Victoria Nagy Vajda este născută în Basarabia, în Orhei, dar locuiește în România. A fost secretar de stat al Republicii Moldova în guvernul Maia Sandu, iar acum este preşedinte al Asociaţiei pentru cultură şi arte ARBOR, înfiinţată de ea în 2017, proiect prin care si-a propus promovarea culturii basarabene in Romania.
A terminat Științe Politice la Chișinău și Academia de Studii Economice din București și este angajată a Băncii Europene de Investiții. Timp de patru ani a locuit în Luxemburg, unde a organizat și curatoriat prima sa expoziție, cea a artistei basarabene Diana Tudose.
Apoi, a revenit în România în 2017, cu planuri mari.
În contextul unor schimbări, sperăm, fundamentale pentru Republica Moldova la nivelul politicilor sociale și internaționale, acum, odată cu câștigarea alegerilor de către Maia Sandu, povestea și demersul Victoriei Nagy Vajda capătă valențe cu bătaie lungă.
De fapt, Victoria Nagy Vajda a ales să schimbe ea însăși o parte din ceea ce statul nu face: a deschis pe propria muncă și cu propria investiție financiară o nouă galerie de artă contemporană în București. Arbor.art.room are deja patru expoziții la activ, dintre care două extrem de speciale și cu un mare răsunet în presă, pun în valoare două artiste din Republica Moldova care sunt cap de afiș și în spațiile culturale internaționale.
Cele două expoziții mai pot fi încă vizitate„Woman Unchained“ by Irina Greciuhina – în varianta VR, şi „Valentina Rusu Ciobanu – Un veac de singurătate“ (deschisă în ziua în care cea mai mare pictoriță din Republica Moldova împlinea 100 de ani).
Galeria Arbor.art.room se află chiar în inima Capitalei, pe strada Transilvaniei, la numărul 11, foarte aproape de Sala Radio.
În plus, Asociația Arbor organizează expoziții în “realitatea virtuală” pe prima platformă de expoziții de artă în VR, www.theopen-art.com, pentru artiști din mai multe generații. În perioada ianuarie-iunie 2021, sunt pe listă cinci expoziții de artă în format VR ale artiștilor Vasile Gorduz (1931-2008), Virgil Scripcariu, GiulianoNardin, Maia Ştefana Oprea şi Andreea Albani.
Motto-ul Victoriei este „cultura ca stil de viaţă“, prin care își dorește să crească interesul publicului pentru artă.
O puteți cunoaște mai bine pe Victoriei Nagy Vajda, în răspunsurile la Chestionarul lui Proust.
Cele trei cuvinte care mă definesc: responsabilitatea, dedicația, flexibilitatea față de schimbare
Principala trăsătură de caracter: conștiinciozitate
Principalul meu defect: lipsa răbdării
Deviza mea: cultura ca stil de viață
Cele trei cărți care mi-au influențat viața: Crimă și pedeapsă (Feodor Dostoievski), Un veac de singurătate (Gabriel García Márquez), Fii bun până la moarte (Móricz Zsigmond)
Compozitorii preferați: Wolfgang Amadeus Mozart (Piano Concerto No.23 In A Major, K 488 & +++), Dmitri Șostakovici (Vals Nr. 2), Igor Stravinski (Ritualul Primăverii), Gustav Mahler (Piano Quartet in A minor), Jacques Offenbach (Les Contes d’Hoffmann / Act 2 – Barcarolle)
Pictorii preferați: Edouard Manet, Edward Hopper, Marc Chagall
Modelele din viața reală: Valentina Rusu Ciobanu (artist), Maia Sandu (om politic), Josep Font (designer vestimentar)
Ce apreciez cel mai mult la prieteni: sinceritatea, punctualitatea, viața culturală
Visul meu de fericire: vis de fericire – când zbor, momentul de fericire – când merg la operă
Ce aș vrea să fiu: om fericit, care face lucruri bune, cu rezultate concrete și de impact în ceea ce face.
Ce aș schimba dacă aș putea întoarce timpul: recuperarea timpului pierdut.
Cele trei filme pe care le-aș revedea oricând cu plăcere: La dolce vita (Federico Fellini), Solaris (Andrei Tarkovski), La grande bellezza (Paolo Sorrentino)
Ce aș schimba la România (și la R. Moldova), dacă aș putea: interesul autorităților față de investiții în sectorul cultural
Care este cel mai mare vis al meu, încă neîmplinit: achiziționarea și restaurarea unui conac / case de epocă în stil neoclasic care să aibă câteva trepte și coloane la intrare (cu verandă), în care să locuiesc cu familia și în care să invit oameni frumoși
Persoanele și lucrurile care mă fac să zâmbesc: copiii mei
Ce și cine mă inspiră zi de zi: artiștii, oamenii dedicați
Dacă aș avea o superputere, aceasta ar fi… aducătoare de pace între oameni
Seria de interviuri neconvenționale Chestionarul lui Proust lansează o provocare pentru intervievat – să (re)pătrundă în interiorul său pentru câteva minute. Iar pentru public, răspunsurile să rămână online, așa, ca niște mici bijuterii dintr-o bibliotecă a sufletelor, care dezvăluie câte ceva din personalitatea poate mai puțin văzută a fiecăruia.
No Comments