Lunile decembrie și ianuarie sunt, cumva, un prilej de a ne trage sufletul, de a sta în liniște – azi, mai mult ca oricând, acasă. Timpul acesta poate să ne-ajute să citim și să ne reconectăm la câteva lucruri de care ne era dor: să intrăm într-un univers al cărților, altfel, dar, cumva, numai și numai al nostru.
Iată o selecție de cărți noi de unde sigur puteți alege ceva ce vă va plăcea.
Doamna de la Ritz de MELANIE BENJAMIN
Simbol al luxului și eleganței, hotelul Ritz din Paris atrage o pleiadă de artiști și celebrități internaționale, printre care Hemingway, Picasso, Cole Porter, Marlene Dietrich, Coco Chanel și Scott Fitzgerald. Este decorul somptuos în care se desfășoară furtunoasa poveste de dragoste a unei starlete americane nonconformiste și a unui francez cu vederi conservatoare, palatul în care devin prințesă și cavaler, prinși într-o relație care e mereu altceva decât le pare lor a fi. Adevărata încercare îi așteaptă însă în iunie 1940, când armata germană ocupă Parisul și își stabilește cartierul general la Ritz.
Conacul Slade de DAVID MITCHELL
Ține-ți ochii larg deschiși, să nu treci cu vederea o ușiță neagră de fier. Nu departe de pubul Vulpea și Copoii, în zidul înalt de cărămidă ce mărginește o alee neobișnuit de îngustă, dacă se întâmplă să fie întrunite condițiile strict necesare, ai șanse mari să dai peste intrarea în Conacul Slade. Te întâmpină o persoană străină, care-ți spune pe nume și te invită înăuntru. La început, nu mai vrei să pleci. Mai târziu, descoperi că nu poți. La fiecare nouă ani, cei care locuiesc în Conac – un cuplu bizar, frate și soră – lansează câte o invitație unică unei persoane singure, care-i mai altfel: un adolescent precoce, un polițist proaspăt divorțat, o studentă interiorizată. Dar ce se întâmplă cu-adevărat în Conacul Slade? Dacă ai ajuns să afli, e deja prea târziu…
Femeia la 1000°C de HALLGRIMUR HELGASON
Singură într-un garaj închiriat, loială doar unei grenade de mână din al Doilea Război Mondial, Herra Björnsson își trăiește la optzeci de ani începutul sfârșitului vieții. Dar este pregătită: și-a făcut deja programare la crematoriu, unde i se garantează o dispariție rapidă la 1000 °C. Dar înainte de toate astea, ne cere ea, „permiteți-mi să-mi povestesc viața.“ Istoria care urmează pleacă de la viața reală a nepoatei primului președinte al Islandei – cu care autorul a interacționat întâmplător într-o conversație telefonică în anul 2006 –, dar își urmează propriul curs ficțional.
Confesiunile unei ratate trecute de 40 de ani de ALEXANDRA POTTER
Când afacerea lui Nell Stevens dă faliment – iar logodna cu șarmantul chef american Ethan DeLuca se desface –, visul ei la o dragoste ca în povești se încheie dezastruos, așa că se vede nevoită să se mute din însorita Californie, înapoi la Londra cea înnorată. Însă multe s-au schimbat în cei zece ani de când Nell a plecat. Toate prietenele ei, pe vremuri singure și amuzante, sunt acum căsătorite și au copii, iar chiriile au crescut atât de mult, încât doar o camera își mai poate permite. Într-o lume plină cu vieți perfecte expuse pe Instagram, Nell Stevens se simte ca o ratată. Mai rău, ca o ratată trecută de patruzeci de ani. Jobul neconvențional pe care îl găsește – acela de a scrie necrologuri– îi aduce și o prietenie neașteptată. Cricket, o văduvă charismatică de optzeci și ceva de ani, se dovedește a fi exact leacul de care avea nevoie. Împreună, cele două femei reușesc să treacă peste pierderile suferite și îi dau curaj să se aventureze din nou în căutarea fericirii.
Dumnezeu călătorește întotdeauna incognito de LAURENT GOUNELLE
Imaginează-ți un bărbat care îți salvează viața, în schimbul promisiunii că vei face orice îți cere. Și asta pentru binele tău. Încolțit, accepți și te trezești într-o situație în care ai senzația că totul scapă de sub control. Totusi… viața pare mai palpitantă decât înainte. Însă ușor-ușor apar îndoielile: ce intenții are în realitate omul acesta care s-a amestecat în viața ta? Cine e el de fapt? Și cine sunt personajele enigmatice din anturajul lui? Ceea ce descoperi nu e tocmai de natură să te liniștească.
Ceruri încătușate de CHRISTINE LEUNENS
O poveste extraordinară și profund impresionantă, ce dezvăluie o lume în care adevărul se împletește strâns cu minciuna, spusă din perspectiva lui Johannes Betzler, membru al Hitlerjugend (Tineretul Hitlerist), sincer convins de misiunea sa. Plin de admirație față de Führer și de idealurile naziste, băiatul este șocat să descopere că părinții lui țin ascunsă în casa lor din Viena o fată evreică pe nume Elsa. Groaza și repulsia care îl copleșesc la început se transformă treptat în interes – iar apoi în obsesie. După ce părinții lui dispar, doar Johannes mai știe de existența tinerei și doar el îi poate decide destinul.
Britt-Marie a fost aici de FREDRIK BACKMAN
Britt-Marie are în continuare obsesiile ei legate de felul cum trebuie făcute lucrurile, are liste de la care nu se poate abate pentru nimic în lume, iar complimentele pe care concede uneori să le facă par mai degrabă atacuri la persoană. Dar curajul cu care își ia în mâini propria viață, după o căsnicie în care nu a avut aproape niciun cuvânt de spus, o umanizează și o transformă într-un personaj digerabil, pentru ca treptat, aproape fără să ne dăm seama, să ajungem să o iubim.
Istoria apelor de MAJA LUNDE
2017. Signe a crescut in Norvegia, intr-un peisaj salbatic, cu cascade, rauri involburate, ghetari milenari si fiorduri adanci. Toata viata a luptat impotriva acelora care incercau sa supuna fortele naturii, secatuindu-i resursele. A luptat cu atata inversunare, incat a renuntat la marea ei dragoste, Magnus, cand acesta a abandonat principiile pe care credea ca le impartasesc. Iar acum, in toamna vietii, Signe porneste cu velierul ei, Albastru, intr-o calatorie plina de primejdii pana la Bordeaux si apoi pe Canal de Garonne, ca sa il sfideze inca o data pe Magnus. Navigand printre amintiri dureroase, Signe nu stie ca, de fapt, Magnus o asteapta.
2041. David strabate Franta, spre nord, impreuna cu fiica sa, Lou. Drumul lor, marcat de popasuri in taberele de refugiati, este o nesfarsita cautare, intr-o Europa arida, pustiita de razboi si depopulata.
Zilele lui Savelie de GRIGORI SLUJITEL
Secțiunea allegro din concertul L’amoroso de Antonio Vivaldi, o cutie de banane Chiquita, parfumul de aglică – iată primele amintiri ale lui Savelie din copilăria petrecută în grădina imobilului delabrat al Morozovilor, în vechiul cartier negustoresc Taganka. Savva, cum îl alintă mama și surorile sale, e un motan moscovit căruia nu-i scapă nici o șansă din cele pe care un destin fast i le scoate în cale. Din ziua în care Vitea decide să-l ia la el acasă, existența lui Savelie se schimbă, iar aventurile se înșiră una după alta: conviețuiește cu un papagal nebun și narcisist într-un apartament de bloc, devine angajat oficial al Galeriei Tretiakov, ia parte la o comună pisicească în curtea catedralei din Elohovo… Apoi, în viața lui intră Greta, „moale ca mușchiul, neagră ca noaptea“, iar iubita sa Moscovă devine astfel cel mai bun loc din lume. Savelie învață să dea un nume fiecărei senzații și fiecărui sentiment care-i încearcă sufletul felin: nostalgie, dragoste, prietenie, recunoștință, pierdere, acceptare, regret.
Casa germană de ANNETTE HESS
Procesul Auschwitz de la Frankfurt se află în centrul acestui roman, dar povestea se țese în sânul familiei Bruhns: Ludwig si Edith, cârciumari harnici și de treabă, care-și iubesc copiii și nu vor decât să uite trecutul. Fetele Bruhns, Eva si Annegret, nu pot fi mai diferite. Eva, translatoare din polonă la proces, logodită cu fiul unui bogătaș, se trezește însă repede la realitate și își asumă vina. Annegret, mult mai cinică, nu-și asumă istoria, vina cu atât mai puțin. Romanul te ține în tensiune de la prima pagină, te atrage în atmosfera provincială a familiei, te aduce în sala de tribunal și la Auschwitz, în Polonia comunistă, te cufundă în ambianța și mentalitatea anilor ’60 cu o scriitură detașată, cinematografică.
No Comments