Recomandările culturale ale săptămânii sunt aici, la fel ca în fiecare miercuri. Filme, piese de teatru, expoziții și evenimente culturale, toate gata să fie trecute în agendă.
• Vineri, 4 octombrie, MO se vede în premieră la București, de la ora 20,00, la Cinema Muzeul Țăranului. Proiecția va avea loc în prezența echipei, care va participa la final la un dialog cu publicul.
SINOPSIS: Mo şi prietena ei sunt prinse copiind de către cel mai sever profesor din facultate. Cele două cer o a doua șansă, iar profesorul le propune un examen neaşteptat.
Un film cu Dana Rogoz, Răzvan Vasilescu și Madalina Craiu.
• Programul de proiecții al Les Films de Cannes à Bucarest este disponibil pe site-ul festivalului: www.filmedefestival.ro iar biletele pot fi deja achiziționate online.
Opt filme românești încă nelansate în cinematografe vor avea avanpremiere de gală în prezența echipelor, în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, secțiunea Avanpremierele Toamnei. Începând cu sâmbătă, 19 octombrie, publicul va putea vedea la Cinema Muzeul Țăranului: Omul care a vrut să fie liber, de Mihai Mincan și George Chiper-Lillemark, Timebox, de Nora Agapi, Jurnalul familiei Escu, de Șerban Georgescu, Ivana cea groaznică, de Ivana Mladenovic, Maria, regina României, de Alexis Cahill, Heidi, de Cătălin Mitulescu, Cărturan, de Liviu Săndulescu și 5 minute, de Dan Chișu.
• Muzeul Municipiului București te invită vineri, 4 octombrie, ora 18.00, la vernisajul expoziției tematice „Natură moartă, natură vie – Capodopere din Colecția Pinacotecii Municipiului București”, eveniment care va avea loc la Palatul Suțu.
Expunerea – concepută ca un spectacol al frumosului, o invitație la o fantastică întâlnire cu operele greilor artei plastice românești – propune publicului o incursiune plină de culoare prin istoria artei noastre, având drept pretext prezentarea a două genuri artistice extrem de apreciate de colecţionari şi de amatorii de artă: natura moartă (statică) şi peisajul (natura vie).
• Vineri, 11 octombrie 2019, Noaptea Albă a Galeriilor (NAG) intră în al 13-lea an de existență și o face printr-un program nocturn de artă care se va desfășura în nici mai mult nici mai puțin de 13 orașe din țară.
• Festivalul DIPLOMA prezintă în fața publicului larg, pentru al 6-lea an consecutiv, noua generație de creativi români.
Vizitatorii festivalului au ocazia să admire lucrările tinerilor artişti înainte ca acestea sa fie expuse în galerii sau muzee locale şi internaționale. DIPLOMA va avea loc între 11 și 20 octombrie 2019, în București, în clădirea monument istoric de pe Str. C.A. Rosetti nr. 3 (fostul restaurant Cina). Accesul este gratuit.
Festivalul include o serie de expoziții, structurate pe mai multe domenii, precum Arhitectură, Arhitectură de Interior, Urbanism, Design Grafic, Design Industrial și Design de Obiect, Fashion, Pictură, Sculptură, Artă Murală, Arte Textile, Ceramică – Sticlă – Metal, Grafică sau Foto-Video.
• Astra Film Festival propune și pentru ediția 2019 o selecție de filme creative realizate cu cele mai noi tehnologii în format VR (realitate virtuală) și full-dome (proiecție 360 de grade). Producții inovatoare vor oferi publicului o experiență audiovizuală la intensitate maximă, între 14 și 20 octombrie, în Domul amplasat în Piața Mare din Sibiu pentru al patrulea an consecutiv.
Detalii, pe Facebook.
• Editura Trei te invită la întâlnirea cu scriitorul francez Laurent Gounelle, joi, 10 octombrie 2019, de la ora 19,00 la Librăria Cărturești Verona. Laurent Gounelle va veni la București pentru a lansa cel de-al patrulea roman al său, tradus și publicat de Editura Trei, Îți promit libertatea. Alături de autor se vor afla Mihaela Dedeoglu – jurnalist RFI – și Magdalena Mărculescu – director editorial TREI.
• David Stescu este un fotograf în vârstă de 13 ani. David a expus până acum în patru expoziții personale, generate de Jurnal de Fotograf, proiect inițiat de Dragos Asaftei și Cristina Bazavan. Aceștia au fost alături de David și l-au ghidat în activitatea lui fotografică și editorială.
Fotografiile din această expoziție au fost surprinse în călătoriile lui David, devenite pentru el o pasiune, un mod de a descoperi lumea și de a se deschide în fața ei. Prin fotografie, David a încetat să fugă de condiția impusă de tulburarea de spectru autist, pe care a transformat-o într-un avantaj ce îi permite să surprindă lumea într-o viziune unică.
• Editura Litera te invită vineri, 18 octombrie, de la ora 18.30, la întâlnirea cu Lisa Taddeo, autoarea celei mai importante și mai dezbătute cărți ale anului: Trei femei.
În ultimii opt ani, jurnalista Lisa Taddeo a traversat de şase ori Statele Unite pentru a cunoaşte femei obişnuite, din diverse regiuni şi din diverse medii. Rezultatul, Trei femei, este cel mai detaliat portret al dorinţei realizat vreodată de un scriitor de nonficţiune şi una dintre cele mai aşteptate cărţi ale anului.
• Radio România Cultural lansează în anul în care românii sărbătoresc 30 de ani de libertate, două ample proiecte editoriale care se constituie într-o adevărată istorie sonoră a celor 50 de ani de comunism. Aceasta se concretizează în pagini de memorialistică, cărora le dau glas unii dintre cei mai importanți actori ai scenei românești, dublate de mărturii sonore venite parcă direct din iadul comunist, mărturii cu vocile celor ce au pătimit în închisori.
A fost odată comunism este o rememorare, prin intermediul paginilor de memorialistică, selectate de istoricul Georgeta Filitti, coordonatoarea științifică a proiectului, a celor mai importanţi ani ai comunismului românesc, completate de explicații concrete ale istoricilor care au studiat această perioadă.
Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Oana Pellea, Maia Morgenstern, Marian Râlea, Alexandra Halic și alți importanți actori ai scenei românești dau glas acestor pagini obținând, astfel, un proiect audio care reflectă cele mai importante etape ale perioadei comuniste din România, structurate în capitole precum: Naționalizarea, Securitatea, Deportările, Canalul, Colectivizarea, Eliminarea proprietății private, Închisorile de femei și de bărbați, Avorturile, Casele de copii etc.
• Spectacolul lui Radu Afrim bazat pe romanul lui Liviu Rebreanu „Pădurea spânzuraților” descoperă uriașa poezie a unui text puternic și modern și își propune să se adreseze în primul rând tinerilor de azi.
Reinterpretând în stil propriu o operă majoră a literaturii române, regizorul o transpune în universul său imaginativ, atât de specific, îi descoperă sensuri noi, pornind de la premiza că romanul lui Rebreanu nu este un roman de război, ci unul psihologic.
• La Teatrul Național din București, Lamia Beligan te așteaptă s-o descoperi și s-o redescoperi pe Scarlet cea de neuitat!
✩ Vivien Leigh: Ultima conferință de presă ✩
de Marcy Lafferty
Regia: Liana Ceterchi
Pe 5 octombrie.
• Teatrul de Stat Constanța a programat pentru seara de duminică, 6 octombrie 2019, ora 19:00, spectacolul Billy șchiopul de Martin McDonagh, o comedie neagră despre dragoste și cruzime. Regia este semnată de către Vlad Massaci iar scenografia poartă amprenta Iulianei Vîlsan. Producția se bucură de o distribuție remarcabilă: Nicodim Ungureanu (Johnnypateenmike), Vlad Lință (Billy), Laura Crăciun (Kate), Mirela Pană (Eileen), Mihai Sorin Vasilescu (Mammy), Marian Adochiței (Babbybobby), Andrei Cantaragiu (Doctorul), Otilia Nicoară (Helen), Mircea Siromașenco (Bartley).
• Ghidul de turism Andrei Berinde te invită într-o inedită plimbare prin istoria Capitalei, pe urmele proiectului nerealizat al Gării Centrale și pe cele ale vechiului drum de fier ce unea odinioară „porțile feroviare” ale orașului: Gara de Nord și Gara Filaret.
Duminică, 6 Octombrie, la ora 9:45, la ieşirea din staţia de metrou Eroilor (lângă statuia închinată eroilor sanitari).
• “Jazz On” este un regal muzical-artistic in care cele mai fredonate melodii de jazz vor prinde din nou viata prin vocea impresionanta a lui Adrian Nour si abilitati impecabile ale instrumentistilor sai (Alexandru Borsan-clape, Ciprian Pop-chitara, Adrian Flautistu-bass, Iulian Nicolau-tobe). Intr-o maniera rafinata si originala, cu o prezenta scenica captivanta, Adrian Nour reuseste, de fiecare data, sa ofere iubitorilor de jazz momente memorabile.
Haideti alaturi de Adrian Nour la o seara de jazz autentic vineri, 11 octombrie, ora 21:00!
•„Liliacul” (în germană, „Die Fledermaus”) este o operetă în trei acte de Johann Strauss – fiul (25 octombrie 1825 – 3 iunie 1899), cu un libret de Karl Haffner și Richard Genée după vodevilul „Le Réveillon” scris de Henri Meilhac şi Ludovic Halévy.
Pe 20 octombrie, la Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian”.
• Ambasada Spaniei şi Instituto Cervantes din Bucureşti organizează, în colaborare cu Teatrul Odeon din capitală, marți, 8 octombrie, orele 19:00, la Sala Majestic a Teatrului, spectacolul de muzică şi dans flamenco „Fluye” susținut de chitaristul José María Gallardo del Rey şi dansatoarea Ana Morales.
Acest spectacol, organizat cu ocazia Zilei Naţionale a Spaniei (care se sărbătoreşte la 12 octombrie), îmbină armonios piese de origine flamenco, precum bolero, fandango şi soleá cu câteva dintre cele mai cunoscute lucrări de muzică clasică spaniolă precum Sevilla de Isaac Albéniz, Farruca de Manuel de Falla sau Cântecele populare ale lui Federico García Lorca, printre altele.
• „MEDEA’s BOYS” ilustrează o „demontare” regizorală a legendei Argonauților și Lânii de Aur. Spectacolul aduce în discuție vulnerabilitățile bărbaților, machismul, patriarhatul și misoginismul, toate acestea prin ironie și umor. Universul scenic (reprezentat de un bar cu tematică marină) este populat de o distribuție integral masculină. Aici, câțiva argonauți se întâlnesc pentru a celebra experiența majoră a vieții lor – călătoria mitologică pe nava Argo.
Pe 31 octombrie, la Apollo 111.
vernisaj: joi, 3 octombrie, orele 19:00
deschis la NAG #13
3-16 octombrie 2019
curator: Adina Rențea
Rotenberg- Uzunov Art Gallery
str. Constantin Esarcu, nr1
• Cea de-a cincea ediție a Festivalului Tânăr de la Sibiu va avea loc în perioada 1 – 10 noiembrie 2019, la Teatrul Gong, iar spectacolul „Furor”, pus în scenă de argentinianul Luciano Rosso, este unul din headlinerii evenimentului.
„Furor”, cu Luciano Rosso și Miguel Israilevich în distribuție, va fi prezentat pe 5 noiembrie, de la ora 18:00, are o durată de 60 de minute și este dedicat tinerilor cu vârste de peste 12 ani.
• „El Gouna Film Festival” – Totul despre prima animație din Egipt, a cărei producție a durat 20 de ani.
• Arhitecții au conceput un pod răsucit care este sculptură și muzeu în același timp.
• La final, un articol despre cum poți să-ți croșetezi propria păpușă Freddie Mercury.
No Comments