Recomandările săptămânale sunt aici. Festivaluri și piese de teatru, filme, lansări de carte și spectacole așteaptă să fie puse în agendă. Iată cum arată programul cultural pentru perioada următoare.
• Începe cea de-a șaptea ediție a Festivalului internațional de teatru FEST(in) pe Bulevard, ce va avea loc în perioada 11- 20 octombrie în București, în două etape:
➢ 11– 20 octombrie 2019: Fest(in) pe Bulevard, ediţia a VII-a – secțiuni de tradiție;
➢ 20 – 21 noiembrie 2019: Secțiunea MultiArt EXIT (secțiune organizată în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor).
Fest(IN) pe Bulevard va cuprinde, în acest an, aproximativ 30 de producții scenice, grupate în mai multe secțiuni, la care participă artiști din: România (Arad, Brăila, București, Cluj, Craiova, Deva, Pitești, Ploiești, Satu Mare, Târgoviște), Bulgaria, Germania, Israel, Rusia, precum și colocvii, discuții cu publicul după reprezentații, evenimente stradale, lansări de carte, expoziții de fotografie de teatru, întâlnirile AICT.RO, aniversări ale unor personalități teatrale.
• Proiectul Clasic e fantastic a ajuns la cea de a zecea stagiune. Primul concert este programat sâmbătă, 19 octombrie, la ora 11.
Orchestra inginerilor „Petru Ghenghea”
Dirijor: Andrei Iliescu
În program
Stamitz – Concertul nr. 4 in Si bemol major, pentru doua clarinete , partea I
Ioana Tomescu, Petru Pane
Vivaldi – Concertul in Sol major , RV 532 pentru doua mandoline/
Ovidiu Pintilie, George Popescu
Mozart – Concertul in Do major, pentru flaut și harpa, KV 299, partea I
Ioana Balașa – flaut, Ionela Brădean – harpa
Vivaldi – Concertul in sol minor pentru vioară și fagot , RV 104a,”La notte”
Ileana Ionești – vioara, Laurențiu Darie – fagot
Rossini – “Due gatti” – arie pentru două voci
Irina Sârbu, Ana Parghel Sârbu
Comentează: Cristina Sârbu
• „Nevoia de a mitiza absolutul unei relații o avem toți cei care considerăm iubirea un vector important în viața noastră. Iar clipele de maximă fericire, cu cât sunt mai scurte, cu atât le dilată pe cele nefericite.” -Irina Movila despre LUT
Se joacă pe 10 octombrie, la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti.
• Hitler versus Picasso and the Others este un documentar istoric despre campania regimul nazist împotriva așa-zisei „Arte degenerate”, etichetată drept „cosmopolită și comunistă”.
Picturi celebre semnate de Johannes Vermeer, Sandro Botticelli, Pablo Picasso, Henri Matisse, Pierre-Auguste Renoir, Marc Chagall, Claude Monet și mulți alții au fost furate și ascunse, iar proprietarii lor au fost obligați să le doneze Fuhrerului în schimbul libertății. Acest documentar eveniment include un tur cinematografic de-a lungul a patru expoziții uimitoare cu povești cutremurătoare din anii 1937, 2010 și 2017.
Program la Happy Cinema:
10, 11, 12, 13 octombrie ora 19:00
• Săptămâna 15-22 octombrie 2019 va dezvălui perioada care este consacrată drept Epoca de Aur a F1, din perspectiva foto-jurnalistului american Richard Kelley.
Niki Lauda, Alain Prost, James Hunt, Mario Andretti, Clay Regazzoni, Nigel Mansel sau Ayrton Senna – sunt doar câteva nume emblematice care au făcut istorie în F1 şi care vor fi prezentate pentru prima oară invitaţilor dintr-o perspectivă neconvenţională.
Sălile de la Qreator vor fi la dispoziţia publicului între orele 9.00 – 20.00 de luni până vineri şi între orele 10.00 – 21.00 sâmbăta şi duminica.
Pentru o singură seară autorul va fi oaspetele de onoare al unui eveniment de gală, care va aduce laolaltă lansarea de carte – „Waiting” – alături de o expoziţie de fotografii de mari dimensiuni, ambele purtând semnătura acestuia.
• Descoperă istoria Casei Costa-Foru, a celor care au construit-o și au locuit-o de-a lungul timpului, în cadrul unor tururi ghidate speciale. Accesul este gratuit,fără rezervare prealabilă.
Pe 12 octombrie.
• Arta este o expresie a spiritualității umane. Oferă fiecărui individ posibilitatea de a face pace cu propriile gusturi și emoții. Probabil acesta este motivul pentru care Sergiu Celibidache spunea că “artele sunt un demers spre libertate”.
Cursul organizat de Institutul de Management al Artei devoalează secretele ce țin de efectul terapeutic pe care arta îl poate avea în viețile noastre. Pe 10 octombrie.
• Fundația9 prezintă în perioada 12 septembrie – 25 octombrie 2019 la Rezidența BRD Scena9 (str. I.L.Caragiale 32) expoziția „Mattis Teutsch. Avangardă și realism constructiv”, proiect dedicat operei artistului Hans Mattis Teutsch, care aparține avangardei istorice europene.
Vernisajul va avea loc joi, 12 septembrie, începând cu ora 19.00.
PROGRAM EXPOZIȚIE
Marți-Vineri: 16:00 – 20:00
Sâmbătă – Duminică: 13:00 – 20:00
• La Planète Sauvage + Bucharest Jazz Orchestra= delight for you eyes and ears.
Ești așteptat cu o animație SF clasică, acompaniată live de Bucharest Jazz Orchestra, care va interpreta o creație unică, special compusă pentru Animest.14.
Pe 12 octombrie, la Cinemateca Eforie.
• Din laboratorul cu filme se desprinde și luna aceasta o nouă selecție cu semnătura #bscfest.
Descoperi aproape poveștile pe care nici nu știai că le tot cauți. Scurtmetraje din 10 țări, însoțite de un întreg mix de emoții.
Bucharest ShortCut Cinefest îți aduce cea de-a 31-a ediție sâmbătă, 12 octombrie, ora 21:00, la unteatru.
Intrarea este liberă.
• Vineri, 11 octombrie 2019, de Noaptea Albă a Galeriilor, echipa EFdeN cu sprijinul studioului Aural Eye te invită la o seară de instalații multimedia interactive, ilustrație și video mapping la casa solară EFdeN 4C de pe Strada Pache Protopopescu nr.66 (în incinta Facultății de Inginerie a Instalațiilor.
După orele 19:00 va fi prezentat circuitul naturii și relația dintre natură și om prin creațiile lui Argaetic.
• „Daughters” este un spectacol despre transformare, în care trei micro-istorii ficționalizate, încărcate de ironie și suspans se împletesc, creând o nouă identitate.
“Suntem fiicele unei generații, ale unei comunități, ale unui spațiu și ale unui timp în care realitate se narează fragmentat, în explozii de informație. Suntem cyborgi ai unei lumi în continuă schimbare, într-o stare de constantă acumulare și tensiune, în care se pierd noțiunile de spațiu și timp. Prezentul se întinde asemenea unui elastic, se oprește sau curge ca un perpetuum mobile.”
Pe 19 si 20 octombrie, la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti.
• Un workshop de scris povești cu oameni care iubesc să scrie, dar încă nu s-au hotărât să înceapă prima pagină. Pe 26 octombrie.
• Dacă ești cititor și pasionat de #Călătorii, dacă visezi să-l întâlnești și să-i pui întrebări autorului tău preferat sau arzi de nerăbdare să desenezi cot la cot cu un ilustrator pe care-l adimiri foarte tare, e timpul să te pregătești de o nouă aventură #BOOKerini, locul unde întâmplări nemaipomenite vor avea loc timp de patru zile (17 – 20 octombrie) la Biblioteca Naţională a României.
Cum vei călători? Pe jos, pe râu cu bărcile, cu balonul sau cu orice alt mijloc de transport produs de imaginația noastră și care ne transpune în poveste.
• De Noaptea Albă a Galeriilor 2019, Cuimbold prezintă vernisajul expoziției personale Pisica Patrata + (PLUS).
Ești așteptat vineri, 11 octombrie, între orele 19:00-01:00, să explorezi universul Pisicii Pătrate prin intermediul mai multor zone poate mai puțin expuse.
Pe lângă muralele și intervențiile din spațiul public descoperi câteva lucrări care întregesc cumva universul imagistic al artistului: câteva schițe pregătitoare, pânze și tablouri gândite în tihna atelierulului, bandă desenată și chiar zona de tridimensionalitate.
• Expoziția „Thriving Monologues” explorează procesul prin care artefactele umane iau naștere și propune o radiografie a procesului artistic, de la idee la obiect.
Această metamorfoză a ideii în materie presupune un monolog intern permanent al fiecăruia dintre noi. Experiențe trecute se amestecă împreună cu întrebări, observații, opinii, bucurii, frici sau angoase.din interesecțiile cărora se cristalizează simboluri și desene pe care le proiectăm în afara noastră. Aceste artefacte ale minții ne dau ocazia să aprofundăm analiza mecanismelor noastre interne, uneori până la un asemenea punct încât din acest proces rezultă adevărate alfabete subiective ce cresc constant, organic, de la o zi la alta, și de la o vârsta la alta.
Pe 11 octombrie, la Make a Point.
• Aceștia sunt cei 10 artiști hispanici care au modelat cultura occidentală.
• Câteva desene secrete au fost descoperite sub o pictură de-ale lui Leonardo da Vinci.
• Acestea sunt cele mai celebre prime fotografii din istorie: de la cea mai veche fotografie din toate timpurile, până la prima fotografie pe Instagram.
• Scriitorul Corman Mccarthy oferă sfaturi de scris pentru oricine vrea să scrie proză de calitate.
• Quentin Tarantino îți explică ce ai de făcut dacă vrei să scrii și să regizezi filme.
No Comments