„Văd că filmul e viu și încă în putere”, a declarat Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului de Film de la Cannes, la conferința de presă unde a anunțat anularea ediției din 2020 din cauza pandemiei de COVID-19, pentru prima oară din 1969 incoace și prima ediția anulată complet de la cea inaugurală, din 1939.
Publicul iubitor de filme din România este însă privilegiat anul acesta. Cea de-a 11 ediție Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 23 octombrie și 1 noiembrie la București , la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Union, dar și la Cluj-Napoca (23-25 octombrie), Iași (23-25 octombrie) și Timișoara (30 octombrie-1 noiembrie).
Dacă în anii trecuți, afișul Les Films de Cannes à Bucarest omagia grafic filmele laureate cu Palme d´Or, în 2020, vizualul creat de graficiana Carmen Gociu are ca punct de plecare afișul Festivalului de la Cannes din 1939 care a fost, până la urmă, anulat în contextul începerii celui de-al Doilea Război Mondial și omagiază forța vitală a cinematografului, capacitatea acestuia de a evoca cele mai importante fațete ale spiritului uman de 125 de ani încoace, în ciuda războaielor mondiale și a altor momente limită pe care le-a traversat civilizația modernă.
Peste 50 de filme se vad in cadrul editiei de la Bucuresti, grupate, la fel ca in anii trecuti, in sectiunile
– Selection Officielle, care selectează cele mai puternice filme din selecția canneză;
– Cinema du Monde, ce reunește cele mai apreciate filme din marile festivaluri ale anului;
– Ziua de Aur, care prezintă filmele premiate cu cele mai mari trofee în acest an;
– Avanpremierele Toamnei, care vă dă posibilitatea să descoperiți premierele româneşti ale sfârșitului de an, cu un pas înainte ca acestea să fie lansate în cinematografele din România.
Festivalul de la București se deschide cu filmele a doi autori contemporani iubiți, ambii prezenți în selecția din acest an a Festivalului de la Cannes: Thomas Vinterberg și Naomi Kawase.
După premiera mondială de la Toronto și prezența în selecția de la San Sebastian, spectatorii de la București vor putea vedea la cea de-a 11-a ediție Les Films de Cannes à Bucarest, în premieră națională și printre primii din lume, cel mai nou film al regizoarei de origine japoneză, Naomi Kawase, True Mothers. Adaptare vizuală a romanului din 2015 al lui Mizuki Tsujimura, construit din textura bogată a stilului regizoral unic al autoarei ce îmbină senzualitatea procesului cinematografic cu realitatea palpabilă și vibrantă a poveștii, filmul spune povestea părinților adoptivi ai unui copil de cinci ani care se confruntă cu posibilitatea ca mama naturală să-l vrea înapoi.
Thomas Vinterberg face parte din școala daneză de autori care s-au impus în atenția criticilor și publicului din întreaga lume după publicarea manifestului intitulat Dogma 95 (împreună cu Lars von Trier). Vinterberg a câștigat deja ca student premiul pentru cel mai bun film al festivalului școlilor de film de la München în 1993 după care a devenit un autor consacrat cu Festen (1998). Another Round s-a vândut ca pâinea caldă la Cannes, fiind achiziționat spre distribuție în peste 30 de teritorii, din Statele Unite până în Japonia sau Australia, precum și în majoritatea țărilor europene, în România urmând a fi adus în cinematografe de Bad Unicorn.
Programul festivalului, prezentări detaliate ale filmelor precum și informații despre punerea în vânzare a biletelor vor fi disponibile în curând pe site-ul: www.filmedefestival.ro
No Comments