Recomandările culturale ale săptămânii sunt aici, așa cum te-am obișnuit în fiecare miercuri. Notează-ți în agendă evenimentele la care ne vedem în perioada următoare.
• Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu are bucuria de a fi invitată să suțină Concertul Dedicat Zilei Naționale a României, la Ateneul Român din București, pe ÎNTÂI DECEMBRIE 2019, ora 19.00. Orchestra sibiană va fi dirijată de către Cristian LUPEȘ, având doi soliști spectaculoși: Sorin Petrescu (pian) și Doru Roman (percuție).
Același concert va fi prezentat în data de 30 noiembrie, la Sala Thalia, ora 19.00. În mod excepțional, concertul de Ziua Natională se va auzi simultan in două săli, fiind proiectat live și la Sala Thalia Sibiu prin transmisiune directă de la Ateneul din București.
• În cheie comică, depre realităţile dure, dar universale, precum avortul, violul sau minciuna. Un semnal de alarmă asupra modului în care le ignorăm atât existenţa, cât şi efectele.
„Cele două liniuțe sunt acelea de pe un test de sarcină, atunci când acesta iese pozitiv. Am ales titlul ăsta, pentru că spectacolul în sine e un test. Am încercat să testez cât de mult poți face spectatorul să râdă pe marginea unor subiecte extrem de triste. E de mirare cât de largi sunt limitele, cât de mult se întinde plapuma râsului, ca să zic așa. Spectatorul, dacă știi să-l iei cu tine, va râde de moarte, de naștere, de boală, de crimă, de singuratate, de nefericire.”- Lia BUGNAR
Două liniuțe, de Lia Bugnar, pe 29 noiembrie, la Teatrul Metropolis.
• La Traviata de Giuseppe Verdi, pe 7 decembrie, la Opera Națională București.
Regia şi mişcarea scenică: Paul Curran
Scenografia: Gary McCann
Maestru de cor: Daniel Jinga
Lighting design: Paul Hackenmueller
Asistenți de regie: Paula Gherghe, Claudia Machedon
Dirijor: Alberto Veronesi – invitat
Cu participarea Orchestrei și Corului Operei Naționale București
• Green Hours prezintă:
Maria Răducanu – voce
Nicu Păun – acordeon
Leonard Iordache – țambal
Pe 5 decembrie.
• ARLECCHINO ȘI PIERDUTELE IUBIRI, după o canava de Commedia dell’Arte
scenariul și regia: Enrico Bonavera
cu: Aida Avieriței, Loredana Cosovanu, Oana Predescu, Radu Micu, Mircea Alexandru Băluță, Ovidiu Ușvat, Dan Clucinschi, Ion Bechet, Ana Udroiu, Mihai Mitrea, Raluca Botez
Doi tineri se iubesc în secret și pentru a-i păcăli pe părinții care li se împotrivesc, se hotărăsc să apeleze la o licoare cu efecte „speciale”. Sună „shakespearian” acest început, dar când pe scenă apar cele mai savuroase personaje din Commedia dell’ Arte – în frunte cu Arlecchino, descurcărețul încurcă-tot – comedia devine… infinită!
Pe 6 decembrie, la Teatrul Excelsior Bucuresti.
• Răcnetul Carpaților, festival de muzică, tradiție românească și cultură urbană continuă cu cea de a 3-a ediție din București.
Festivalul va avea loc în perioada 28-29 Noiembrie 2019, la Romexpo, în pavilionul B2. Intrarea va fi gratuită.
-comedie în trei acte-
Într-un mic orășel de provincie, într-o gară în care nu opresc trenurile rapide, existența blândă și predictibilă a localnicilor este răvășită de sosirea unei scântei din „lumea mare”.
O străină fără bilet și fără acte, fugită din cazino de lângă bărbatul ei, aduce cu ea parfumul subtil și periculos al distracției celor bogați. În brațele unui timid profesor de astronomie, Mona, o stea a sălilor de bal bucureștene, cunoaște dragostea cea mare. Cea adevărată. Cea cosmică. Și o stea primește un nume.
O comedie romantică de o nepământeană duioșie.
• Radu Afrim : „Nu sunt un fan al teatrului politic, am făcut mereu teatru social fără să mă înscriu în vreun partid al regizorilor cu dureri pe partea stângă sau junghiuri de dreapta. Între noi e totul bine e o piesă profund umană, sunt acolo gândurile amestecate ale unei fetiţe în faţa unei integrame „gata rezolvată” pe teme politice. O integramă dintr-o revistă găsită la tomberonul istoriei. Acolo mai poţi găsi durere în borcănele de chefir, râsete la vrac, emoţie bio la pet de 2 litri. Şi nişte avioane de hârtie rămase din Al Doilea Război Mondial.
Între noi e totul bine de Dorota Maslowska
Regia: Radu Afrim
Scenografie: Irina Moscu
Asistent Scenografie: Iulia Gherghescu
Muzică live: Cezar Antal
Sound design: Calin Ţopa
Univers sonor: Radu Afrim
Light design: Roxana Docan
Artist video: Dimitris Palade
Regia tehnică: Costy Lupsa
Distribuţia: Dorina Chiriac, Marius Manole, Liliana Ghita, Natalia Calin, István Téglás, Florentina Ţilea, Cezar Antal
• Târgul de carte revine la Tucano Coffee, cu prețuri mici (între 5 și 30 de lei) , voie bună, cafea și prăjituri delicioase. Fie că ești în căutarea unor cărți pe care să le citești sub o pătură groasă iarna asta sau vrei să faci un cadou inedit, vino la târg pe 14 decembrie, între 11 și 17:00.
Spre deosebire de edițiile trecute, în decembrie, ai și șansa să-ți dai un blind date cu o carte la standul fiecărui expozant. Pe scurt, vei găsi și cărți împachetate de cadou cu mici indicii despre acțiune, personaje sau autor.
• Duminică, pe 8 decembrie, ești așteptat de la ora 21:00 să asculți cea mai frumoasă și sinceră muzică, doina românească. Mădălina Pavăl este artista care ne învață cum să trăim cu dorurile noastre, să le dansăm, să le cântăm și să le povestim, nu să le ținem ascunse în sertare.
• ”Kiss me, Kate!” pe muzica celebrului Cole Porter și libretul lui Sam și Bella Spewack, la Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian”.
• La final de noiembrie ești invitat să călătorești într-o lume fermecată în care o mantie de pene se poate preface în aripile unui înger , iar un vânzător de cărbun într-un spiriduș.
Da, această lume chiar există la Atelierul de lectură povești japoneze pentru copii „Cocorul Fermecat” de miercuri, 27 noiembrie, ora 18.30 din Cărtureşti Mega Mall Bucureşti.
• Spectacol cu parfum interbelic, „La București, Monșer!” este o poveste care adună în scenă personaje ale Bucureștiului de odinioară.
Zaraza sau Fetițele dulci din București, sunt întâmpinate de Ursitoare și de Lelița Cârciumareasă, iar cei care Iubesc femeia vor simți cu siguranță cât de bun e vinul ghiurghiuliu!
Vei călători în timp, alături de Maria-Mădălina Constantin, Ana-Maria Lungu, Geanina Enache, Daniel Trandafir, Alin-Horia Mânzat, pianistul Alexandru Răileanu și violonistul Gabi Stănescu, într-un spectacol realizat de Asociația SmartArt, BES România și Teatrul Dramaturgilor Români.
• Picturile lui Edward Hopper prind viață aici.
• Aici găsești celebra rețetă de caramele a lui Alice B. Toklas.
No Comments