Recomandările culturale ale săptămânii sunt aici. Festivaluri de jazz și teatru, filme românești, evenimente pentru copii, concerte și întâlniri creative așteaptă să le treci în agendă. Ca de obicei, la final ți-am pregătit și câteva lecturi interesante.
• Sibiu Jazz Festival, cel mai longeviv festival de jazz din România, îi așteaptă pe iubitorii de muzică în Piața Mare a orașului, între 16 și 19 mai, la o ediție-eveniment care va transforma Piața Mare într-o sală gigantică de concert, cu intrare liberă.
Timp de patru zile, fanii jazzului și ai muzicii bune vor avea ocazia să savureze o serie de concerte susținute în premieră de artiști din 13 țări de pe trei continente, unii dintre ei pentru prima dată în România, atât personalități consacrate ale lumii jazzului, cât și tineri instrumentiști în curs de afirmare.
În acest an, Sibiu Jazz Festival se desfășoară sub semnul unui concept inedit – „Jazz Feel It”, care reunește muzica, istoria și atmosfera locului, dar și gastronomia, într-o experiență senzorială unică, mai ales că în acest an Sibiul este Regiune Gastronomică Europeană. Astfel, iubitorii acestui gen muzical vor avea ocazia de a savura jazzul așa cum se întâmpla în momentul nașterii sale, acum mai bine de un secol: ca formă muzicală, dar și pretext de socializare.
Detalii, aici: https://sibiujazz.ro/ro/
• “Under The Silver Lake” / “Sub lacul de argint”, neo-noir-ul ce îi are în rolurile principale pe Andrew Garfield (“Spider-Man”) și Riley Keough (“Mad Max: Fury Road”), nepoata lui Elvis Presley, va rula din 26 aprilie în cinematografele din București și alte opt orașe din România – Arad, Brașov, Botoșani, Craiova, Cluj, Pitești, Timișoara și Târgu Mureș.
Prezentat în competiția oficială a Festivalului de la Cannes 2018 și distribuit în România de Independența Film, “Under The Silver Lake”, cel de-al treilea lungmetraj al regizorului David Robert Mitchell (“It Follows” și “The Myth of the American Sleepover”), ne spune povestea unui tânăr obsedat de cultura pop, care investighează dispariția misterioasă a vecinei sale.
În rolurile principale îi vei putea descoperi pe Andrew Garfield (Sam), cunoscut publicului ca Spider Man, și pe Riley Keough (Sarah), fiica Lisei Marie Presley, care în ultimii ani s-a remarcat prin rolurile din “The House That Jack Built” (Lars von Trier) și “American Honey” (Andrea Arnold).
• Amanda este cel mai recent film al lui Mikhaël Hers, film pe care l-a prezentat în premieră la Festivalul de la Veneția, în secțiunea Orizzonti.
Cineastul francez cunoscut pentru preocuparea pe care o are legată de tema maturizării îl alege de data aceasta pe David, de 24 de ani (interpretat de actorul răsfățat în Franța atât de publicul de tv cât și de cel de la Cannes, Vincent Lacoste), un tânăr a cărui soră moare într-un atentat terorist și o lasă în urmă pe fiica ei de 7 ani, Amanda.
Relația solară dintre cei doi și trecerea lui David de la viața boemă în Parisul zilelor noastre la maturitatea timpurie face dintr-un film de doliu un film luminos, plin de speranță și tandrețe.
Amanda va fi lansat în cinematografele din România pe 24 mai.
• Arthur H., autor, compozitor și interpret singular în peisajul muzical francez vine în România în luna mai pentru prima dată, la invitația Institutului francez, pentru două evenimente excepționale ce îmbină literatura si muzica: un performance literar și un concert inedit.
Luni, 6 mai, ora 20:00, Arthur H va susține un performance literar intitulat „Arthur H lit Gherasim Luca” în contextul expoziției Gherasim Luca: Héros-limite/Erou-limită care a fost inaugurată în secvența oficială de deschidere a Sezonului România-Franța la Muzeul Național al Literaturii Române. În cadrul demersului liric de (re)descoperire a lui Gherasim Luca, Arthur H se dedică unui proces de decriptare, interpretare și renaștere a poeziilor. Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări prealabile.
Considerat de Gilles Deleuze „cel mai mare poet de limbă franceză”, Gherasim Luca a explorat necontenit întrepătrunderea formelor și a cuvintelor, exercițiile de gândire având ecou în diversitatea plastică și poetică a operei sale. Interesat și inspirat de opera și personalitatea lui Gherasim Luca, prezența lui Arthur H la București este impregnată de simbolism. Transă, corp, misticism, și fascinație pentru poezie vor fi ilustrate în mod inedit de artistul francez, creând un dialog peste timp cu poetul român, membru al grupului suprarealist constituit împreună cu Gellu Naum.
• În perioada 10-19 mai a.c, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local ale Municipiului Arad, organizează cea de-a 7-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Nou.
Anul acesta, Claudiu Groza, curatorul festivalului a selecționat pentru a fi prezentate la mijlocul lunii mai, în Arad, 21 de spectacole de teatru produse de companii de stat sau independente din România, precum și un spectacol invitat din străinătate, al companiei franceze Malka, Grenoble: Têtes d’Affiche – un spectacol de dans contemporan unic ce poartă semnătura coregrafică a artistului Bouba Landrille Tchouda.
Detalii, aici.
• IED – Istituto Europeo di Design, în colaborare cu V fair și Feeric Fashion Week, acordă o bursă de vară (iulie 2020) în Fashion Product Management la IED Barcelona.
Concursul se adresează tinerilor designeri vestimentari și este deschis înscrierilor până pe 6 iunie 2019
Înscrierea în concurs
Pentru a participa la prima fază a concursului, participanții se înregistrează completând un formular.
Crearea unei colecții capsulă pe tema RFF – Redesign the Future of Fashion. SustainAbility and Ethics.
Termenul limită pentru prima fază a concursului: 6 iunie 2019, ora 11:59.
Toate detaliile sunt aici.
• Corul de Copii Radio te invită duminică, 5 mai (19.00), la Sala Radio, la un spectacol complex de muzică și mișcare scenică, sugestiv intitulat ”MERIDIAN”.
Pentru prima oară lansat într-un proiect de acest gen, atât de vast și de complex, la inițiativa dirijorului RĂZVAN RADOS, Corul de Copii Radio propune publicului un program cu muzică extrem de variat, de pe întreg mapamondul!
De la Europa la Africa, de la Asia la America, copiii vă vor purta pe toate meridianele lumii prin melodii cântate în limba originală, ce redau pe scena Sălii Radio diversitatea extraordinară a diferitelor culturi de pe Glob. Vei ascultă cântece tradiționale din Coreea, Canada, Suedia, Noua Zeelandă, Rusia, India, Siria s.a.
• TypeThursday este o întâlnire lunară dedicată pasionaților de literă. TypeThursday este un eveniment de socializare urmat de TypeCrit – discuție moderată pe proiecte ce au ca temă interes creația sau utilizarea de literă.
Ce înseamnă Type Crit?
Pe scurt, este o sesiune prietenoasă de feedback pe tema literelor. Nu se dau note.
Pe îndelete, TypeCrit este discuție moderată pe baza a trei proiecte în lucru ce au ca temă interes creația sau utilizarea de literă. Participanții pot asculta, primi sau oferi feedback. După terminarea sesiunii de feedback, participanții sunt invitați să mai rămână o oră pentru socializare într-o atmosferă relaxată.
• Pe 18 mai, Teatrul Odeon se deschide și se transformă într-un loc de joacă interactiv.
• Seria de dezbateri Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu are loc pe 12 mai, la Teatrelli. Invitați: Bobi Pricop, Chris Simion-Mercurian, Carmen Lidia Vidu, Andreea Ciocîrlan și Emanuel Pârvu. Intrarea este liberă (în limita locurilor disponibile) și se face pe bază de rezervare la numărul de telefon 0735.560.692.
• Muzeul Municipiului București te invită să nu ratezi în Noaptea Muzeelor nici una din expozițiile deschise. Toate muzeele din componența MMB vă vor întâmpina cu programe atractive pentru toate vârstele și gusturile distracției.
• Echipa proiectului „Conversații neterminate despre importanța absenței” (titlu original: Unfinished Conversations on the Weight of Absence), care reprezintă România la cea de-a 58-a Expoziție Internațională de Artă – La Biennale di Venezia, participă la o conferință de presă. Evenimentul va fi urmat de o masă rotundă cu artiști, critici și formatori de opinie interesați de arta contemporană românească, în general și de participarea la bienală în particular.
• CAR(O)USEL după Ferenc Molnar
Cu: Vlad Ivanov, Alexandra Fasolă / Ana Ularu, Rodica Lazăr / Maria Obretin, Cătălin Babliuc, Ana Covalciuc / Silvana Negruţiu, Radu Iacoban, Mirela Gorea, Adela Bengescu, Şerban Gomoi, Andrada Corlat / Simona Pop
Pe 2 mai, la Bulandra.
• Opt femei şi un cadavru: în preajma Crăciunului membrele unei familii înstărite se pomenesc împreună, izolate, în conacul lor de reşedinţă. Sărbătorile însă nu se pot numi fericite: curând singurul bărbat din casă, respectiv capul familiei este găsit mort în pat cu un cuţit în spate. Cablul telefonic e tăiat, maşina nu mai porneşte, poarta către lumea exterioară nu se poate descuia, iar afară e viscol. Numai doamnele prezente în casă ar putea fi făptaşele. Niciuna dintre ele nu are un alibi, toate au un mobil de crimă şi fiecare ceva de ascuns. De-a lungul acţiunii groteşti, cele opt femei se încurcă din ce în ce mai mult într-o plasă îmbârligată de minciuni şi secrete.
„Opt femei”, pe 19 mai, la Teatrul Nottara.
• Proiectul lui Jorge pentru Sandwich a început să ia formă încă din 2017, atunci când a vizitat Combinatul pentru prima dată și s-a îndrăgostit iremediabil de atmosfera și istoria sa. După numeroase alte vizite ce au dus la noi descoperiri și un atașament din ce în ce mai profund, este momentul potrivit acum pentru o demonstrație publică de iubire.
Cu această ocazie, Sandwich – și în mod special extensia Chocolat – devine casă pentru un pantograf readus la viață de către omul de știință Frankenstein-Peris. Mândria de altă dată a Combinatului, o reușită a ingineriei, folosită pentru măsurarea sculpturilor de largi dimensiuni, acest instrument gigant al artiștilor a fost, timp de zeci de ani, uitat de toți, lăsat pradă ruginei și prafului, odată cu istoria sa. Doar o privire din exterior putea să îi recunoască măreția și să îi ofere un nume onorabil: Adam, primul om. Doar o remodelare dramatică a spațiului putea să îi facă într-adevăr dreptate – pereții au fost deplasați, acoperișul este larg deschis.
• Care este cea mai bună carte de proză scurtă a anului trecut?
Afli pe 8 mai, ora 19:00, la Qreator by IQOS
Cea mai bună carte de proză scurtă a anului trecut va fi aleasă dintre cele cinci cărţi nominalizate de editorii revistei:
? „Cele mai tâmpite momente” de Mircea Daneliuc (Editura Polirom)
? „Cine locuieşte la subsol” de Diana Geacăr (Editura Paralela 45)
? „Zeppelinul piticului” de Marian Ilea (Paralela 45)
? „Anotimpuri care nu se repetă” de Ion Pleşa (Editura NEMIRA)
? „Guadalajara” de Iulian Popa (Humanitas)
• Un nou muzeu explorează 2000 de ani din viața evreilor în Italia.
• Devon Van Houten Maldonado i-a rugat pe artiști și curatori să-și imagineze care sunt schimbările și tendințele care vor influența arta la nivel mondial în următorii 20 de ani.
• Portretul lui Leondardo da Vinci a fost „desenat” pe un câmp.
• Acestea sunt cele mai bune zece filme din istorie, conform 358 producători și regizori.
• Poți urmări acum online 66 de filme scurte care au câștigat premii Oscar sau au fost nominalizate.
• Acest software open source ar putea face ca site-urile muzeelor să fie mult mai accesibile.
• Un artist a folosit graffiti pentru a aduce pe străzi picturile din muzee.
• Freddie Mercury a fost reimaginat ca fiind un personaj de comic books.
• Ascultă-l pe J.R.R. Tolkien Read citind din „Stăpânul inelelor” și „Hobbitul”, în câteva înregistrări de la începutul anilor ’50.
No Comments