Cele mai frumoase recomandări culturale ale săptămânii includ filme, piese de teatru, lansări de carte și festivaluri la care trebuie să ajungi.
• Ca în fiecare an, și în 2019, line-up-ul de la Cannes a arătat ca o veritabilă bătălie între titanii cinematografiei mondiale de categorie grea, cu vârste cuprinse între 30 și 82 de ani. O confruntare în stil liber a forțelor creatoare de geniu care, în octombrie, se va rejuca la București: Werner Herzog, Luc și Jean-Pierre Dardenne, Ken Loach, Marco Bellocchio, Arnaud Desplechin, Xavier Dolan.
Pe toți îi veți puteți vedea la ediția din acest an a Les Films de Cannes à Bucarest, între 18 și 27 octombrie, la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului Roman, Cinemateca Union și Instituto Cervantes.
Mai multe, pe Facebook.
• Timpul Nostru/ Nuestro Tiempo intră în cinematografele din țară pe 27 septembrie. The Guardian spune că “filmul explorează mecanica infatuării și a dinamicii puterilor conjugale”, iar Variety discută preocuparea lui Reygadas pentru masculinitate “un subiect pe care l-a abordat și în trecut, dar parcă niciodată atât de mult”. Deși este vorba de ficțiune în totalitate și fără a avea vreo legătură cu viața reală a regizorului, nu te poți opri din a întreba cât din ceea ce vezi în Timpul Nostru/ Nuestro Tiempo este cu adevărat viața personală a lui Carlos Reygadas.
Pe 23 septembrie, filmul se va vedea la Cinema Elvire Popesco, de la ora 19:00. Pe 25 septembrie, la Cinema Muzeul Țăranului, de la ora 19:00, va rula în prezența criticului de film Ionuț Mareș.
• luna.doc, o lună de filme documentare în licee, a ajuns la cea de-a șasea ediție. În perioada octombrie-noiembrie 2019, se merge prin țară cu documentare menite să deschidă discuții despre EDUCAȚIE.
Participarea la proiecțiile din luna.doc#6 este deschisă tuturor profesorilor interesați, pe bază de înscriere.
Înscrierile se pot face până la data de 7 octombrie 2019 prin completarea formularului: https://forms.gle/cLKZzjKvEyNJELCTA
• O premieră în programul curatorial al Galeriei Sector 1, Frumusețe conștientă marchează debutul colaborării cu patrimoniul de lucrări al artistei Yvonne Hasan. Expoziția urmează retrospectivei Yvonne Hasan de la MNAC și urmărește ca rezultatul procesului de creație al artistei să fie mai apropiat publicului și mai bine înțeles.
Vernisajul expoziției curatoriate de Adrian Buga va avea loc pe 25 Septembrie, ora 18:30 și va putea fi vizitată în perioada 26 Septembrie – 09 Noiembrie 2019.
• Universul fantastic al filmelor de animație premiate recent la cele mai importante festivaluri din întreaga lume cucerește marile ecrane la cea de-a 14-a ediție Animest. Selecția de filme proiectate între 4 și 13 octombrie în premieră în România va depăși toate așteptările, oferind publicului zece zile fantastice, animate de mister, aventură, povești memorabile și personaje complexe.
Bilete și program, aici.
• Câștigătorul premiului Goncourt, Mathias Enard, vine în România la începutul lunii octombrie, la invitația Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT Iași și a Institutului Francez din România – IFR.
Scriitorul va avea o serie de întâlniri cu cititorii români la Iași și la București, evenimente organizate cu sprijinul IFR și al editurii Nemira.
Între 4 și 6 octombrie, scriitorul va fi prezent la Iași, în cadrul evenimentelor FILIT, ce vor fi anunțate pe site-ul www.filit-iasi.ro.
Luni, 7 octombrie, de la 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, Mathias Enard va răspunde întrebărilor jurnalistului Marius Constantinescu și ale publicului, cu ocazia lansării celui mai recent roman tradus în limba română de Cristian Fulaș: Dorință, apărut în colecția Babel a editurii Nemira.
Marți, 8 octombrie, de la 19.00, Institutul Francez din București găzduiește o dezbatere pe tema România și Orientul, cu Mathias Enard.
• Pe 28 noiembrie IT Dansa vor prezenta la București trei lucrări aparținând unor importanți coregrafi contemporani Whim (Capriciu) de Alexander Ekman, În Memoriam de Sidi Larbi Cherkaoui și The Prom (Balul) de Lorena Nogal.
Cel mai emoționant dintre dansurile pe care le vei vedea în noiembrie la Teatrul Național e „In Memoriam” de Sidi Larbi Cherkaoui.
• Menajeria de sticlă este o călătorie care oferă posibilitatea de a revedea sau rescrie lucruri din trecut. Este ca o mașină a timpului care deschide un drum spre acceptare pavat de frică, blocaj și neputință. Este o căutare și în același timp o confruntare. Niciunul dintre personaje nu poate exista fără celălalt dar în același timp, fiecare cere „acel ceva mereu amânat și mereu așteptat pentru care trăim”.
Pe 11 octombrie, la POINT.
• „Cataclisma” este un solo coregrafic care prezintă un corp (feminin) bombardat cu informație. Informația îl manipulează, îl revoltă, îi face rău, dar, n-are ce face… Din ciclul „țara arde și baba se dă cu ruj”, acest corp se deformează (la prorpiu) pe măsură ce ascultă neputincios voci „celebre” care conduc lumea. Informația are un ecou în el, însă reacțiile lui nu au niciun folos. Ea nu face decât să se acumuleze în stomacul lui. Spectacolul exemplifică prin corporalitate și „corporealitate” tranziția „cronologică” de la omul din apartament/birou/club, la omul din peșteră.
Pe 28 septembrie, la unteatru.
• FANMOVIE FESTIVAL – 4-6 octombrie, Cinemateca Union// festival de film organizat de adolescenți pentru adolescenți
FANMOVIE își propune să aducă generația tânără mai aproape de cultură, în afara rigorilor școlii. Contextul cinematografiei este accesibil și plăcut și tocmai de accea filmele realizate după cărți pot avea rolul de a stârni interesul tinerilor pentru lectură. Prin FanMovie, lansăm provocarea parcurgerii cărților înainte de vizionarea ecranizărilor.
Filmele selectate sunt, credem noi, esențiale pentru formarea gândirii critice unei generații pasionate de cunoaștere.
• Vineri, 4 octombrie, MO se vede în premieră la București, de la ora 20,00, la Cinema Muzeul Țăranului. Proiecția va avea loc în prezența echipei, care va participa la final la un dialog cu publicul.
SINOPSIS: Mo şi prietena ei sunt prinse copiind de către cel mai sever profesor din facultate. Cele două cer o a doua șansă, iar profesorul le propune un examen neaşteptat.
Un film cu Dana Rogoz, Răzvan Vasilescu și Madalina Craiu.
• Mihail Șișkin, considerat cel mai important autor rus contemporan și singurul care a primit toate cele trei mari premii literare ruseşti, revine în București la invitația Curtea Veche Publishing pentru o întâlnire cu publicul și o sesiune de autografe la Ateneul Român.
Intrarea la eveniment este gratuită.
Pe 8 octombrie, la Ateneul Roman.
• Peer Gynt de Edvard Grieg și Carmina Burana de Carl Orff
Coregraf: Davide Bombana
Costume, decor și lumini: Mario De Carlo
Maestru de Cor: Daniel Jinga
Asistent Scenografie: Andreea Koch
• Aniversăm 100 de ani de Bauhaus
BAUHAUS IMAGINISTA este un proiect internațional amplu, lansat cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la înființarea școlii Bauhaus, cu accent pe răspândirea și receptarea acesteia în întreaga lume.
Vernisajul expoziției are loc în cadrul evenimentului „Noaptea Albă a Galeriilor” (NAG)
• În spațiul public din parcul Izvor și din fața Academei Române se va instala o serie de instalații temporare, amplasate în spațiul public – machetele 1:1 reconstituie fragmente din construcțiile demolate și se așază în spațiul public exact în locurile pe care le ocupau înainte.
Uranus se întoarce, chiar dacă doar în mod simbolic. Pe 17 octombrie.
• Te pasionează publicitatea? Servești reclame la micul dejun, prânz și cină din propria ta voință? Atunci ar trebui trebuie să fii pe 28 septembrie la Noaptea Devoratorilor de publicitate la Berăria H, de la ora 21:00 .
• The Guardian a reunit cele mai bune opere de artă ale secolului 21.
• Martin Scorsese face o listă de 85 de filme pe care orice regizor începător trebuie să le vadă.
• Acestea sunt casele pe care marii arhitecți Frank Lloyd Wright, Le Corbusier, Walter Gropius și Frank Gehry le-au conceput pentru ei înșiși.
No Comments