Recomandările culturale ale săptămânii sunt aici. Ți-am pregătit lansări de carte, piese de teatru, expoziții, experiențe literare și câteva link-uri utile. Trece-le în agendă și spune-mi unde ne vedem în perioada următoare.
• De la pictori impresioniști precum Grigorescu, Andreescu și Satmari, și până la exponenți ai fauvismului, precum Țuculescu, expoziția “Flori sălbatice din România—o istorie botanică” oferă șansa întâlnirii cu lucrări de valoare din patrimoniul MNAR, peisaje și naturi statice care vorbesc despre frumusețea și unicitatea florei sălbatice a României. Alături de aceste lucrări de referință, expozția reunește lucrări botanice ale Angiolinei Santocono, din patrimoniul Muzeului botanic al Grădinii botanice D. Brandza din București. Totodată, va fi prezentat, prentru prima dată în România, albumul regal The Transylvania Florilegium, realizat de Fundația caritabilă a Prințului de Wales și lansat în 2018 la Londra.
Unde? Muzeul Național de Artă al României.
Când?
Expoziția va fi deschisă între 12 aprilie—5 mai 2019.
• Festivalul Internațional al Luminii este cel mai mare festival din România dedicat luminii și tehnologiilor bazate pe lumină și include anual o serie de instalații de lumină, proiecții de video-mapping sau proiecte de iluminat arhitectural ale artiștilor locali și internaționali. Evenimentul, ajuns la ediția a cincea, are loc, anul acesta, în perioada 18-21 aprilie.
• Din nou jazz la Teatrul Act, din seria Stagiunii de Jazz organizate de Radio România Muzical și Corurile și Orchestrele Radio. Concertul are loc miercuri, 10 aprilie 2019, la ora 19.00.
• Duminică, 14 aprilie, de la 10:30-12:30, se meșteresc din nou caleidoscoape la Tucano Coffee, pe Calea Dorobanților 18, vis-a-vis de ASE.
• Povestea vieții designerului Alexander McQueen este un adevărat basm modern cu nuanțe gotice. Prin interviuri exclusive cu membri ai familiei sale și prieteni apropiați, filmări de arhivă recuperate, imagini inedite și o coloană sonoră rafinată, regizorii Ian Bonhôte și Peter Ettedgui îi dezvăluie viața, cariera și măiestria. Filmul va fi lansat în cinematografele din toată țara începând cu 12 aprilie, cu premiera în cadrul Bucharest Fashion Film Festival (11-14 aprilie 2019) și Festivalului Filmului American Independent (12-18 aprilie 2019).
• Sâmbătă, 18 mai, de la 18:00, la ArtHalle (Budișteanu nr. 10), ești invitat la lansarea cărții „Despre tristețea femeilor frumoase” (10 povești la marginea viselor), de Andrei Ruse. Tot atunci va avea loc și o expoziție a pictorului Dragos Bojin, ale cărui ilustrații însoțesc cartea.
• Happy Cinema te invită la un nou documentar de excepție, pe 19 Aprilie, ora 19:00, apoi sâmbătă, 20 Aprilie, ora 18:00. Documentarul „Klimt & Schiele – Eros și Psyche” este conceput pentru a ghida spectatorul prin sălile Muzeelor Albertina, Belvedere și Kunsthistoriches, Muzeul Leopold, Muzeul Sigmund Freud și Muzeul Vienei.
• Doctor Falke, prietenul domnului Eisenstein, pune la cale o farsă, pentru a se răzbuna pe acesta pentru o poveste mai veche: după un bal mascat, Eisenstein l-a lăsat pe Falke beat într-o grădină publică, îmbrăcat în costum de liliac, spre batjocura mulțimii, motiv pentru care lui Falke i-a rămas porecla de „Liliacul”. Liliacul, pe 13 aprilie la Teatrul Național de Opereta și Musical.
• Un celebru text clasic, acum într-o adaptare liber-schimbistă şi o viziune regizorală ultra-progresistă. O lume „caraghioază” şi „nifilistă” – copie fidelă a realităţii noastre – îşi nutreşte emoţiunile cu politică şi sex. Un spectacol curat Mălăele, o mare comèdie, cum n-a mai văzut Capitala, cu moftangiii şi faliţii ei. “Scrisoarea”, pe 24 aprilie, la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti.
• Muzeul Național al Literaturii Române te invită duminică, 14 aprilie 2019, la spectacolul „A(m) iubi(t) iubirea”, după Nina Cassian, coordonat artistic de regizoarea Cătălina Buzoianu, cu Roxana Guttman, Mihai Nițu și Naomi Guttman, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, începând cu ora 19.00.
• 6 scriitori citesc propriile texte de proză scurtă apărute în cele mai recente 3 numere din iocan. Ești așteptat la o întâlnire și un after party pe 16 aprilie, ora 19:00, demisol Cărturești Verona.
• Luni, 22 aprilie, de la ora 18:30, are loc a doua ediție a clubului de lectură #Bibliobibuli; se discută despre “Camera lui Giovanni”, de James Baldwin, o carte-cult și un manifest încă relevant al literaturii LGBTQ+.
• Este oficial. Creierul unui copil se dezvoltă mult mai repede atunci când este expus la muzică.
• Dalí, Hockney și Koons au desenat etichete pentru o cramă din Franța.
• Acestea sunt fotografiile intime pe care Nickolas Muray i le-a făcut Fridei Kahlo.
• Un apartament modern a fost decorat exact a ca o pictură a lui Piet Mondrian.
No Comments