Noua platformă online de video streaming MUBI aduce publicului cultural și care-și dorește să fie conectat la producțiile internaționale, filme de artă rare, de super nișă, indie, experimentale și filme clasice cult.
***
Update: Luna asta pe MUBI găsiți o selecție gratuită de filme de la Festivalul de la Locarno. Ce trebuie să faceți e să vă faceți un cont pe platforma online, e free trail pentru o lună, iar filmele de la Locarno le descoperiți aici, cu subtitrare în limba engleză. Nu uitați că daca nu vreți să vă abonați full la MUBI – dești eu pledez pentru 🙂 – să anulați abonamentul după luna de trail. Enjoy.
***
Ce-ar fi să te plimbi printre filme cam ca printr-un muzeu cu rarități?
Să zicem că intrii la Prado să-l vezi pe Goya și să stai cât vrei în fața unui Velázquez. Sau că te duci la Pompidou să te uiți de-aproape la fotografiile lui Diane Arbus și să descoperi niște artiști contemporani în vogă (de pildă, Anette Mesager). Cei pe care, altfel, nu-i vezi decât prin albume de artă sau prin presa internațională.
Cum ar fi dacă ai putea rămâne-n fața laptopului sau a iPhoneului și-ai avea acces la cele mai nișate și cool filme de artă din lume de la tine de pe canapea sau din cafenea?
Da, exact genul acela de filme care dau sau au dat direcția în arta cinematografică, filme indie, cult sau experimentale, la care nu prea ai acces altfel.
Și nu oricum, ci într-o selecție curatorială.
Imaginează-ți că echipe din New York, San Francisco, Vancouver, Londra, Paris, München, Mexic și Berlin fac tuturul celor mai tari producții cinematografice de nișă din lume pe o platformă online de video streaming, și, în urma unei analize în complicate puzzleuri de achiziție și tehnologice, îți aduc în fiecare lună o selecție de cele mai bune 30 de filme de artă din lume, adaptate pe gusturile țării din care ești. Găsești filme din din cele mai noi (inclusiv unele foarte nișate și, de exemplu, de regizori asiatici), dar și filme cult, clasice.
Cum poți să le vezi?
Tocmai am testat MUBI, o platformă online de video streaming on demand cu filme de artă la un preț super accesibil, care, de curând e localizată și-n România. Un fel de Netflix, dacă vrei, dar nu pe principiul all you can eat, ci pe principiul delicateselor. Și, ei bine, e o bijuterie.
Platforma online de video streaming MUBI e fondată de un turc, Efe Cakarel, pasionat de filme bune. Atât de pasionat încât, la puțin timp după ce a pus pe picioare platforma (în 2007, azi are 7 milioane de utilizatori) a scris atunci celor de la Cannes că filmele din Festival ar trebui să fie prezente pe MUBI și-n două săptămâni a primit o acreditare. Mai târziu, regizorul Paul Thomas Anderson l-a abordat și i-a spus că vrea să-și lanseze filmul Junun (2015) pe MUBI.
În România, serviciul e disponibil prin abonare, contra cost – 4,99 euro pe lună (8,99 euro pe lună din 2018) și 39,99 euro pe an (trebuie să știți că procesul de subtitrare al filmelor în română e încă în lucru, dar au subtitrare în engleză) – sau ca pachet în oferta de Video on Demand de la Telekom, putând fi vizionat pe www.telekomtv.ro, în aplicația Telekom TV și în secțiunea VOD a serviciului Telekom Interactiv. Pe lângă laptop și smartphone, MUBI e disponibil și pe Playstation și pe tabletă.
Din perspectiva selecției de filme și a accesului worldwide, MUBI e un loc bun și pentru distribuitorii și producătorii români să bage filmele românești (de nou val) în circulație.
Cu o parolă de trial, am văzut zilele astea pe MUBI unul dintre cele mai speciale filme care-au marcat, la finalul lui 2015, centenarul Primului Război Mondial la Londra.
A fost prezentat în premieră în decembrie 2015, la Barbican și nu e un film care să se afle în circulație.
Să ne amintim că britanicii au marcat centenarul inclusiv prin amenajări simbol în spațiul public – la Turunul Londrei au făcut o instalație-covor din peste 800.000 de maci din ceramică, simbol al soldaților căzuți pe front.
Li s-au adăgaut și proiecte artistice speciale.
Filmul ăsta e unul dintre ele. Și e forma britanicilor de a-și pune în valoare cel mai important compozitor contemporan , pe Michael Nyman – inclusiv la export – într-un proiect care face o reverență sacrificiilor umane din Primul Război Mondial, ține în viață istoria, dar o și proiectează-n metafizică. Am avea și noi multe de învățat din asta.
Filmul se numește War Work: 8 songs with a film și are 65 de minute. E regizat chiar de compozitorul Michael Nyman, care semenează și coloana sonoră. Michael Nyman e reprezentantul minimalismului american în Marea Britanică și cunoscut pentru colaborarea constantă cu regizorul Peter Greenaway. Cu muzica pentru filmul “The Piano”, al lui Jane Campion, Michael Nyman a câștigat Globul de Aur și un premiu BAFTA, iar coloana sonoră s-a vândut în peste 3 milioane de exemplare.
War Work: 8 songs with a film este, de fapt, un melanj postmodern de imagini de arhivă tulburătoare din timpul Primului Război Mondial, care, suprapuse cu muzica minimalistă, aproape sacadată a lui Nyman îți înoadă stomacul.
Partea genială a filmului, dincolo de simbolicul lui e, din punctul meu de vedere, cea umană. Pe care Nyman o conturează minunat cu o succesiune de poezii recuperate, scrise de soldați britanici care au murit în război. Și, poate că tocmai contextul conflictelor actuale, le dă o și mai mare greutate.
Și mai e ceva: sunt realmente frumoase.
Gândiți-vă că sunt scrise de niște soldați care n-aveau nicio treabă cu zona literară.
Filmul lui Nyman e și o trimitere la un documentar celebru din 1929 – Man with a Movie Camera, de Dziga Vertov. Un documentar mut, care arată viața din câteva orașe sovietice și care a revoluționat tehnica cinematografică.
War Work: 8 songs with a film nu e confortabil, nici pe departe, dar e o mega experiență: și meta-culturală și emoțională.
Filmul o să mai stea pe platforma MUBI până pe 13 ianuarie.
Dacă ești pasionat de cultură, MUBI e clar locul pentru tine. (În România, printre abonați sunt și regizori ai noului val).
Merită să dai o raită să te convingi.
Vizionare plăcută aici.
No Comments