Recomandările săptămânii sunt aici. Ți-am pregătit concerte, expoziții, lansări de carte, piese de teatru și evenimente pe care să ți le treci în agendă.
• Pe 4 și 5 mai 2019, de la ora 20:00, la Artera (str. Vasile Lascăr, nr. 63, București), se sting toate luminile pentru „Concert cu ochii larg închiși”, singurul recital de vioară în întuneric 100% din România.
Conceptul propus de Cristina Bobe, artist vizual, constă într-un recital solo (60 min.) interpretat de violonistul Valentin Șerban cu unele dintre cele mai complexe lucrări din repertoriul violonistic (Bach, Kreisler, Enescu, Paganini, Ysaÿe), redate exclusiv din memorie. Concertul este urmat de o discuție între artiști și public pornind de la experiențele personale de interacțiune cu muzica în întuneric.
În programul concertului pentru vioară solo:
Johann Sebastian Bach – Partita nr. 2 în Re minor
Fritz Kreisler – Recitativ și Scherzo
Niccolò Paganini – Capriciile nr. 3 și 6
George Enescu – Lăutarul
Eugène Ysaÿe – Sonata nr. 4 în Mi minor
Prețul unui bilet la concert este de 40 de lei și poate fi achiziționat doar online, prin Eventbook.
• S-a lansat un nou roman al lui Mario Vargas Llosa, „Istoria lui Mayta”, în traducerea lui Mihai Cantuniari.
Seria dedicată de Editura Humanitas Fiction scriitorului peruvian are, începând cu acest titlu, un nou concept grafic. În Istoria lui Mayta ancheta unui scriitor care încearcă să reconstituie povestea troțkistului Alejandro Mayta și a revoluției sale eșuate pe povârnișurile Anzilor în anul 1958 devine, sub ochii cititorului, o frescă amară a unei țări divizate și antagonizate.
Adolescent idealist (și catolic fervent), apoi tânăr intelectual autodidact cochetând cu ideile stângii radicale, oscilând în viața personală între conformism și transgresiune, terorist fără voie, judecat și condamnat pentru greșeli pe care se pare că nu le-a comis, Mayta este descris contradictoriu și evocat inconsecvent de cei intervievați de narator. La fel ca portretul marginalului Mayta, și Istoria este construită din ficțiunile personale ale celor care se pretind martori sau victime (niciodată călăi), iar nu din marea ficțiune a ideologiei răsfrânte tragicomic în gesturile disperat-eroice și ratate ale revoluționarilor peruani.
• Arcul de Triumf este gazda cititorilor la Noaptea Cărților Deschise.
Ești invitat la o nouă ediție Noaptea Cărților Deschise, pentru al 7-lea an consecutiv cel mai mare eveniment de încurajare a lecturii. Pe 23 aprilie, de la ora 19.00 până la miezul nopții, Arcul de Triumf – simbolul victoriei și independenței în România – își deschide porțile și devine gazda extraordinară a cărților și cititorilor. O ocazie unică de a descoperi acest monument simbolic deschis special pentru public la Noaptea Cărților Deschise, amenajat cu spații inedite de lectură, biblioteci pentru cei mari și cei mici și zone multimedia de informare culturală.
• Se inaugurează două expoziții de artă contemporană susținute de BRD și Fundatia9 în cadrul Sezonului cultural al Franței în România.
Expoziția Specii de Spații – lucrări din colecția de artă contemporană Société Générale din Paris este găzduită de Muzeul Național de Artă al României și va putea fi vizitată începând cu 18 aprilie.
Un proiect separat, dar înrudit din punct de vedere tematic, este expoziția Spațiu (Continuare și sfârșit) și va putea vizitat începând cu 19 aprilie la Rezidență BRD Scena9 (str. I.L. Caragiale nr. 32).
• Au fost aleși finaliștii concursului Write a Screenplay for Sebastian Stan.
Florin Lăzărescu, cu lungmetrajul Regulile jocului de smarald, Andrei Epure, cu lungmetrajul Câini care latră de la distanță, Gabriel Molnar, cu miniseria Eu și Dracula, Filip-Iosif Columbeanu, cu miniseria Departamentul 8 Securitate, Alexandru Molico, cu miniseria Uruc, Vlad Ghinea și Andrei Boeru, cu miniseria Balast sunt finaliștii concursului Write a Screenplay for Sebastian Stan.
Peste 200 de autori și-au înscris creațiile în concursul organizat de Asociația Cinemascop cu sprijinul HBO Europe, în cadrul American Independent Film Festival (12-18 aprilie).
174 de înscrieri au fost considerate valide, dintre care 43 de proiecte de miniserie TV și restul, proiecte de film de lungmetraj.
Pe data de 18 aprilie 2019, în închiderea festivalului American Independent Film Festival, Sebastian Stan va anunța prin Skype cele două proiecte câstigătoare.
• Primăria orașului Buhuși, Asociația Culturală ARTIS și Casa de Cultură Buhuși lansează proiectul cultural „CineCopilăria cu Elisabeta Bostan”. La Buhuși, orașul natal al regizoarei Elisabeta Bostan, vor fi proiectate filmele copilăriei.
Anul acesta, muzicalul Veronica împlinește 47 de ani de la lansare. Filmul a fost lansat pe 6 aprilie 1972. Regizat de Elisabeta Bostan, îi are în în rolurile principale pe Lulu Mihăescu, Margareta Pâslaru și Dem Rădulescu. Data evenimentului va fi anunțată ulterior. Detalii și pe pagina de facebook a proiectului.
• Joi, 18 aprilie (19.00), Sala Radio este gazda unui concert-eveniment: ”Tribute to a Legend: Frank Sinatra”, un concert prezentat de BIG BAND-UL RADIO și invitatul său special din Italia, solistul vocal WALTER RICCI. Printre melodiile celebre cântate de Sinatra pe care le vei asculta la Sala Radio se numără: Dancing in the Dark, Cheek to Cheek, Let’s Fall in Love, Moon Dance și, desigur, My Way și Strangers in the Night.
Concertul de la Sala Radio se derulează sub bagheta apreciatului dirijor și compozitor IONEL TUDOR.
Evenimentul este inclus de European Broadcasting Union (EBU) în Jazz Day – Ziua Internațională a Jazz-ului și va fi difuzat pe 30 aprilie de radiodifuziunile membre ale acestui organism internațional.
• În cadrul Sezonului România-Franța 2019, Muzeul Național al Literaturii Române, în colaborare cu Institutul Francez din București, te invită la Expoziția „Genica Athanasiou: muză și parteneră a lui Antonin Artaud”.
Expoziția se înscrie în cadrul istoriei avangardelor literare și teatrale europene din prima jumătate a secolului XX. Prin acest eveniment, Muzeul își propune familiarizarea publicului român cu figura prea puțin cunoscută la noi a actriței de origine română Genica Athanasiou, cu o carieră de aproape 40 de ani în lumea scenei și a filmului francez. Parteneră și muză a lui Antonin Artaud și, mai târziu, a cineastului Jean Grémillon, Genica frecventează același cercuri cu marile nume ale avangardei pariziene.
Genica Athanasiou (1897 – 1966)
9 mai – 22 iunie 2019 | Galeria Galateca (Str. C. A. Rosetti nr. 2-4, București)
• Editura Humanitas Fiction te invită la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) miercuri, 17 aprilie, ora 19.00, la lansarea romanului «Istoria albinelor» de Maja Lunde, marea revelație a literaturii norvegiene, recent apărut în traducerea Sandei Tomescu Baciu, colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu.
Vor vorbi despre carte Tania Radu, critic literar, Mirela Nagat, jurnalist cultural, Dan Barbulescu, specialist în politici de mediu și director executiv al Asociației Parcul Natural Văcărești și Cristian Pătrășconiu, scriitor și jurnalist literar. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comanescu, director general Humanitas Fiction.
• Pe 23 aprilie se lansează „Viața secretă a lui William Shakespeare”, de Jude Morgan, de la ora 19:30, la Cafeneaua Cărturești Verona, alături de Alina Purcaru, Adriana Voicu și Victor Ioan Frunză.
Actorul Codrin Boldea va citi un fragment din carte, iar evenimentul va fi moderat de Dana Ionescu.
• În cadrul Sezonului România – Franța, pe 7 mai, la ora 19.30, publicul român este invitat să se lase purtat de vocea gravă și senzuală a lui Arthur H într-un concert excepțional, « Amour chien fou ». Autor, compozitor și interpret, Arthur H se afirmă pe scena muzicii franceze încă de la începutul anilor 1990. Artist singular, alternează genurile muzicale, trecând de la rock la jazz, neocolind nici zonele electro și funk și manifestând un interes pronunțat pentru lirism și poezie. Aflat într-un turneu de promovare a ultimului său album, « Amour chien fou » artistul construiește o legătură specială cu publicul, fiecare experiență live reprezentând un prilej de a lăsa în urmă noțiunile de timp și spațiu în favoarea unei singure unități de măsură, sensibilitatea.
• Teatrul Odeon alături de CINETic și Linotip – Centru Independent Coregrafic te invită la un dublu-eveniment ce marchează deschiderea sezonului România-Franța.
Sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 19.00, în sala Majestic va fi prezentat spectacolul-coregrafic BABEL, realizat de compania Linotip – Centru Independent Coregrafic, care va fi urmat de lansarea aplicației de realitate augmentată Self Patterns.
• Ești invitat să iți începi vara în una dintre cele mai boeme și artistice grădini ale Bucureștiului -Green Hours Avant-Garden -, celebrînd împreună cu noi diversitatea și bucuria muzicii de jazz. Au loc la concerte în premieră și muzici nemaiauzite pe meleagurile noastre, albume cu autografe, o expoziție de afișe, vinuri și… la atmosfera inoubliabilă de joie de vivre care le înconjoară.
Ediția a 11-a a GHJFest are loc între 23 – 26 mai a.c. și va prezenta 8 concerte cu 25 de artiști prețioși din 11 țări, de la Răsăritul pînă la Apusul globului pămîntesc.
• Cursa de șoareci este un irezistibil thriller clasic care îmbină umorul negru, suspansul, situațiile-limită, emoția și jocurile întortocheate ale minții. Fiind vorba de Agatha Christie, „regina crimei”, bineînțeles că nimic nu este ceea ce pare, toată lumea are ceva de ascuns, iar surprizele se dezvăluie la fiecare pas… greșit. Pe 25 aprilie, la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti.
• „Figaro” se joacă pe 5 mai la Teatrul Nottara.
• Noaptea Muzeelor 2019 are loc pe 18 mai. Pentru detalii și update-uri, urmărește pagina de Facebook.
• Spectacolul lui Radu Afrim bazat pe romanul lui Liviu Rebreanu „Pădurea spânzuraților” descoperă uriașa poezie a unui text puternic și modern și își propune să se adreseze în primul rând tinerilor de azi.
Reinterpretând în stil propriu o operă majoră a literaturii române, regizorul o transpune în universul său imaginativ, atât de specific, îi descoperă sensuri noi, pornind de la premiza că romanul lui Rebreanu nu este un roman de război, ci unul psihologic.
Se joacă pe 4 mai, la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti.
• Vino în perioada 18 – 21 aprilie, la Cinema Elvire Popesco, să vezi cele mai noi filme politice, reunite sub sloganul „Not so politically correct”!
• Acestea sunt cele mai interesante clădiri ale muzeelor lumii.
• Cum a devenit Mohamed Melehi un maestru al modernismului în Maroc.
• Așa arată o clădire cu fermoarul tras la Milan Design Week. Aceasta este povestea ei.
• Aceasta este cea mai veche reclamă imprimată în limba engleză. Află-i povestea.
No Comments