Ai o problemă cu contactul fizic?
Da.
Atunci, asta trebuie să exersezi.
E un scurt dialog între Maria, pe cale să se-ndrăgostească și psihologul ei din copilărie. Se-ntâmplă în filmul On Body and Soul/Despre Trup și Suflet, Marele Premiu la Berlinală în acest an. Unde o poveste de iubire regizată de o femeie – Ildikó Enyedi – se petrece într-un abator și, în puține replici, devine o metaforă universală pentru tangoul care înseamnă să ne lăsam vulnerabili în fața celuilalt.
Cu dorința înecată mai ales în capul și-n subconștientul ei, pentru prima dată, Maria iese să se deschidă lumii. Se-așază pe iarba dintr-un parc și lasă stropii aspersorului care udă peluza să-i atingă fața. Se lasă să simtă.
Când azi fiecare dintre noi avem tendința mai degrabă să devenim închiși în noi și să fugim unii de alții, filmul On Body and Soul vine să ne-arate într-o poveste simplă, curată și de o frumusețe vizuală de tăiat respirația, că deși a te deschide poate să-nsemne uneori carne vie – la fel ca-n scenele din film unde sângele din abator curge și curge direct sub ochii spectatorului -, asta e singura salvare.
***
Nu pot să cred, uite că cineva are ochi de aceeași culoare cu ai mei, nu mi s-a mai întâmplat, zâmbește actrița Alexandra Borbély și-mi zice să facem un selfie, de pe unul dintre fotoliile de la Centrul Francez din Cluj, locul unde au loc interviurile de la TIFF 2017.
On Body and Soul a fost proiectat în avanpremieră la TIFF 2017, după ce un om de comunicare, Monica Felea, și prietenul său cu o casă de distribuție au negociat cot la cot la Berlin cu marii distribuitori să aducă filmul în România, într-o poveste despre care am scris pe larg aici.
Nu e doar un alint, fiindcă Alexandra Borbély cu părul blond și trăsături unghiulare o interpretează pe Maria în film aproape doar din priviri.
Ochii ei sînt o combinație de verde, puțin galben și niște gri.
Alexandra Borbély, actriță de teatru în primul rând, a dat mai întâi casting pentru rolul psihologului din On Body and Soul și l-a luat. O vreme, s-a tot întâlnit cu potențiale actrițe care s-o joace pe Maria, și-au făcut scenele, până când, într-o zi, regizoarea Ildikó Enyedi a sunat-o și i-a zis: “Sandra, am o idee. Ce-ar fi s-o interpretezi tu pe Maria?”
“Maria e foarte sinceră. În această lume a minciunilor, unde fiecare se teme să-și piardă locul de muncă sau relațiile și nu mai spune deschis ce simte, Maria face exact opusul. Tot ce joc trebuie să se vadă doar în ochi. Asta a fost provocarea. Ce simte Maria, ce trăiește e numai acolo. E o femeie a cărei sexualitate și femininitate sînt închise, și-n același timp, prin dragoste, se deschide ca un copil.”
Când filmul On Body and Soul a luat premiul mare la Berlinală, actrița Alexandra Borbély era la Budapesta, repeta pentru un spectacol de teatru. Un coleg a venit lângă scenă și-a zis: “Ați luat Ursul de Aur!”
A plâns.
“Fimul ăsta e special și pentru că și eu și regizoarea sîntem femei, și am creat împreună o altă femeie – pe Maria. Cred că Ildikó are o parte din Maria în ea. Și mai cred că fiecare dintre noi avem pe cineva acolo potrivit pentru noi. Nimeni nu e perfect. Dar fiecare dintre noi e fericit când găsește iubirea.”
Aș zice să mergeți să vedeți On Body and Soul și cu gândul la lumea 2.0.
Și cu gândul la felul în care un demers artistic bun înseamnă să poți spune o poveste pe o temă răstocată de la începutul lumii – iubirea – într-o formă originală și surprinzătoare.
Nu vreau să dau mai multe din casă, fiindcă e mult în plăcerea de-a descoperi lucrurile pas cu pas pe ecran.
On Body and Soul e-un pariu cinematografic care-arată că ceea ce trăim în interiorul nostru o să-ajungă mereu la celălalt – om, spectator. Și că depinde doar de noi să ne deschidem pentru acestă întâlnire.
Am văzut filmul la TIFF 2017, dar mai merg o dată azi de la ora 17 la cinema la Băneasa cu prieteni pe care i-am convins că trebuie să-l vadă.
Pagina de Facebook a filmului Despre Trup și Suflet
Programul complet în cinema pentru București îl găsiți la acest link.
În țară, aici.
No Comments