Așa cum te-am obișnuit, ziua de miercuri aduce recomandările culturale ale perioadei următoare. Ți-am pregătit o listă de filme, piese de teatru și evenimente pe care să le adaugi în agendă. Spune-mi ce ai ales și unde ne vedem prin București. Dacă ai și alte sugestii de evenimente, te invit să le adaugi în comentarii.
• Sub Umbra Părului Sălbatic (The Wild Pear Tree), în regia lui Nuri Bilge Ceylan, (Palme d’Or pentru Winter Sleep), intră în cinematografe pe 8 martie. Filmul a primit recenzii bune pe plan internațional, The Guardian numindu-l “unhurried, magnificently acted film”.
Despre ce e vorba: Pasionat de literatură, Sinan și-a dorit să fie scriitor de când se știe. Întors în satul său natal din Anatolia, își pune la bătaie toată energia ca să strângă banii necesari pentru a fi publicat, dar datoriile tatălui său îl ajung din urmă.
Acum patru ani, am stat de vorbă cu Nuri Bilge Ceylan, regizorul filmului, într-un interviu despre filme, curaj și artă, ce poate fi citit aici.
• Cea de-a treia ediție a American Independent Film Festival are loc între 12 și 18 aprilie, la Cinema PRO și Cinema Muzeul Țăranului, și aduce în premieră în România western-ul The Sisters Brothers, cel mai nou film al lui Jacques Audiard, filmat aproape integral în România și premiat la Veneția 2018 cu Leul de Argint pentru Cea mai bună regie.
• The Sisters Brothers tocmai a revendicat 4 Premii César – pentru Cea mai bună regie, Cea mai bună imagine (Benoît Debie), Cel mai bun scenografie (Michel Barthelemy) și Cel mai bun sunet (Brigitte Taillandier, Valerie de Loof, Cyril Holts), după ce la începutul acestei luni fusese recunoscut și de Académie des Lumières (echivalentul premiilor Globurile de Aur), care i-a acordat Premiile pentru Cel mai bun film, Cea mai bună regie și Cea mai bună imagine. John C. Reilly, Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal și Riz Ahmed, care fac parte din distribuție.
• „Distanța dintre mine și mine” intra din 8 martie în cinematografe.
Cu o reputație de femeie fatală, băutoare și fumătoare prodigioasă, poeta avangardistă, compozitoarea și graficiana Nina Cassian a fost simultan complice și problematică pentru regimul stalinist, după care a intrat în conflict direct cu regimul Ceaușescu, și a terminat într-un exil nedorit la New York în 1985, în urma uciderii disidentului Gheorghe Ursu. Documentarul a câștigat Premiului Publicului la Les Films de Cannes a Bucarest.
• Editia 2019 a Festivalului International George Enescu (31 august – 22 septembrie, București) aduce, timp de 23 de zile, peste 2.500 dintre cele mai valoroase personalitati ale lumii, un numar de 34 de premiere, concretizate prin prezența a 25 de artiști de mare calibru, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida Rene Jacobs, Diana Damrau, Joyce DiDonato, Rolando Villazón, Julia Fischer și Nobuyuki Tsujii și a 9 orchestre de talie mondială.
Din categoria Mari orchestre – vor fi prezente Berliner Philharmoniker, London Symphony Orchestra, Royal Concertgebouw Amsterdam, Orchestre National de France, State Academic Symphony Orchestra of Russia, Oslo Philharmonic Orchestra, Sankt Petersburgh Symphony Orchestra.
Biletele pentru Festivalul Internațional George Enescu 2019 vor fi puse în vânzare pe data de 6 martie, începând cu ora 12:00 (la pranz).
• ”Păsări Călătoare / Birds of Passage” intră în curând în cinematografele din România. Primit cu entuziasm atât de public cât și de presa internațională, filmul a avut un traseu festivalier impresionant, prezența lui în selecția unor festivaluri precum Cannes, Locarno (Piazza Grande), Chicago, London Film Festival sau Palm Springs fiind dublată de distribuția lui în peste 30 de teritorii din întreaga lume.
Plot Outline: Nordul Columbiei, anii ’70, o societate condusă de tradiții și construită în jurul familiei. Rapayet și familia sa sunt printre primii stăpâni ai traficului de marijuana. Atrași de bani și de putere, își abandonează ritualurile și credințele, închinându-se unor noi zei: lăcomia și crima. Se nasc primele carteluri de droguri, iar societatea este condusă după alte reguli.
• Boy Erased, cu Nicole Kidman, Lucas Hedges, Russell Crowe în rolurile principale, deschide Festivalul Internațional de Film DaKINO 2019, joi, 7 martie, , la Cinema Muzeul Țăranului. Nominalizat la Globurile de Aur 2019 pentru Cel mai bun actor în rol principal – Lucas Hedges si Cel mai bun cântec original, filmul se bazează pe memoriile lui Garrard Conley, unul din cei 700.000 de americani care au fost supuși unei forme de terapie de conversie pentru persoane LGBT.
AT ETERNITY’S GATE, în regia lui Julian Schnabel, cu Willem Dafoe, Mads Mikkelsen, Oscar Isaac și Rupert Friend, închide Festivalul, duminică, 10 martie.
• Expoziția de artă contemporană „Conexiuni Convergente” are vernisajul pe 6 martie, de la ora 18:00, în Spațiile Medievale. Vino să descoperi 65 de lucrări din mai multe domenii – pictură, grafică, sculptură și artă decorativă – realizate de 33 de artiști din diferite generații. Expoziția va fi deschisă în perioada 7 – 27 martie 2019 și va putea fi vizitată în Spațiile Medievale, fie în cadrul turului expozițional, fără programare, fie în cadrul turului complet de vizitare al Muzeul Național Cotroceni.
• Guillaume Perret -Elevation concertează în premieră în România pe 22 aprilie, la Jazz Nouveau. Unul dintre cei mai fresh instrumentiști europeni, saxofonistul francez Guillaume Perret este greu de încadrat într-un singur gen muzical, curajul său artistic purtându-și audiența prin teritorii necartografiate.
• Vineri, 15 martie 2019, la Palatul Universul, are loc deschiderea oficială a celei de-a 12-a ediții a One World Romania – Festivalul de Documentar și Drepturile Omului. Pregătește-te pentru o deschidere atipică, o zi plină de evenimente din care va fi greu să alegi – de la prânz și până după miezul nopții.
• Vineri 8 martie, de la orele 19h00, Cinema Elvire Popesco va găzdui prima avanpremieră-eveniment TOUCH ME NOT – POLITICILE CORPULUI, ce oferă publicului oportunitatea de a intra in dialog direct cu carismaticii protagoniști ai filmului: Christian Bayerlein și Grit Uhlemann, pasionați activiști germani pentru dreptul la intimitate al persoanelor cu dizabilități, actrița de origine britanică Laura Benson (Atelier BigBen), cunoscută pentru rolurile sale din filmele lui Stephen Frears, Alain Resnais și Robert Altman, activista și lucrătoarea sexuală transgender Hanna Hofmann (Hanna Tripleage) din Germania și regizoarea Adina Pintilie.
• Serile de non-ficțiune la MNLR continuă cu o dezbatere pe marginea volumului „Filmul ca situație socială. Eseuri fenomenologice”, de Christian Ferencz-Flatz (Editura Tact, 2018). Întâlnirea, moderată de Vasile Ernu, va avea loc pe 27 martie 2019, ora 19.00, la sediul muzeului din Strada Nicolae Crețulescu 8, în prezența autorului cărții și a invitaților dezbaterii, Andrei Gorzo și Mihai Ometiță.
• Editura Humanitas Fiction te invită miercuri, 6 martie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38), la lansarea romanului „Fiica ceasornicarului“ de Kate Morton, bestseller internațional, în curs de apariție în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu. Vor vorbi despre carte Iuliana Alexa, redactor șef Revista PSYCHOLOGIES, Diana Cosmin, jurnalist, deținătoarea blogului Fine Society și Marius Constantinescu, jurnalist cultural și Sînziana Dragoș, traducătoarea rimanului. În partea a doua a evenimentului, actrița Ada Condeescu va citi un fragment din roman.
• Luni, 18 martie 2019, de la ora 18.30, ești invitat la o discuție despre romanul „Soția”, scris de Meg Wolitzer, autoarea bestsellerurilor „Interesanții” și „Belzhar”. Clubul de carte Nordic Noir este un bun prilej de a discuta despre cărți. Ţi-au plăcut? Nu ai terminat cartea? Ce ai vrea să citeşti?
• Unul dintre cei mai apreciaţi tenori români ai generației sale – Teodor Ilincăi – concertează la Ateneul Român pe data de 13 martie 2019, alături de orchestra Camerata Regală şi alte nume mari ale scenei clasice internaţionale: baritonul Şerban Vasile şi soprana Paula Iancic.
• Lui Oigăn îi plac povestirile scurte, plimbările lungi, păsările călătoare și pădurile care nu se (mai) văd de copaci. Nouă ne plac arborii bătrâni și ne place de Oigăn. Iar dacă tot avem atâtea în comun, am zis să ne întâlnim la mijloc, adică la Muzeul Țăranului Român și să ascultăm sunetele de crescut copacii în ritmul lor. Joi, 7 martie, între orele 15 – 21.
• Eşti invitat în 13 mai, ora 19:00, la Concertul de Gală „I love PUCCINI”, care va avea loc în eleganta Sală Mare a Teatrului Naţional Bucureşti. Talentatul dirijor Tiberiu Soare şi Symphactory Orchestra vor avea invitaţi doi solişti de operă excepţionali – soprana Diana Tugui şi tenorul Florin Guzga.
• Richard al III-lea de William Shakespeare, în regia Andrei Șerban, se joacă pe 12 martie, la Bulandra. Cu: Marius Manole, George Ivaşcu, Rodica Lazăr, Cornel Scripcaru, Alexandra Fasolă, Cătălin Babliuc, Adrian Ciobanu, Constantin Dogioiu, Alin State, Lucian Ifrim, Mirela Gorea, Catinca Maria Nistor.
• „Livada de vișini” a lui Doiashvili este o construcție spectaculoasă, un cocktail expansiv de umor, pasiune, muzică, disperare de a trăi și de a nu ști cum, nevoia de a schimba și de a nu ști ce, în căutarea unui nou adevăr teatral, de o cruzime poetică. Se joacă pe 23 martie, la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti.
• BBC a făcut lista cărților pe care trebuie să le citești în luna martie.
• Pictura pierdută a lui Caravaggio, respinsă de Luvru, ar putea valora 100 de milioane de lire sterline.
• The Rijksmuseum expune pentru prima oară toate cele 400 de opere ale lui Rembrant pe care le deține.
• Ghid complet: cum să descifrezi celebra Guernica a lui Picasso.
• O pasionată de cărți își folosește colecția impresionantă de volume din literatură pentru a concepe aranjamente impresionante de artă pe care le postează pe Instagram.
No Comments