Evenimente culturale, filme, piese de teatru, iubirea pentru unicorni și Parisul în anii 1890. Pe toate le găsești printre recomandările acestei săptămâni.
• „Brâncuşi filmed” (r: Constantin Brâncuşi, Man Ray, 1923-1939) va fi proiectat în ziua de joi, 20 decembrie 2018, de la ora 19:30, în Sala Cinema de la UNATC (Str. Matei Voievod, Nr. 75-77, Corpul C), în cadrul Cineclubului Film Menu.
„Brâncuși filmed” este un film de montaj realizat de cei de la Centre Pompidou și alcătuit din secvențe filmate fie de însuși Constantin Brâncuși, precum studiile sale de lumină și formă, fie de Man Ray, cel care l-a și învățat tainele fotografiei și ale filmului, care-l arată pe sculptor la lucru, în atelierul său. Acestea au fost filmate între 1923 și 1938 și documentează, printre altele, și procesul de creație al Coloanei Infinitului. Filmul este mut, fără coloană sonoră, și beneficiază de intertitluri în limba engleză.
Intrarea este liberă. Detalii, pe Facebook.
• Se deschid shop-ul MNAC și Hot Lagoon – Fair #10, ediția de Crăciun. De acum înainte vei putea răsfoi și achiziționa cataloagele expozițiilor MNAC, cărți și reviste dedicate artei contemporane românești și nu numai în cafeneaua muzeului, aflată la etajul 4 din incinta Palatului Parlamentului. Intrarea se face în baza biletului de acces în muzeu. Accesul este permis până la ora 21:00. Miercuri, 19 decembrie 2018, 16:00 – 21:00.
• Coregrafa Simona Deaconescu, directoarea artistică a festivalului Bucharest International Dance Film Festival, a selectat 20 de scurtmetraje create de regizori și coregrafi din România, Franța, Olanda, Germania, Rusia, Correa de Sud, Marea Britanie, Africa de Sud, Austria, Finlanda, Turcia, Brazilia, Danemarca și Cehia. Filmele explorează, palpitant și energic, valorile lumii contemporane. În această experiență colectivă, autorii devin parteneri ai unei călătorii încărcate de întrebări, în care se dezbat problematici legate de limitările spațiului. Pe 19 decembrie, la Linotip – Centru Independent Coregrafic. Intrarea este libera.
• Joi, 20 decembrie, de la ora 18,00, la Muzeul Național al Literaturii Române din strada Nicolae Creţulescu 8, va fi proiectat lungmetrajul Vulpe vânător. Proiecţia, inclusă în programul CINEMACITIT, va fi urmată de un dialog între regizorul Stere Gulea, actrița Oana Pellea și scriitoarea Svetlana Cârstean.
• E perioada poveștilor. Perioada în care credem cel mai mult în magie și lăsăm spiritul liber să sclipească prin noi. Vineri, 21 decembrie, esti asteptat în mansarda cu cărți de la Bistro Matrioska. Ne vor încânta cu acorduri de jazz:
Sorina Rotaru – vocal
Alexandru Olteanu – pian
• Ești invitat duminică, 27 ianuarie, la un ceai cu actrița Marcela Motoc în sufrageria culturală a Pisicului Ghiftuit – La petite bouffe Cotroceni. O vedem pe Marcela Motoc în spectacolele Pisica pe acoperişul fierbinte de Tennessee Williams și Omul cel bun din Seciuan de la Teatrul L.S. Bulandra, dar și în Fata din Curcubeu și O noapte pe dos – de Xavier Durringer la Teatrul de Artă București. Detalii, pe Facebook.
• Green Hours prezintă: Concert Ada Milea și Vali Răcilă – Experiment de blues cu alcool. „SirBlues Vali Răcilă cîntă în română, iar Ada Milea se joacă de-a percuțiile!”. Detalii, pe Facebook.
• „Comunicarea nonverbală transpusă prin lumină și fum, determină oțelul să reprezinte doar un vehicul personal și ideal pentru a le fuziona pe cele două, totul reprezentând o utopie. Ceva doar aparent prezent. Sculptura comunică cu întreg spațiul, m-am folosit de lumină și fum pentru a inunda fiecare atom din încăpere. Întreaga compoziție este dominată de contrastul puternic dintre materii, omogenizându-le am determinat sculptura să respire și să comunice cu spectatorul.” (Daniel Rădulescu). Îi poți vedea reprezentațiile grafice începând cu 18 decembrie, la creart Gallery. Detalii, pe Facebook.
• Gili desenează, pictează, scrie poezie și face muzică. E un personaj. Are un ritm propriu, din care nu iese decât arareori. Și totuși…O va face joi, 20 decembrie! Pe la 7 seara. Va ieși din atelier pentru a intra în MARe. Trebuie spus, lui Gili îi place să înoate. Și chiar și atunci e foarte disciplinat, îl poți vedea cum înoată de la punctul A la punctul B, într-un interval de timp, de mișcare a brațelor, de respirații și de bătăi de inimă. Înoată cu poftă, cu pasiune, cu amor.
• Cum a apărut pasiunea noastră pe unicorni în artă și literatură și de ce i-am iubit încă de la început? Răspunsul, în acest articol.
• Dacă nu i-ai văzut încă, aceștia sunt câstigatorii European Film Awards.
• Vrei să vezi cum arăta Parisul în anii 1890? O filmare scurtă realizată de frații Lumiere este acum disponibilă online. O poți descoperi aici.
• La final, te las să faci cunoștință cu Hilma al Klint, pictorița care a ajutat la inventarea artei abstracte .
No Comments