O nouă rundă de recomandări culturale este aici. Spectacole de teatru și dans, expoziții, lansări de carte și câteva link-uri pe care să le savurezi la final. Pe toate le regăsești în articolul de astăzi.
• Gigi Caciuleanu, inspirat de farmecul și unicitatea #Amfiteatrului în aer liber și entuziasmat de creativitatea tinerilor actori selecționați la Gala HOP – Gala Tânărului Actor, al cărui director artistic este în acest an, pregătește o PREMIERĂ absolută: On the Roof! Primele reprezentații s-au pus în vânzare pentru #27și28 iulie 2019, ora 21:30.
• Vineri, 26 iulie, de la ora 21.00, pe terasa blocului Magheru One are loc cea de-a treia Nocturnă de Poezie Contemporană. Sub cerul liber, deasupra Bucureștiului, se citește poezia lui Sorin Ghergut și a lui Robert Șerban și ascultăm selecțiile muzicale ale lui Jim Felix.
• Câștigător al Premiului pentru regie Un Certain Regard la Cannes 2018 cu filmul „Donbass”, regizorul ucrainean Sergei Loznitsa este invitatul special al celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care va avea loc în perioada 5 – 11 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.
Sergei Loznitsa va primi Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale. O retrospectivă care include 7 titluri din filmografia regizorului va fi prezentată publicului, proiecțiile fiind urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri. Sergei Loznitsa va susține un masterclass, sâmbătă, 10 august.
• Lungmetrajul ”MO”, debutul regizorului Radu Dragomir, a fost selectat în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo.
Premiera internațională a filmului ”MO” va avea loc în prezența regizorului Radu Dragomir, a actorilor Răzvan Vasilescu, Dana Rogoz și Mădălina Craiu, a directorului de imagine Liviu Mărghidan și a producătorului Ruxandra Flonta.
Prezentat în avanpremieră la TIFF, ”MO” a fost primit cu căldură atât de către public, cât și de către presă și critica de specialitate.
• Vineri, 19 iulie, pe scena amenajată în Grădina Cetății Râșnov, trupa byron va deschide în mod oficial, de la ora 20:00, al 11-lea Festival de Film și Istorii Râșnov (FFIR). Concertul lui Dan Byron & co va fi urmat de proiecția filmului rusesc „Leto / O vară rock’n’roll”, producție 2018, regizată de Kirill Serebrennikov și deja considerat de mulți critici o pelicula-cult. Pe aceeași scenă vor urca sâmbătă rockerii de la Luna Amară și duminică brașoveanul Alexandru Andrieș, alături de Berti Barbera, Călin Grigoriu, Maria Ioana Mîntulescu și Sorin Romanescu.
Primul weekend al FFIR 2019 propune 5 dezbateri care vor avea loc într-un spațiu nou, amenajat în curtea Școlii Peter Thal. Sâmbătă, de la ora 11:00, directorul Teatrului Național din București, Ion Caramitru, cineastul Stere Gulea, avocatul Antonie Popescu și lectorul universitar Alexandru Gussi vor discuta despre „Decembrie ‘89”. 3 ore și jumătate mai târziu, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Ionuț Dumitru, președinte al Consiliului Fiscal, și jurnalistul Moise Guran vor analiza evoluția economiei de piață și a libertății economice în România post-comunistă.
Programul integral al FFIR 2019 și forma electronică a caietului-program sunt de găsit pe www.ffir.ro/ro/editia-2019/program/ și pe www.facebook.com/filmsiistoriirasnov/ .
• Timp de mai bine de o jumătate de secol, familia Iacob a produs, în ritm constant, un corpus impresionant de artă vizuală, în diverse forme, formate și medii. De la pictură la tapiserie, de la acuarelă la mozaic, de la sculptură la desen, Iacobii au construit, împreună dar independent unul de celălalt, un univers de forme de o uimitoare bogăție. Bucuria pură a facerii și plăcerea trudei grele, au fost motoarele acestui exercițiu de longevitate. Atelierul, casa, grădina familiei Iacob au găzduit continuitatea meditației, a muncii fizice și a dialogului intelectual. Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București are plăcerea de a aduce în fața unui public nou pe mereu tinerii Viorica și Gheorghe Iacob – într-un context curatorial inspirat de spațiile în care ei trăiesc și lucrează de atâția ani.
Vernisaj: MNAC, Etaj 3 | 19.07.2019 | 18:00-22:00
Perioada de vizitare: 20.07.2019-29.09.2019, între orele de vizitare ale muzeului.
• „Ivana cea Groaznică”, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Ivana Mladenović, va avea premiera mondială la Festivalul de Film de la Locarno.
Pelicula a fost inclusă în secțiunea „Cineasti del presente” a celei de-a 72-a ediții a celui mai important festival de film din Elveția, eveniment ce se va desfășura luna viitoare, în perioada 7-17 august 2019.
Rolul titular este interpretat de Ivana Mladenović, iar din distribuție fac parte Luka Gramić, părinții Ivanei: Gordana Mladenović și Miodrag Mladenović, fratele Kosta Mladenović, bunica Zivka Sorejević, Andrei Dinescu și regretata artistă Anca Pop.
• Premiera națională a spectacolului „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” de Sam Steiner are loc sâmbătă 26 iulie, la unteatru, la București, în cadrul Zilelor unteatru, o 9 ediție.
Un spectacol despre lupta oamenilor cu invadarea spațiului cel mai intim, despre revoltă și resemnare. Deja controlați și monitorizați prin gadgeturi, acte de identitate cu cod, rețele sociale, cât de departe suntem de limitarea dreptului de expresie prin cuvânt?
• S-au deschis înscrierile pentru festivalul Unfinished 2019.
• Expoziția Love a Alinei Marinescu are loc în cadrul One Night Gallery, pe 8 august, la Palatul Primăverii.
• Maria Răducanu abordează alături de Maxim Belciug o muzică de o ținută situată la granița dintre clasic și tradițional, explorînd cu prospețime teritorii ”rezervate” artiștilor clasici. La nucleul inițial de cîntece rusești și spaniole, înregistrate cu peste un deceniu în urmă pe discurile ”Troika” și ”Tarara”, s-au adăugat de-a lungul timpului și piese din barocul italian, vodeviluri frantuzești, muzică elisabetană și, bineînțeles, vechi romanțe românești.
Pe 15 august, la Green Hours jazz&theatre-café.
• Festivalul ”Vară Magică” va oferi spectatorilor, în 31 iulie, concertul “Nemuritorul Mozart”, în interpretarea Romanian Sinfonietta Orchestra, dirijată de maestrul Horia Andreescu. Solist în cel de al șaptelea concert al festivalului va fi talentatul violonist rus Alexander Sitkovetsky. Tinerii membri ai ansamblului vor dărui publicului Simfonia nr. 31, “Pariziana”; Concertul nr. 3 pentru vioară și orchestra în Sol Major, KV 216 și Simfonia nr. 40 în sol minor, KV 550.
• Expoziția „Elena Demetrescu – Pictură și grafică” are vernisajul vineri, 19 iulie, începând cu orele 18:00 și este deschisă conform programului soto cafe bar în perioada 17 iulie-4 august.
• Deasupra orașului se spun și se văd povești de peste tot din lume. Ți s-a pregătit un refugiu cu filme scurte, chiar la apus. Îl găsești la Fabrica Gastropub, joi seara, de la ora 21.
• O metodă de artă veche de secole din Japonia încă este folosită pentru a personaliza materiale.
• Aceasta este cea mai veche carte pictată. Și nu este Biblia Gutenberg.
• Cum să înveți ceva nou. Tehnica eficientă a lui Richard Feynman.
• Știai că există un muzeu mic pe Lună care include opere ale lui Andy Warhol și Robert Rauschenberg?
No Comments