József Iszlai vrea să-i provoace pe oameni să asculte din nou sunetul naturii și-o face folosind tocmai tehnologia. Înregistrează frunze care foșnesc, vântul, păsări sau mici animale și insecte care se micșă prin parcuri și le aduce direct în urechile oamenilor pe ritm de muzică electronică.
***
Artistul József Iszlai îi spune hiperconștientizarea naturii.
Adică, să zicem, stai în parc și-nloc să te relaxezi fără să te gândești la lucruri, îți antrenezi mintea și auzul să percepi pe bune ce-ți cântă natura.
József era în Parcul Central din Cluj acum doi ani când i-a venit ideea să înregistreze ce-aude. Se plimba și își dădea seama că sunt atât de multe sunete încât asta deja devine o muzică. S-a gândit că dacă în filme se construiesc ambianțe sonore de la zero, de ce n-am fi mai atenți la sunetele pe care le scoate natura, pur și simplu?
“Inovația o să-nsemne să reintegrăm natura în viața zilnică”
Într-o lume din ce în ce mai dominată de tehnologie, dar și de poluare fonică, József Iszlai crede că inovația o să-nsemne de fapt reîntoarcerea la natură, nu îndepărtarea de ea.
„Teoriile care propulseaza evoluția tehnologiei sunt influențate de fenomenele în natură. Cred că prin tehnologie omul de fapt caută natura, ca în exemplul matematicianului Mandelbrot. Când tehnologia o să excludă prezența naturii din viața omului, atunci este posibil să ajungem la o mică revoluție prin care tehnologia o să aibă de fapt un singur scop: să readucă natura în viața noastră. Văd exemple și acum în Franța, există strategii de urbanizare, se construiesc zone de faună pe blocuri etc.”, spune József Iszlai.
„Cred că tehnologia poate să atingă o prezență extremă în viața noastră, dar după ce trecem de acest stadiu, inovația o să însemne să reintegrăm natura în viața zilnică nu numai ca spațiu plăcut sau sănătos, dar și ca estetica principala in artă.”
József a-nnceput să lucreze la înregistrarea sunetelor din natură împreună cu un prieten și-a creat proiectul Our Environement Remixed, un experiment cu care a câștigat în 2016 finanțare de la Fondul Jazz in the Park. Fondul Jazz in the Park e o premieră cu care cei de la Asociația FAPTE din Cluj au câștigat și-un premiu PR Award în Capitală, și asta fără să fie agenție mare. O campanie de comunicare prin care au mobilizat publicul de la ediția trecută a Festivalul Jazz in the Park din Parcul Central din Cluj ca în loc de bilet de intrare, să își cumpere – doar dacă voiaiu – o brățară de 10 lei, iar banii s-au dus în finanțarea proiectelor unor artiști noi cum e József Iszlai.
Așa că pe 13 mai, József o să redea sunetul natural al Parcului Central chiar în parc, prin muzica lui electronică și cot la cot cu natura, în aer liber, alături de Melinda Kádár (visual design), Eszter Jakab (live visuals), Tamás Jeszenszky (înregistrări/field rec) și Levente Oláh-Badi (video). Intrarea e liberă.
József își dorește ca oamenii care vor asculta experimentul lui s-o facă în joacă și liber și se gândește că simbolurile din jur, de la firul ierbii, ar trebui transformate în muzică și-n artă mai des, ca să devenim și mai conștienți de ele:
“E esențial să-ți vezi reflexia și printr-o oglindă spartă. “
No Comments