Recomandările culturale ale săptămânii sunt aici. Am pus pe listă piese de teatru, filme, festivaluri și expoziții. Trece-le pe toate în agendă.
• În perioada 21-24 noiembrie 2019, în București, va avea loc prima ediție a expoziției BINAR, un proiect inițiat de The Institute și inspirat de UniCredit Bank.
Cu această ocazie, publicul larg va putea descoperi și interacționa cu proiecte new media prezentate anterior la nivel internațional, în cadrul unor evenimente și festivaluri de anvergură precum Sundance Film Festival, Ars Electronica, Athens Digital Arts Festival etc., dar și expuse în spații culturale de renume, precum Centrul Pompidou din Paris.
Expoziția va fi amenajată în clădirea monument istoric a fostului restaurant Cina, Str. C.A. Rosetti nr. 3 (Piața George Enescu). Intrarea este liberă.
• Volumul ”A History of Romanian Theatre from Communism to Capitalism. Children of a Restless Time” (O istorie a teatrului românesc de la comunism la capitalism. Copiii unui timp neliniștit) de Cristina Modreanu a apărut la editura britanică Routledge.
Cartea dezvăluie pentru un public internațional surprinzătoarele transformări care au avut loc pe parcursul ultimelor trei decade, din 1989 și până în prezent. Folosind tonul personal al unui insider, a cărui întreagă carieră în teatru se suprapune peste perioada analizată, autoarea face legătura între teatrul românesc și scena internațională, descriind în același timp în detaliu, din punctul de vedere de azi al profesionistului cu experiență, procesul lent dar constant de reconectare a mișcării teatrale locale la noile tendințe din teatrul lumii, în special turnura etică remarcată atât în teatru, cât și în performance.
Este primul volum de sinteză în limba engleză dedicat integral teatrului din România și apărut la o editură de calibru.
Cartea este disponibilă atât în format fizic, cât și electronic:
• Vara aceasta, cincisprezece adolescenți din mai multe zone ale țării au stat timp de o săptămână în Sulina, explorând realitățile sociale ale unui fost oraș cosmopolit, momentan depopulat, prin mijloace artistice vizuale. Lucrând în echipe, aceștia au realizat documentare de scurt metraj pe peliculă, fotografii pe film și Polaroide, benzi desenate, poezii și înregistrări audio bazate pe istoria localității, dar și poveștile locuitorilor din oraș.
Vernisaj: 13 noiembrie, ora 19:00, Sala Auditoriu, etajul 4 MNAC
Expoziţia ‘’INSULA SONORĂ – Caii sălbatici merg unde vor’’ este rezultatul Atelierului de documentare creativă la Sulina, un exerciţiu pedagogic orientat către metode clasice de documentare prin fotografie, film şi desen.
• Institutul Prezentului și Muzeul Național de Artă al României deschid expoziția 24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971. Acesta este primul eveniment dintr-un ciclu conceput de Institutul Prezentului și dedicat artei vizuale și performative a anilor 1960 și 1970 în România. Propunînd un nou format de lucru, cel al expoziției-dosar, 24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971 pornește de la o cercetare realizată în arhivele Demarco de la Edinburgh ce revelează, retrospectiv, prezența în cîmpul local al artei a unor narațiuni uitate, a altora incomplete sau imposibil de reconfigurat în desfășurarea lor temporală. Aceste narațiuni au totuși capacitatea de a evoca existența unor discontinuități în structura aparent omogenă a peisajului cultural al vremii a unor zone de contact transnațional și de transfer nu doar cu spațiul occidental, ci și cu cel al altor lumi socialiste.
Programul expoziției include evenimente de performance, conferințe, tururi ghidate și ateliere pentru elevi. Detaliile acestora vor fi disponibile la institutulprezentului.ro/calendar/ și pe blogul dedicat expoziției la institutulprezentului.ro/24deargumente/.
• Design Thinking reprezintă un proces interactiv în care se înțelege utilizatorul, se provoacă presupunerile cu care pornim la drum și se redefinesc problemele, astfel încât să se poată identifica strategii și soluții alternative, care poate nu sunt vizibile inițial. În același timp, Design Thinking oferă o abordare bazată pe soluții pentru anumite probleme. Este un mod de a gândi și a lucra, cât și o colecție de metode practice.
• Proiectul „Cartierele Primăverii și Dorobanți: tipologii urbane, locuitori vechi și noi”, produs de PostModernism Museum, propune activități coordonate de specialiști culturali pentru două comunități urbane învecinate, una recentă, de acum 70 de ani (Primăverii) și una întemeiată acum 150 de ani în București (Dorobanți).
O expoziție de Mircea Nicolae
9 octombrie – 17 noiembrie, 2019
Vernisaj: miercuri, 9 octombrie, 19:00
Expoziția este a treia dintr-un prim ciclu de evenimente publice organizate în jurul Colecției de imagini Mihai Oroveanu, inițiativă demarată de Salonul de proiecte în 2018. Sintagma „muzeul absent” captează intențiile și substanța acestei expoziții, dar furnizează, totodată, un cadru cuprinzător pentru întregul program construit în jurul acestei arhive fotografice până în prezent. Așa cum a devenit deja evident, instituțiile muzeale din România se confruntă cu multiple probleme, carențe și inconsistențe, de natură internă și externă, în timp ce colecții importante de imagini și lucrări de artă se distrug sau se risipesc, fără a fi cooptate în vreun mecanism de prezervare și inserare a lor în sfera publică.
• Părinți, bunici, se pregătește o serie de evenimente muzicale gingașe. Sunteți așteptați la debutul seriei “Concerte pentru bebeluși” pe 28, 29, 30 noiembrie și 1 decembrie la World Trade Center București, Sala New York, alături de grupul Musicalmente, condus de muzicologul portughez Paulo Lameiro.
• Planuri electorale date peste cap într-un oraş de provincie! Din cauza vieţii grele, un cetăţean a încercat să se sinucidă. În ultima clipă, este scos din apă. Salvatorul lui este declarat Omul Zilei. Oraşul îl vrea primar, familia este dezbinată. Politica va învinge dragostea?
Deznodământ tulburător! Informaţii noi arată că povestea a fost doar o farsă. Un impostor a înscenat totul în detaliu. Cine este până la urmă Omul care a văzut moartea şi a bulversat viaţa unui oraş?
de Victor Eftimiu
• Cinemateca Docuart așteaptă pasionații de documentar în fiecare seară de luni @ #spatiudocuart, începând cu 19:30. Proiecțiile sunt urmate de Q&A la un pahar cu vin.
Experiment București R: Tom Wilson 18 nov. 2019
Jurnalul familiei -escu R: Șerban Georgescu 25 nov. 2019
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
• Saptamana Filmului Coreean – a treia editie in Bucuresti, intre 26 si 28 noiembrie, la Cinema Muzeului Taranului, Studio Horia Bernea (Strada Monetăriei 3, Sector 1, București).
PROGRAM
MARTI, 26 noiembrie 2019
17:30-19:13 Little Forest
19:30-20:00 Ceremonia de Deschidere
20:00-22:12 Parasite
MIERCURI, 27 noiembrie 2019
17:30-19:35 The Throne
20:00-21:43 Little Forest
JOI, 28 noiembrie 2019
17:30-19:42 Parasite
20:00-22:05 The Throne
Intrarea este gratuita.
• Festivalul Filmului Palestinian – Ediția a II-a
21 – 24 noiembrie, Cinema Muzeul Țăranului
A doua ediție a Festivalului Filmului Palestinian (FFP) din România propune o selecție cu 11 dintre cele mai de succes filme de ficțiune și documentare palestiniene (lungmetraje şi scurtmetraje).
• Bucureștiul are parte de primul festival dedicat în totalitate filmelor de comedie. Timp aproape de o săptămână, în perioada 22-27 noiembrie, zece filme internaționale de comedie sunt prezentate în premieră în cele mai importante săli de cinema și spații culturale din București: Grand Cinema Digiplex, Holywood Multiplex, Happy Cinema și Arcub.
Selecția festivalului cuprinde 10 filme de comedie provenind din toate colțurile lumii – SUA, Anglia, Israel, Franța, Germania, Italia, Norvegia, Argentina, Singapore, Rusia.
• JAZZ UP! FESTIVAL “Dan Mândrilă”- Bucuresti @ Sala Radio | 21 – 24 Noiembrie 2019
Wallace Rooney Quintet (SUA), Charlie Parker @ 100, John Betsch (SUA) & Mircea Tiberian feat. Nadia Trohin, Luiza Zan & Jazzpar Trio sau Bucharest Jazz Orchestra sunt cateva dintre showurile si numele ce vor concerta pe scena primei editii a JAZZ UP! FESTIVAL “Dan Mândrilă”.
• Filmele premiate la festivalul Pelicam 2019 se văd la Cinema Elvire Popesco între 15 și 17 noiembrie. Cele mai apreciate documentare despre mediu și oameni lansate în ultimul an se regăsesc în programul acestei ediții, producții internaționale care te invită să privești natura prin lentilele unor oameni care au căutat răspunsuri la cele mai arzătoare întrebări ale timpurilor noastre.
• Centrul Rus de Știință și Cultură te invită pe data de 5 decembrie, ora 19:00 la concertul de muzică dedicat lui Piotr Ilici Ceaikovski. Vor interpreta: Anna Sutyagina (pian), Șerban Nichifor (violoncel), Daniela Ciociea (soprană), Odin Ciociena (bariton), Crenguța Hariton (actriță).
• „D’Est” (r: Chantal Akerman,1993) va fi proiectat în ziua de joi, 14 noiembrie 2019, de la ora 19:00, în Sala Cinema de la UNATC (Str. Matei Voievod, Nr. 75-77, Corpul C), în cadrul Cineclubului Film Menu. Intrarea este liberă. Filmul va fi subtitrat în limba engleză.
Proiecția filmului va fi urmată de o discuție moderată de Bogdan Balla și Călin Boto, redactori Film Menu.
• Joi, 21 noiembrie 2019, ești invitat să participi la cea de-a șasea ediție a Conferinței de Marketing Cultural, care va avea loc începând cu ora 10.00 la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151). Tema din acest an este „To brand or not to brand. Brandingul cultural. Idee și identitate”.
• Vladinsky, 14 Noiembrie, Calea Victoriei Nr. 114. Cateva lucrari ce nu au fost afisate in mediul online vor putea fi vazute/fotografiate Joi, 14 Noiembrie, ora 19:00 pe Calea Victoriei Nr. 114 la Kube Musette.
• Biblioteca digitală Dada-descoperă arhivele care păstrează publicațiile originale ale ale acestei mișcări.
• Mona Lisa este adusă la viață în prima experiență VR la Luvru.
• Cum să scapi de plictiseală și să ai din nou idei creative.
No Comments