Cel mai râvinit film al anului, marele câștigător la Belinală – în avanpremieră internațională, datorită unor români care au pus pe picioare prima lor firmă de distribuție cinematografică să-l poată aduce în România în avanpremieră internațională. Un indian care s-a căsătorit la Cluj și-acum are aici un local unde-o să poți mânca pizza cu caju – apropo, se numește pizza Haryali -, iar el o stea cu tine la discuții filozofice din literatură și zen. Și alte câteva mici secrete din lista mea, unele chiar și arhitecturale, ca să faci din TIFF 2017 unul de neuitat.
***
1. Proiecția filmul On Body and Soul/Despre Trup și Suflet, câștigătorul Ursului de Aur la Berlin – pe 7 iunie și pe 9 iunie
Poveste de dragoste dintre doi introvertiți. Regizat de o femeie, Ildikó Enyedi, filmul On Body and Soul a câștigat marele premiu, Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Faptul că-l poți vedea în avanpremieră mondială la TIFF 2017 e rezultatul de culise al unei întâmplări foarte emoționante.
Un pasionat om de comunicare pe film din România, Monica Felea, era în sală la Berlinală când a fost proiecția filmului. A ieșit de-acolo plângând și-apoi a scris pe Facebook că e unul dintre cele mai frumoase filme pe care le-a văzut vreodată. Deși nu avea nimic, nimic, era la zero, și-a pus în gând să facă în așa fel încât să distribuie ea filmul în România. Când a luat decizia nu știa că, peste câteva zile, On Body and Soul avea să ia Marele Premiu la Berlinală și să devină noua senzație internațională. Alături de Ștefan, un prieten, Monica a negociat punctual cu distribuitorii mari să obțină film. Și-au obținut un fel de derogare, de fapt, fiindcă altfel n-aveau voie să lanseze filmul până în toamnă – Franța are întâietate pentru premiera internațională.
Așa că Monica și Ștefan au negociat practic pe loc pentru casa de distribuție Bad Unicon – înființată pe hârtie, legal și logistic, acum un an -, iar câștigătorul de la Berlin este primul film pe care îl distribuie. La TIFF, în avanpremieră internațională.
Monica are doar 32 de ani.
On Body and Soul va fi proiectat pe 7 iunie, de la 20.30 la Cinema Florin Piersic în prezența actriței din rolul principal, Alexandra Borbély. Dacă nu-l prinzi așa, atunci îl mai poți vedea tot la TIFF pe 9 iunie, de la ora 21.45 la Cinema Victoria. Și din 30 iunie, în cinematografele românești din toată țara.
2. Micul podul de pe Someș care e-n oglindă și are lacăte ca Pont Neuf din Paris
Cum traversezi dinspre Teatrul Maghiar de Stat, dai peste acest pod minion pe care sunt prinse lacăte. O să-ți amintească de Paris și-o să-ți sporească senzația boemă a Clujului cu pitoreștile lui canale și arcuri peste ape. Se numește Podul Elisabeta.
3. Oprește-te pentru o pizza Haryali cu caju la restaurantul Nomad
Pe strada Baba Novac, la numărul 19, restaurantul Nomad face diferența prin spirit. La propriu. Patron este indianul Kiran Vasudeva. S-a căsătorit la Cluj, cu Hanga, și-a fondat aici unul dintre cele mai filozofice localuri – dacă pot spune-așa. Prietenia cu un italian stabilit și el în România i-a inspirat să facă o pizzerie autentic napoletană cu un twist: pizza cu blat napoletan și-curry indian ca topping. În interior, cu trimitere la plăcerea călătoriilor și libertatea nomazilor sînt reprezentate străzile Londrei, Amsterdamului, Vienei și Havanei, iar barul este modelat dupa ruinele de la Herkulaneum, vechiul oraș roman situat lângă Napoli.
O să mănânci pizza indiană cu caju și-o să te lași în voia dezbaterilor filozofice și zen. E-n sângele locului să fie-așa. Dacă tot ești aici, asortează și-o Staropramen – Dark, Unfiltered sau Staropramen Granat. Preferata mea e Granat, un melanj de culoarea rubinului și-a chilimbarului. Fusion cultural la cele mai înalte standarde.
4. Mergi s-asculți discuțiile de la TIFF Lounge cu un carnet de notițe sau cu reportofonul
De la mari actori, la mari regizori sau oameni de industrie, toți se-adună în Piața Unirii, la TIFF Lounge ca să povestească. Discuțiile sînt moderate de jurnalistul Mihnea Măruță, iar asta face diferența. E-o șansă unică s-asculți lucruri, să despinzi imagini din universul lor interior pe care altfel poate nu l-ai cunoaște, ai rămâne doar cu emoția unui film de pe ecran. Ia-ți la tine un carnet de notițe dacă n-ai reportofon sau folosește agenda din telefon și trece acolo pasaje. O să le păstrezi astfel cu tine pe parcursul întregului an ca hrană pentru suflet.
5. Privește măcar pentru 30 de secunde acoperișurile caselor terasate de pe coline
Te-ai gândit vreodată că acoperișurile caselor din Cluj, așa unele peste altele, roșcate, sînt aproape ca cele din poveștile cu motanul Arpagic ale Anei Blandiana? Ia-ți timp să contempli măcar o dată asta.
6. Fă un pas în lateral și stai cu tine
TIFF-ul e mereu un carusel. Așa că, decupează o felie de timp doar pentru tine și dă-ți voie să se-așeze gândurile și simțirile celor trăite. Dacă vrei, poți asorta la asta probabil cea mai bună cafea din Cluj – o găsești pe o străduță solitară, la Yumme. Băieții prepară cafeaua pe loc, și-o bei în aroma surprinzătoare, dar au și-un jurnal de prăjitorie și ghid de preparare pentru fiecare tip de cafea în caz că vrei să-ți iei una și-acasă. Toate cafelele de-aici au numele regiunii și-al fermierului listate.
La ediția asta de TIFF, Staropramen te invită din nou să-ți surprinzi gustul. În calitate de sponsor principal, oferă experiențe diferite tuturor cinefililor. Printre locurile unde poți savura gustul festivalului mai sînt și Enigma, The Londoner, Studio 26 și Indigo. Iar dacă ești genul experimental, te poți distra și cu activările Straopramen Cinefil – să rezolvi un puzzle cu posterul unui film contra cronometru. Câștigătorii se califică la extragerea cu premii, de la initații VIP, la kit-uri CineFil și CineShow. Ceilalți sînt la fel de câștigați, primesc un premiu de consolare: o bere Staropramen. Așa că fii cu ochii pe activările din zonele și terasele cu branding Straopramen. În plus, dacă îți place conținutul bun, nu uita să dai o raită pe www.oamenisigusturi.ro, unde critici de film, jurnaliști și artiști se reunesc ca să scrie și să-ți arate ce ai de savurat la TIFF. Staropramen acordă la această ediție TIFF și marele premiu, Trofeul Transilvania, oferit celui mai bun film aflat în competiție.
Să ai parte de gusturi bune. Ne vedem prin oraș, adică prin Cluj, da. 🙂
No Comments