră națională, filmul documentar „Sting : A Free Man” (2017, regia: Julie Veille), precedat de o selecție muzicală din discografia Sting și The Police.
• Dumincă, 18 august, de la ora 18:00, are loc o proiecție de film documentar din seria KineDok 2019.
De această dată este vorba despre un documentar filmat în Bulgaria rurală: Miniatură pentru pian | Miniature for Piano | r. Eldora Traykova | 2017 | 61 minute.
Cu umor și într-un ton melancolic, documentarul descrie rutina de zi cu zi a patru medici de vârsta a treia care își desfășoară munca în sate îndepărtate din diferite regiuni mărginașe ale Bulgariei. În ciuda dificultăților întâmpinate, aceștia continuă să-și îndeplinească îndatoririle profesionale. O generație de medici dispare din viață fără a putea fi înlocuită.
• Joi, 22 august, de la ora 19:00, are loc a cincea ediție a clubului de lectură #Bibliobibuli. Se discută despre “Toate numele”, de José Saramago, un roman enigmatic despre memoria colectivă și instituțiile menite să o păstreze.
Cartea a apărut în 2002 la Editura Polirom, în traducerea Mioarei Caragea.
• „N-am timp de poezii” este un club pentru liceenii pasionați de poezie. A patra ediție va avea loc vineri, 16 august, începând cu ora 19:00, în demisolul Cărturești Verona.
• De ce au nevoie cercetătorii de training în artă? Descoperi aici.
• Acest sat din Sahara este casa a mii de texte antice, păstrate în bibilotecile deșerturilor.
• NASA i-a recrutat pe Andy Warhol, Annie Leibovitz, Norman Rockwell și alți 350 de artiști pentru a documenta vizual programul spațial din Statele Unite.
• Învață să prepari cocktailul preferat al lui Leonard Cohen, „The Red Needle”.
• Așa arăta ierbarul lui Emily Dickinson. Îl poți vedea acum online.
No Comments