Ți-am pregătit cele mai frumoase recomandări culturale ale săptămânii următoare. Trece-le în agendă și spune-mi unde ne vedem.
• Muzeul Național al Literaturii Române te invită duminică, 8 martie 2020, de la ora 13.00, la un Recital de Muzică și Poezie susținut de Maia Morgenstern, Marius Bodochi și Ion Bogdan Ștefănescu, în Sala Perpessicius a sediului din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8.
• Cum ai putea sărbători mai frumos 8 Martie? Fă-le cadou femeilor din viața ta bilete la „Oxygen”. O reprezentație a piesei despre iubirea absolută are loc chiar pe 8 martie.
Cei doi eroi din „Oxygen” sunt prinși în relații nefericite, sufocante. Amândoi sunt în căutarea iubirii eliberatoare, care ar putea să le aducă oxigenul necesar supraviețuirii într-o lume abrutizată.
• O introspecție fabuloasă în mintea unei femei aflate într-o situație extremă. Jessie intră într-o lume imaginară, fiind forțată să coboare adânc în subconștient, pentru a afla un secret din trecut, vital pentru eliberarea ei. Ziua unei eclipse de soare este cheia întâmplării. Punctul culminant are loc într-un minut de întuneric total.
Ziua în care a dispărut soarele, pe 7 martie, la Apollo 111 Teatrul.
• Demult, tare demult, când lumea era altfel, când nu exista giga, nici mega, nici trafic, un Rege, ale cărui puteri sunt slăbite de boală, își încearcă cei trei fii. Se-nvoiește și îi lasă… în căutarea apei vii.
Care dintre ei se dovedește vrednic și biruiește-n încercare, Printzul Mic, Cel Mijlociu sau, poate, chiar Cel Mare?
Apa vie, pe 7 martie, la Teatrul Mic.
• Încât la moștenirea lui Aman au fost găsite multe tablouri neisprăvite, unele cu prieteni ce îi fac umbră când pictează, altele cu nuduri întrerupte în schițare.
Pe una din gravuri se găsește însă un nud de fată. E un desen adăugat în fugă, scris repede parcă și cu sănătoasă voioșie.” (Revista de cultură Boabe de grâu 1932 Adrian Maniu)
Prezentarea va fi la Muzeul de artă Vasile Grigore, Str. Maria Rosetti nr. 29, duminică 8 martie, ora 11:00.
Durată eveniment : 90 minute.
• Muzeul Municipiului București te invită duminică, 8 martie, ora 12.00, la recitalul de chitară clasică intitulat „Vibrații și întrupări” susținut de muzicianul Laurențiu Topală la Casa Filipescu – Cesianu (Calea Victoriei, nr. 151). Intrarea este liberă.
• Dacă vrei să afli toate secretele Spațiilor Istorice ale Palatului Regal și să admiri Sufrageria Regală, Scara Voievozilor sau Sala Tronului, ești așteptat în cel de-al treilea weekend al lunii, când au loc tururi ghidate.
Vei putea descoperi astfel piese de mobilier, portrete regale, fotografii de epocă și câteva momente din istoria familiei regale şi a Palatului Regal de pe Calea Victoriei. Poveștile din spatele obiectelor vor fi dezvăluite pe îndelete de către ghidul nostru.
• VINCENT VAN GOGH – A NEW WAY OF SEEING
De la Muzeul Van Gogh, Amsterdam
Documentarul oferă o perspectivă nouă asupra biografiei unuia din cei mai iubiți artiști ai lumii, având acces nelimitat la comorile din Muzeul Van Gogh din Amsterdam.
PROGRAM: 6, 7, 8 martie ora 19:00
Happy Cinema București se află în Liberty Center.
• O neașteptată poveste de dragoste se dezvăluie acolo unde suntem prea obișnuiți să vedem doar neajunsurile, într-o realitate pe care doar visul pare că o mai face suportabilă. Dar el nu poate și nu trebuie să o substituie, ci doar să-i aducă la lumină profunzimea, sensul și frumusețea.
Această parabolă teatrală îi aduce împreună pe actorii Oana Pellea și Mircea Rusu, însoțiți de o echipă de creație deja consacrată cu care Oana Pellea a realizat N(AUM), Efectul razelor gama asupra crăițelor lunatice, Idolul și Ion Anapoda: Ștefan Vasilescu, Vladimir Turturică, Vlad Lăzărescu și Mariana Cămărășan.
Frumos e în septembrie la Veneția, pe 8 martie, la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti.
• Grupă nouă de teatru pentru adulți. Primul curs este gratuit.
Când?
Joi, 12 martie, 19.30-21.30
SCOP: Realizarea unui spectacol de teatru pe un text contemporan și prezentarea acestuia într-o ministagiune (3-4 reprezentații) pe scena unui teatru profesionist.
Pregătirea actorilor: Dana Stîngă.
Regia: Felix Crainicu
• „Totul despre femei” de Miro Gavran, în regia lui Felix Crainicu.
O comedie romantică extraordinară cu Corina Dănilă, Adriana Titieni și Crina Lință. Spectacolul a fost produs în urma celei de-a cincea ediții a concursului „Anima pentru societate”.
„Totul despre femei” este povestea unui diamant. O nestemată care va străluci de fiecare dată diferit atunci când va fi rotită în lumină. Uneori copleșitor, uneori ludic, uneori trist.
Pe 24 martie, la Teatrul Arte dell Anima.
• Fernando Pessoa (1888-1935) este privit drept fondator al poeziei moderne din literatura portugheză. Operele sale, publicate sub mai multe ”heteronime”, reflectă construcția mai multor personalități imaginare, care ascund cu măiestrie ludică figura ultimă a scriitorului. Pessoa, un contabil anonim din Lisabona, domină secolul 20 european printr-o salbă de eseuri, manifeste literare, poeme, traduceri și jurnale intime de o profunzime neegalată. Vom căuta să pătrundem în lumea sa plină de tristețe, fragilitate psihologică și disperare metafizică, pentru a-i surprinde sensurile abil încifrate. Cursanții sunt preveniți asupra riscului dependenței: odată descoperit, Pessoa (ca și Yourcenar sau Borges) devine un vizitator permanent, un soi de alter ego insinuant, care transformă și obsedează.
La acest curs se oferă două locuri cu burse integrale pentru elevi, studenți și pensionari.
• Magic is a condition that kills people in all kinds of performative hazards
Concept și interpretare: Andreea Novac și István Téglás
Light design: Hermina Stanciulescu
Sound design: Sorin Romanescu
O producție Caleido X Andreea & Istvan
• „Ochii sunt orbi. Limpede nu vezi decât cu inima.”
O montare minimalistă, pentru oameni mari, care aduce la suprafață profunzimile celui mai citit text din literatura universală, într-o atmosferă sinceră și intimă. Decorul, costumele, scenografia sunt construite de cei mai mari creatori ai lumii teatrului, pe numele lor: spectatorii.
Laboratorul de creație: imaginația.
Mijloace: cuvântul, muzica și fantezia. Cadrul: scena.
3 actori cu 3 instrumente îi poartă pe privitorii pe toate planetele vizitate de Micul Prinț, într-o poveste emoționantă presărată cu personaje comice și situații inedite, toate acompaniate de muzică live.
Micul Prinț – spectacol pt oameni mari @ Teatrul de Artă București, pe 9 martie.
• Ești așteptat la ediția nr. 3 a clubului de carte – Emilia, cărți&cafea – unde vei discuta despre cartea scriitoarei Michelle Gable – „Un apartament la Paris” apărută la Humanitas Fiction.
Întâlnirea are loc joi, 12 martie, ora 18:30 la Cascara Coffee Shop (Calea Victoriei 134).
scenariul original: Daniel Chirila
regia: Razvan Mazilu
scenografia: decor: Ioana Popescu, costume: Razvan Mazilu
muzica: productie muzicala: Alexei Turcan
coregrafia: Razvan Mazilu
Pe 5 martie, la Teatrul „Toma Caragiu”.
un spectacol de teatru coregrafic de Gigi Căciuleanu
cu: Ana Vișan, Irina Strungăreanu, Adrian Nour, Alex Călin, în alternanță cu Bianca Bor și Bogdan Iacob
Pus în scenă de cunoscutul coregraf și dansator Gigi Căciuleanu, #EmojiPlay îmbină limbajul „tridimensional” al dansActorilor cu vizuala lume bidimensională a emoticon-urilor.
Pe 4 martie si 4 aprilie la Teatrul Excelsior Bucuresti.
• Galeria ArhivaDeArta în parteneriat cu Teatrul de Comedie București, te invită să iei parte la un vernisaj de basm cu Feți Frumoși și Ilene Cosânzene precum și alte personajele create de însuși indragitul artist IURIE DARIE.
Lucrările expuse sunt doar o parte din colecția privată a doamnei ANCA PANDREA .
„LUMEA MEA” are loc în data de 14 Martie ora 17.30 în foaierul Teatrului de Comedie București .
• Coregrafa Miriam Răducanu, compozitorul Eugen Doga, pianista Adela Liculescu și Editura Humanitas primesc premiile speciale ale Galei Premiilor Radio România Cultural, ediția XX. Gala are loc luni, 30 martie 2020, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon.
Evenimentul va fi transmis în direct la Radio România Cultural și va fi înregistrat și redifuzat de TVR3, coproducător al evenimentului. Detalii, pe www.radioromaniacultural.ro
No Comments