Recomandările culturale din această săptămână includ piese de teatru, proiecții de filme, întâlniri pentru pasionații de literatură, lansări și câteva articole care te vor face să zâmbești. Te invit într-o nouă călătorie în lumea evenimentelor culturale.
• Ce-ai spune dacă ai lua brunch-ul în natură, la Muscel, Dâmbovița. Seria brunch-urilor de la sud de Carpați continuă cu un nou eveniment în Oltenia, sâmbătă, 7 septembrie, în Muscel, comuna Moroieni, Dâmbovița, unde Familia Florea a găsit un loc pitoresc, cu câteva case și 20 de familii, și unde face, de vreo 10 ani, un mic „festival dedicat iubitorilor de muzică live pe un vârf de deal”.
Ciorbă de oaie este nelipsită de la marile mese în familie sau în comunitate. Alături se vor găsi cașcavea, urdă cu mărar, mușchiuleț afumat, cârnați de oaie, salată de vinete, covrigei la tigaie, scrijele, plăcintă cu mere și multe altele. Rețete sunt locale, din preparate locale, din grădini și de la mici producători locali.
Te poți înscrie la acest eveniment accesând pagina www.eat-local.ro.
• În primul an de la apariție, romanul Acolo unde cântă racii de Delia Owens s-a vândut în nu mai puțin de 3 milioane de exemplare în Statele Unite, iar drepturile de publicare au fost achiziționate de 41 de țări. Acolo unde cântă racii s-a aflat timp de 48 de săptămâni în topul bestsellerurilor New York Times, dintre care 25 de săptămâni pe locul 1.
Lansat pe piață în august 2018, Acolo unde cântă racii a ajuns pe primul loc în topul bestsellerurilor New York Times și în topul rețelei de librării independente din Statele Unite aproape instantaneu. Una dintre cărțile preferate ale librarilor, romanul a beneficiat de o foarte bună primire, fiind inclus în lista celor mai bune cărți pe luna august de către Asociația Librarilor Independenți. În septembrie 2018, Acolo unde cântă racii a fost desemnat cel mai bun roman al lunii de către Clubul de lectură al lui Reese Witherspoon, iar în decembrie, drepturile de ecranizare au fost deja vândute, aceeași Reese Witherspoon urmând să fie producătoarea filmului.
Acolo unde cântă racii a avut parte de recenzii elogioase în numeroase publicații și emisiuni de televiziune, printre care: The New York Times Book Review, People, EW, Real Simple, Southern Living, CBS Sunday Morning și ABC’s Strahan and Sarah. Romanul a primit peste 210 000 de evaluări de 5 stele pe Goodreads și Amazon și a fost nominalizat la Premiul Edgar pentru Debut de către Asociația Americană a Scriitorilor de Suspans.
Până acum, Delia Owens a făcut patru turnee de promovare a cărții, însumând 34 de orașe, și s-a întâlnit cu peste 6 300 de cititori pasionați, urmând ca seria evenimentelor să continue și în 2020.
• Proiectul reunește patru tinere voci ale artei contemporane, care pornesc prin colaborarea cu trei label-uri de modă într-o explorare a tipologiilor imaginii de modă, a raportului pe care arta vizuală îl are cu această industrie și, mai departe, deschizând discuții pe teme complexe precum reprezentarea de gen, ori despre cum se poate reinventa însuși felul în care se produc aceste tipuri de imagini.
Imaginea de modă, ca gen consacrat, devine imboldul și punctul de plecare al unui voiaj mai amplu, în care formulele familiare și previzibile sunt lăsate în urmă, spre a face loc unor dezvoltări uneori neașteptate, atât la nivelul compozițiilor formale, cât și la cel al structurării subiectului.
Rezultatul acestui proiect va fi o expoziție deschisă publicului între 11 septembrie – 20 octombrie la MNAC București.
Vernisajul va avea loc miercuri, 11 septembrie, de la 19:00 și va fi urmat de un preview show MURMUR.
• Visionary | Works 1973 – 2014 / Sándor Pinczehelyi
Joi, 26 septembrie 2019, 6 P.M., spațiul Diptych își deschide porțile cu prima expoziție personală în context bucureștean a artistului Sándor Pinczehelyi.
Expoziția va putea fi vizitată până la data de 30 octombrie 2019.
• Paznic la dig. Vorbitori: Dan Popescu și Dan Sociu
Joi, 5 septembrie, ora 19.00, la MARe, bulevardul Primăverii 15.
Intrare liberă
„Rolul unui paznic la dig e să-l deschidă cînd e seceta prea mare și să inunde un ținut. Artiștii paznici la dig nu sînt nici conceptuali intelectuali, nici ingenioși imaginativi, nici foarte complecși neapărat sau prea expresivi, sînt cei ce fac bluzuri, cîteva note în gamă minoră, triste și dulci – dar efectul, cînd le reușește, e o inundare interioară, o răcoreală, te udă la suflet, cum s-ar zice.” – Dan Sociu
• 12 scurtmetraje de dans selectate de adolescenți îi așteaptă pe cei care vor să descopere ce mai înseamnă iubirea în epoca virtuală, când totul se transformă în numere, la Cinema Muzeul Țăranului, vineri, 6 septembrie, de la ora 16:00, la proiecțiile Love in the Age of the Virtual.
Apar povești despre vrăjitoare contemporane, balerine rebele, supereroine, locuitori ai mărilor și gumă de mestecat.
O compilație de filme curatoriate în parteneriat cu Ioana Bogdana și Eva Todică de la Super! Festivalul de Filme Făcute de Adolescenți.
• Programul Corporealities este compus din cinci filme foarte speciale, ale căror autori au decis să pornească într-o călătorie mereu fascinantă prin teritoriile infinite ale experienței umane. Pe 7 septembrie, la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti.
• O neașteptată poveste de dragoste se dezvăluie acolo unde suntem prea obișnuiți să vedem doar neajunsurile, într-o realitate pe care doar visul pare că o mai face suportabilă. Dar el nu poate și nu trebuie să o substituie, ci doar să-i aducă la lumină profunzimea, sensul și frumusețea.
Frumos e în septembrie la Veneția, la Amfiteatru TNB, pe 16 septembrie.
• Strălucitoare și surprinzătoare – Maia Morgenstern și Carmen Tănase – te invită la Cocktail – o petrecere menită să împlinească marele vis al protagonistelor : două femei frumoase , fermecătoare și pline de viață , decid să refuze rutina , să risipească umbrele și să spulbere neîmplinirile trecutului , sperând fiecare o nouă șansă la dragoste , cu convingerea că pentru iubire nu este niciodată prea târziu.
Pe 10 octombrie, la Palatul copiilor.
• Organizatorii PHOS Bucharest 2019 propun o întîlnire cu autorul unuia dintre cele mai bune proiecte fotografice din ultimii ani – SIERANEVADA – creație a regizorului Cristi Puiu.
“În luna ianuarie 2016, (filmul) SIERANEVADA se afla în post-producție”, spune Cristi Puiu. “Tot atunci am pornit în căutarea unei imagini pentru afiș. Am traversat Bucureștiul de la est la vest, sperînd să găsesc în inima cvartalelor de blocuri construite în anii ’80 imaginea susceptibilă de a spune ceva despre mine și ceva despre filmul la care încă lucram. Astfel, pornind de la cimitirul Mărcuța, trecând pe acasă, și traversând centrul către Lacul Morii, am adunat peste 9000 de fotografii. Dintre acestea, una a devenit afișul filmului SIERANEVADA ”.
Apoi, o selectie a celor mai bune fotografii realizate în timpul acestei documentări avea să devină un proiect fotografic de sine stătător, articulat într-o expoziție amplă.
Data: Sîmbătă, 14 septembrie 2019, orele 14.00-16.00
Locație: CREART, Sala TEATRELLI (Piata Alexandru Lahovari, nr. 7
București)
• Serile ibooksquare – ”Cuvinte și Cafea” este un concept altfel de a pune cât mai multă lumină pe valorile autentice și pe tinerii de astăzi, prin a-i încuraja pe aceștia să creadă în ceea ce fac. Să-i punem în contexte favorabile, devenind astfel elemente de inspirație pentru cei din jurul lor.
Pe 5 septembrie te întâlnești cu Raluca Alina Iorga (Scriitor), Anca Moraru (Muzician) și Sergiu Lazăr (Antreprenor) la Librarium TNB.
Gazda evenimentului: Gabriel Voicescu
• BBC face lista celor mai bune cărți ale anului 2019.
• Idei pentru turism cultural: șase muzee cu sculpturi minunate în grădini.
• Aici găsești opt studiouri ale artiștilor renumiți pe care le poți vizita și astăzi.
No Comments