Violența domestică este un subiect tabu pentru mulți dintre noi. Știm că există, am auzit povești, cunoaștem persoane cărora li s-a întâmplat, dar nu o putem conștientiza în totalitate. Apoi citim o carte care ne dă lumea peste cap.
Despre asta e „Vânătăi ascunse: Ce nu știi despre violența domestică te poate ucide” de la Editura Nemira, volum scris de jurnalista Rachel Louise Synder. Despre „terorismul intim” și extinderea violenței domestice în SUA, prin studii de caz, analize și portrete.
Sinceră și dureroasă, cartea explorează istorii personale și miturile care înconjoară această temă în discursul public: transformarea victimei în vinovat, violența recurentă la agresori, ideea că violența domestică e o chestiune tabu.
Rachel Louise Snyder a cercetat si analizat marturii adunate de la victime, de la agresori, de la oamenii legii și de la diverse ONG-uri.
Scriitoarea reușește sa ajunga la rădăcina violenței domestice și la consecințele ei indiscutabile pentru întreaga societate și face cunoscuți pașii necesari pentru a o reduce cu adevărat.
„Și chiar și pentru acelea care știu sau intuiesc, ca Michelle Monson Mosure, este un salt cognitiv absolut să își imagineze că această persoană pe care o iubesc sau care le-a iubit, această persoană cu care au făcut un copil, această persoană cu care au avut un angajament și viceversa, această persoană cu care împărtășesc fiecare detaliu mare sau mic al vieții, ar putea cu adevărat să le ia viața. Iubirea este cea care face ca violența domestică să fie diferită de oricare altă crimă. Faptul că persoanele implicate și-au spus una alteia și lumii: «Tu ești cea mai importantă ființă pentru mine.» Iar apoi, într-o clipă, acea relație să devină letală? Este o idee care ne cere să trecem peste niște obstacole mentale, intelectuale, emoționale dincolo de orice ne putem imagina.“
Vânătăile ascunse nu sunt doar ale victimelor. Sunt și ale familiilor, ale părinților și bunicilor, ale copiilor. Ale celor care știu, dar nu găsesc puterea și curajul să facă ceva. Și doare.
„Un studiu extraordinar, motivat de dorința evidentă de a produce o schimbare. Snyder folosește toate tehnicile literare disponibile: trece de la istorie la prezent, de la scene de viață la analiză, cu o virtuozitate relaxată, demnă de admirație.“
Parul Sehgal, New York Times
La final, vă provoc la un exercițiu de sinceritate: vă invit să îmi povestiți în comentarii experiențe pe care le-ați trăit sau despre care ați auzit. Exact ca într-un jurnal. Într-un exercițiu de scriere care ameliorează și estompează vânătăile. Bineînțeles, anonim.
Împreună, avem mai multa curaj. Pentru fiecare dintre noi. Poveștile voastre vor fi citite, auzite și ascultate. Ne vor da și mai multă putere să facem un schimbare. Și să ne doară mai puțin.
No Comments