Ți-am pregătit un nou articol cu evenimentele perioadei următoare: expoziții, lansări de carte, piese de teatru, concerte de jazz și filme românești. Plus câteva lecturi interesante la final. Enjoy.
• Noul sezon expozițional de primăvară 2019 s-a deschis la MNAC. Cinci expoziții de neratat, dispuse pe toate cele patru etaje ale muzeului, se pot vedea la MNAC din această săptămână, odată cu vernisajul Sezonului Expozițional de Primăvară 2019.
Programul complet este disponibil aici.
• Cea de-a cincea ediție a festivalului multicultural WORLD EXPERIENCE, cunoscut anterior ca Festivalul Ambasadelor, organizat de Asociația ESCU, va avea loc anul acesta între 13-16 iunie, în premieră la Cluj-Napoca, în următoarele spații: Teatrul Național (zilele de 13 și 15 iunie), Casa de Cultură a Studenților (zilele de 13 și 16 iunie) și la Casino-Centrul de Cultură Urbană (toată perioada de 13-16 iunie). Timp de 4 zile, Clujul va îmbrăca culorile multiculturalității, în timp ce muzicieni, dansatori și speakeri din peste 25 de țări ale lumii vor invita publicul de toate vârstele să descopere lumea și inflexiunile genurilor muzicale, printr-un program artistic efervescent, dedicat experimentării diversității culturale sonore de pe mapamond ce se va regăsi în spectacolele live, workshopurile muzicale și conferințele/expozițiile festivalului.
Ediția din 2019 a WEF abordează ca tematică “The Unheard Music / Muzica neştiută a lumii”, propunând un periplu original, exotic şi contemporan în muzica lumii și oferă o poartă către alte culturi prin cei peste 100 de artişti emergenți, care vor purta publicul într-o călătorie emoționantă și educativă pe parcursul globului, printre sunete și ritmuri tradiționale, dar și cu influențe moderne, concentrate pe reflectarea diversităţii patrimoniului muzical mondial.
• Independența Film anunță lansarea în cinematografele din România, din 26 aprilie, a neo-noir-lui regizat de David Robert Mitchell: Under the Silver Lake. Filmul a fost prezentat în competiția oficială a Festivalului de la Cannes 2018, unde a atras atenția criticilor de film și cinefililor prin originalitatea sa, regie, soundtrack și imagine.
Considerat de către prestigioasa publicație americană Variety drept un „omagiu adus lui David Lynch”, Under the Silver Lake îi are drept protagoniști pe Andrew Garfield, cunoscut pentru rolurile din Spider-Man (Marc Webb), Silence (Martin Scorsese) sau Hacksaw Ridge (Mel Gibson), și Riley Keough, nepoata lui Elvis Presley, cu roluri în The House That Jack Built (Lars von Trier), American Honey (Andrea Arnold) și Mad Max: Fury Road (George Miller).
Under the Silver Lake ne spune povestea lui Sam (Andrew Garfield), un tânăr din LA, obsedat de cultura pop, care își spionează vecinii și citește conspirații. Când Sarah, tânăra și enigmatica lui vecină dispare subit, Sam pornește în căutarea ei, traversând orașul, într-o anchetă obsesivă suprarealistă. Astfel, ajunge să se scufunde în lumea tenebroasă a Orașului Îngerilor și să elucideze dispariții și crime misterioase, născute de scandaluri și conspirații.
Filmul va rula în cinematografele din România din 26 aprilie.
• Festivalul Filmului Francez are loc în perioada 8-19 ma. 23 de filme, 13 oraşe, 146 de proiecţii. . Festivalul se desfăşoară între 8 şi 19 mai 2019 în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Arad, Braşov, Brăila, Buzău, Constanţa, Piteşti, Sfântu Gheorghe, Sinaia şi Suceava.
Detalii, aici.
• Cea de-a șaptea ediție Romanian Design Week are loc între 17 și 26 mai și aduce în prim plan comunitățile creative ale orașului. Festivalul, care a devenit din ce în ce mai complex de la o ediție la alta, susține și amplifică și în 2019 discursul industriilor creative locale, subliniind contribuția majoră pe care comunitățile creative o au la transformarea capitalei într-un oraș cu adevărat modern și european.
• Un film despre credințe, artă și putere, Distanța dintre mine și mine explorează fricțiunea dintre memoria personală și arhiva oficială, dintre realitatea noastră actuală și narațiunile pe care le construim despre trecut. Gândurile Ninei în timpul ultimului ei an de viață sunt confruntate cu o bogată arhivă de filme, muzică, poezie, apariții de televiziune, înregistrări private inedite și documente de urmărire de la Securitate. Sunt revelate astfel dileme etice și estetice care sunt parte din trecutul dar și viitorul nostru.
„Distanța dintre mine și mine”, pe 11 mai, la POINT.
• Ești invitat să descoperi muzica clasică în conace, palate și spații sacre, toate cu o acustică fanstastică. Un traseu muzical în 16 clădiri istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural românesc, multe dintre ele construite în stilul eclectic francez al începutului de secol XX.
Ediția SoNoro Conac din acest este inclusă în Sezonul România-Franța 2019, perioadă marcată de celebrarea prin concerte și manifestări de recunoaștere a valorii lor arhitecturale, a câtorva dintre cele mai importante clădiri de patrimoniu din România, alături de castele și conace din Franța.
• Ediția aniversară „Cu bastonul prin București” | anul 10 continuă sâmbătă și duminică (13-14 aprilie), de la ora 11.00 și de la 17.30, cu reluarea traseului „Prin Bucureștii lui Mircea Eliade”.
Traseul se desfășoară în perimetrul străzilor: Mântuleasa – Romulus – Popa Soare – Dimineții – Pictor Al. Romano – Sf. Ștefan – Plantelor – Negustori – Dumitru Stăniloae – Calea Moșilor – Sfinților. Punctul de pornire este Biserica Mântuleasa (str. Mântuleasa, nr. 20), iar punctul final str. Radu Cristian nr. 1.
• Întreaga echipă a celebrului spectacol “All inclusive” – actori, regizor, producător , dramaturg – pregătesc, în premieră absolută, o nouă producție teatrală: Pe o pânză de păianjen.
Detalii, în curând.
• Premiatul tenor Alin Stoica, alături de prietena lui, soprana Mădălina Radu, vor împărți scena cu renumita soprană Bianca Ionescu–Ballo, prim-solistă a Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, vineri, 3 mai 2019, începând cu ora 19.00. „Vis de iubire” este un spectacol în care cei trei se vor întrece să vă încânte cu cele mai cunoscute piese, acompaniați la pian de Alexandru Burcă.
• Un bărbat, două femei, trei povești contemporane despre iubiri interzise, prietenii imposibile și relații multiple. O comedie inteligentă, în care cuvintele spun mereu altceva, oamenii nu sunt deloc ceea ce par, iar iubirea nu mai e ce a fost.
„Și cine nu iubește?”, pe 16 mai, la Teatru Nottara.
• Scriitorul norvegian Jo Nesbø se va afla în România la începutul lunii mai. Autorul seriei crime Harry Hole se va întâlni cu publicul din București marți, 7 mai, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Alături de Jo Nesbø se vor afla scriitorii George Arion și Michael Haulică. Moderatorul evenimentului va fi Magdalena Mărculescu, director editorial TREI.
• De Noaptea Muzeelor, ești așteptat la Qreator. Pentru o noapte, se transformă într-o galerie cu picturi in mișcare, unde cele mai îndrăgite tablouri românești prind viață.
De la Ștefan Luchian la Corneliu Baba, de la Octav Băncilă la Nicolae Tonitza, toate tablourile vor deveni opere vii care continuă să-și spună povestea peste ani, pe muzica lui Silent Strike.
• Teatrelli este ultima oprire a celei de-a 9-a ediții a turneului național „Pianul călător”, ediție dedicată clasicismului vienez, pe 13 mai. Un popas meditativ, odihnitor, asupra unor repere ale repertoriului pianistic – Haydn, Mozart şi Beethoven – cu trei sonate pentru pian reprezentative.
Turneul național “Pianul călător” – ediţia a noua – se va desfăşura între 11 aprilie şi 13 mai şi va cuprinde 15 recitaluri susţinute de pianistul Horia Mihail în întreaga ţară, inclusiv pe cele cinci piane călătoare existente în acest moment în cinci oraşe din diferite regiuni ale ţării.
• După un an de pauză, mult-așteptatul spectacol „No Man’s Land”, în regia lui Alexander Morfov, revine pe scena Sălii Studio a Teatrului Național din București! Pe 10 mai, de la 19:30.
• O arhivă ce conține peste 30.000 de fotografii și documente cu Charlie Chaplin este acum online.
• Un artist stradal a transformat o clădire obișnuită într-o bibliotecă.
• Așa arată ilustrațiile pe care Salvador Dalí le-a realizat pentru Biblie, în 1963.
• Un artist japonez a creat diorame în biblioteci, care te duc cu gândul la străzile ascunse din Tokyo.
• Aceasta este povestea prieteniei dintre Andy Warhol și Hergé, creatorul lui Tintin.
No Comments