Să fie și un strop de poezie în resursele noastre de creativitate în pandemie.
M-a emoționat povestea ferestrelor mici și foarte vechi, unice în lume și specifice regiunii Toscana, care au fost folosite în timpul pandemiei din Italia, în anul 1630 și care astăzi își recapătă utilitatea, dar și sensul.
Pe atunci, vânzătorii de vinuri au inventat o metodă simplă de a-și vinde băuturile fără să răspândească boala.
Aceste ferestruici, buchette del vino, sunt spații mici, deschise în pereții laterali ai clădirilor, de unde se poate cumpăra fără contact direct cu vânzătorul.
„Comercianții îi înmânau clientului carafa cu vin prin ferastră, însă nu primeau banii direct în mână. În schimb, clientul avea la dispoziție un fel de tavă de metal pe care punea monezile, pe care apoi vânzătorul le dezinfecta cu oțet înainte de a le băga în casă”, este una dintre poveștile scoase la iveală de Asociația Buchette del Vino.
Ferestrele, unice în regiunea Toscana – doar Florența are peste 150 -, sunt obiective arhitectonice protejate, iar acum primesc această nouă șansă la viață.
Unele afaceri locale le-au redeschis și deja le folosesc pentru a vinde înghețată, cafea și chiar Aperol Spritz fără contact uman direct.
Itinerarul complet al micilor ferestre din Italia și unde pot fi găsite – aici.
View this post on Instagram
No Comments