Ca în fiecare miercuri, ți-am pregătit recomandări de evenimente culturale, piese de teatru, filme românești, lansări de carte și concerte de muzică clasică și jazz pentru perioada următoare. Trece-le pe toate pe listă, îți vor îmbogăți spiritul.
• Editura Humanitas Fiction te invită joi, 28 februarie, ora 18.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Gabriel Liiceanu, Gabriela Tabacu și Radu Paraschivescu despre volumul „Jurnalul unei iubiri imposibile“ de Kaya de Vos, o carte – frumoasă ca o pictură florentină – despre puterea iubirii de a spulbera tabuuri și prejudecăți.
• Muzeul Național al Literaturii Române te invită joi, 28 februarie 2018, de la ora 16.00, la spectacolul-lectură „Vărul SHAKESPEARE”, piesa în cinci acte de Marin Sorescu, la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe). Evenimentul este dedicat memoriei lui Marin Sorescu, de la a cărui naștere se împlinesc 83 de ani.
• Jazzul de cea mai bună calitate se va conjuga pe 1 Martie 2019, la Jazzbook, datorită patrulaterului Vlad Popescu ~ baterie, Olivier Gatto ~ contrabas, Cristian Soleanu ~ saxofon și Petrică Andrei ~pian. Va fi o seara a sincronurilor bine gândite dar și nepremeditate.
• Centrul Rus din București te invită la concertul vocal și pentru pian „Crainici albi de primăvară”, 14 martie. Intrarea este liberă. În program intră compoziții de P.I. Ceaikovski, S. Rachmaninov, E. Monia, M. Glinka, S. Pautuza, G. Enescu, Al. Varlamov, N. Rimski-Korsakov, T. Brediceanu și M. Barberis. Pe 14 martie.
• Shop my library, cel mai prietenos târg de carte cu prețuri mici revine cu ediția a patra, pe 10 martie.Ne (re)vedem cu pasionații de citit la Respiro Lounge, cu multe cărți cu prețuri mici.
• Kinoclub: Portrete feminine-Natașa Rostova – Într-o ecranizare de Oscar a celui mai celebru roman universal. „Război și pace” de Lev Nikolaevici Tolstoi, regia Serghei Bondarciuk. Pe 20 martie, la Centrul Rus de Ştiinta şi Cultura.
• Club de lectură ” Eu citesc” o are ca invitată pe scriitoarea Laura Nureldin. Romanul propus este „Revertis”, primul volum al seriei cu acelaşi nume. Pe 13 martie, la Lente Dionisie Lupu.
• Festivalul de film al țărilor CSI „Aripi” îți oferă din nou proiecții interesante, 16 filme timp de 4 zile, scurtmetraje și lungmetraje, documentare, animații și ficțiune, din Armenia, Azerbaijan, Kazahstan, Rusia, Republica Moldova, precum și din România. Anul aceasta, țara invitat de onoare este Israel.
• Ești așteptat marți, 5 martie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu la o întâlnire cu Radu Paraschivescu și Sever Voinescu despre tulburătoarea viață a lui Ernest Hemingway, despre evenimentele care i-au marcat existența dezvăluite prietenului său de încredere în ultima parte a vieții și redate în volumul „Iubirile lui Hemingway povestite de el însuși și consemnate de A. E. Hotchner“, apărut recent la Humanitas, în traducerea lui Alexandru Macovescu.
• ”Luminile ghetoului” un spectacol dedicat Zilei Internaționale a Holocaustului, se joacă pe 31 martie, la Teatrul Evreiesc de Stat. Din cele mai ascunse colțuri ale Europei, și până la marile capitale, rânjetul hidos al fascismului ne urmărește, copii și bătrâni, tați și fii, frați și surori, toți deopotrivă prinși în reflectorul de urmărire al ghetoului. Spectacolul este o călătorie inițiatică inspirată din muzica inedită scrisă de supraviețuitorii Holocaustului în acele momente de grea încercare, precum și texte care reflectă cea mai mare crimă a secolului XX.
• Prima Mașina Timpului din 2019 vine la unteatru, un hub cultural neconvențional dintr-un spațiu industrial de la poalele dealului Arsenalului, fix zona despre care este vorba în al 8-lea episod al seriei de prezentări atunci vs. acum despre București.
• Într-o perioadă marcată, la nivel global, de anxietate, terorism, stări meteo instabile și vremuri politice nesigure, un cuplu tânăr își dorește un copil. LUNGS este o poveste de dragoste, ușor dezechilibrată, tăios de onestă, amuzantă, tensionată și actuală. Vorbește despre o generație pentru care lipsa siguranței este un mod de a exista. Textul LUNGS a fost desemnat în anul 2012 „Cel mai bun text contemporan”, Premiile Off West-End și nominalizat la categoria „Cel mai bun text de teatru”, Theatre Awards UK (2012). Pe 30 martie, la Teatrul Act.
• Muzeul Național al Literaturii Române te invită la un spectacol de muzică și poezie numit „De ziua ta, femeie”, dedicat Zilei Internaționale a Femeii, vineri, 8 martie 2019, de la ora 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Strada Boteanu 1, cu participarea actorilor Maia Morgenstern, Horațiu Mălăele, George Mihăiță și a cantautorului Nicu Alifantis.
• După succesul spectacolului „Idolul și Ion Anapoda”, din stagiunea de teatru organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB, Oana Pellea revine pe scena Centrului Cultural din strada Lipscani, nr.84-90, într-o nouă comedie romantică „Frumos e în septembrie la Veneția” după Teodor Mazilu, în regia Marianei Cămărășan. Pe 9 martie, la ARCUB.
• Muzica ia forma gândurilor într-un recital cu luminile stinse, oferit de violonistul Valentin Şerban, în colaborare cu Cristina Bobe, artist vizual. „Concertul cu ochii larg închiși” propune un cadru liber de interpretare și de ascultare a muzicii, în care sunetul stimulează imaginația. Ce descoperă fiecare despre el însuși poate fi povestit la finalul concertului, într-o discuție despre muzică și psihic. Pe 5 martie, la Artera.
• În Amsterdam s-a deschis un muzeu dedicat pisicilor din artă.
• O expoziție ce s-a deschis la Paris le permite vizitatorilor să pătrundă în lumea lui Vincent Van Gogh.
• Un artist a decorat o biserică din Italia cu bucăți din materiale în gradient.
• Acum poți folosi gratuit peste 375,000 de imagini de la Met Museum.
• Aici poți citi despre licitațiile care au schimbat lumea artei.
• Eseu în imagini: de ce avem nevoie de biblioteci.
No Comments