Pe 25 august se împlinesc o sută de ani de la nașterea unui dirijor de legendă.
E centenarul Leonard Berstein.
Zilele trecute mă uitam pe Google Trends și-am tresărit când am văzut că în topul căutărilor era și-un nume de muzician: Kurt Masur, alt dirijor inconic care ne-a părăsit – în schimb, de curând. Am stat c-un zâmbet tâmp în colțul gurii până mi-am dat seama că erau trends-urile pentru SUA.
Și ca om de comunicare pentru Festivalul Enescu, și ca jurnalist și iubitoare autodidactă de muzică clasică, sunt zile în care mă gândesc cât de mult mi-aș dori să avem o presă de muzică clasică, măcar de nișă. Centenarul lui Leonard Bernstein e una dintre aceste zile.
La o analiză rapidă, nu cred că cineva dintre noi poate numi cu ochii închiși un mare critic de muzică român de azi, unul care să și trăiască din asta și să miște mase. Poate că unii ne mai amăgim la gândul unui Iosif Sava.
„Arta nu poate schimba evenimentele. Dar îi poate schimba pe oameni. Lăsându-se influențați de artă – îmbogățiți, înnobilați, încurajați – încep să acționeze pentru a schimba cursul evenimentelor: prin felul în care votează, prin cum se comportă și cum gândesc.“ – Leonard Bernstein
Puteți nici să nu fiți ascultători de muzică clasică, poveștile lui Leonard Bernstein tot or să vă facă curioși, or să vă cucerească și-o să vă vină și să râdeți.
Leonard Bernstein avea și încă are, la cei o sută de ani distanță, puterea să facă muzica clasică pe înțelesul tuturor, cu o abilitate de a pune cap la cap detalii și asocieri mai ceva ca un Dan Brown.
TVR a difuzat într-o vreme serialul lui Leonard Bernstein despre muzică clasică. Mi-ar plăcea să-l văd reluat și cred că pentru mulți ar fi un motiv de audiență și reverență în zilele astea, oricum, încărcate.
O parte dintre cursurile lui Leonard Bernstein în playlist-ul de mai jos: Ce înseamnă muzica.
Opriți-vă preț de o jumătate de oră să-l savurați.
Numai noi putem duce mai departe memoria celorlalți. 🙂
1. Leonard Bernstein, pe note, despre Beethoven. Și despre cum Ceaikovski nu era sinucigaș
2. Într-un discurs la Harvard: „Hai să ne imaginăm că suntem cu toții niște armonii“
3. Dirijând doar din privire, un exercițiu de carismă de actor
No Comments