Lansări de carte, evenimente culturale, filme și piese de teatru, spectacole de operă și expoziții, toate se întâmplă în București în perioada următoare. Ți-am pregătit o nouă listă de recomandări. Alege-ți evenimentele preferate și spune-mi unde ne vedem.
• Rapsodiile lui Enescu așa cum nu le-ai mai ascultat niciodată? Orchestra înlocuită pentru prima oară de vocea umană, completată de chitară, violoncel și percuție braziliană?
TEODORA ENACHE-muzician cu o carieră internațională de peste 25 de ani și cu un palmares remarcabil-revine în fața publicului cu un nou proiect inedit: From Classical to Jazz, eveniment asociat ediției 2019 a Festivalului Internațional ”George Enescu”.
Rapsodiile Române – cele două lucrări care i-au adus lui George Enescu celebritatea, în ipostaza sa de compozitor – se bucură de o reinterpretare, într-o cheie complet inedită, de jazz, noul aranjament muzical fiind semnat de către Teodora Enache și Călin Grigoriu. Pentru prima oară în lume, Rapsodiile vor fi cântate VOCAL. Concertul va avea loc, în reprezentație unică, luni, 9 septembrie, de la ora 19.30, la Teatrul Național București – Sala Mare.
Biletele pentru concertul ”From Classical to Jazz” se pot achiziționa deja pe www.eventim.ro
• Muntenia găzduiește um nou tip de eveniment, Full Moon Picnic care îmbină natura cu mâncarea, muzica și campingul, în satul Podu Dâmboviței, comuna Dâmbovicioara, din județul Argeș, pe data de 9 august. Proiectul “Gust și gustări – elemente de cultură gastronomică din Oltenia și Muntenia” continuă astfel să exploreze bucătăria locală și regională din România.
Aproximativ 100 de persoane sunt așteptate să se înscrie, accesând pagina www.eat-local.ro sau pe aplicația cu același nume.
• În pragul lansării „A fost odată la … Hollywood”, cel mai nou film al lui Quentin Tarantino, AXN lansează, pe 3 august, un proiect special, cu filme clasice, de urmărit, din ani `60. Producțiile vor fi pe AXN Black, AXN Spin și AXN White.
Postul va difuza în luna august o colecție de nouă filme, din filmoteca Columbia Pictures, realizate în perioada 1958- 1970, al căror curator a fost regizorul Quentin Tarantino.
Toate producțiile au o influență în crearea ultimului său film, a cărui acțiune are loc în anul 1969, “A fost odată la …Hollywood”.
Clipuri video interstițiale, special create, care conțin conversații între Tarantino și Kim Morgan, istoric de film, vor însoți fiecare film.
Detalii, aici.
• Película – UN FESTIVAL CA O FIESTA! va avea loc între 11 și 15 septembrie 2019, la București.
Timp de 5 zile, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes, Cinema Muzeul Țăranului Român și alte spații alternative din București, publicul va putea descoperi culturile altor țări, diferențele și similaritățile dintre România și zona Ibero-Americană.
Unul dintre filmele iconice ale Braziliei, CENTRAL DO BRASIL, va deschide miercuri, 11 septembrie, ediția a patra a festivalului Película! Competiția Película din acest an include 5 filme din Brazilia, Peru, Mexic, Argentina și Chile.
• Pe 30 august, de la ora 20:30, pe scena Grădinii cu Filme din Piața Alexandru Lahovari nr. 7, va concerta Luiza Zan.
• Maria Răducanu abordează alături de Maxim Belciug o muzică de o ținută situată la granița dintre clasic și tradițional, explorînd cu prospețime teritorii ”rezervate” artiștilor clasici. La nucleul inițial de cîntece rusești și spaniole, înregistrate cu peste un deceniu în urmă pe discurile ”Troika” și ”Tarara”, s-au adăugat de-a lungul timpului și piese din barocul italian, vodeviluri frantuzești, muzică elisabetană și, bineînțeles, vechi romanțe românești.
Pe 15 august, la Green Hours Jazz & Theatre Cafe.
• „Bad Talks” – un spectacol despre o întâmplare aproape neîntâmplată.
Un spectacol de Radu Iacoban
Scenografia: Tudor Prodan
Muzica: Aida Šošić
Video: Dan Samoilă
de Anton Pavlovici Cehov
Adaptare liberă după o traducere de Mașa Dinescu și Andrei Șerban
Se joacă pe 28 august, la Amitreatru TNB.
• Alain este un editor parizian de succes care se chinuie să se adapteze la revoluţia digitală. Alain are îndoieli maxime în legătură cu noul manuscris al lui Léonard, unul din vechii săi colaboratori, care i se pare o minoră operă de autoficţiune despre o poveste de dragoste cu o celebritate de mâna a doua. Selena, soţia lui Alain şi faimoasă actriţă de teatru, este de o cu totul altă părere.
Franța, 2018
Regia: Olivier Assayas
Distribuția: Guillaume Canet, Juliette Binoche, Vincent Macaigne
Durata: 1h:47m
Pe 8 august, la Amiteatru TNB.
• Pablo Picasso este unul din cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor – iar până la moartea sa în 1973 a fost și cel mai prolific artist. Multe filme au abordat ultimii ani din viața sa – arta sa, relațiile sale și cercul generos de prieteni. Dar de unde a pornit totul? Cum s-a format Picasso? Întrucâtva trecută cu vederea este perioada tinereții lui Picasso, modul în care a fost crescut și ce a învățat, formarea lui, care a dus la extraordinarele lui reușite.
PROGRAM:
23, 24, 25 august ora 19:00
Happy Cinema București
• Muzeul Municipiului București te invită miercuri, 28 august 2019, ora 18.30, la vernisajul expoziției tematice „Curiozități arhitectonice bucureștene: Gheorghe Leahu”, eveniment care va avea loc la Muzeul Dr. Nicolae Minovici.
• Serile ibooksquare – ”Cuvinte și Cafea” este un concept altfel de a pune cât mai multă lumină pe valorile autentice și pe tinerii de astăzi, prin a-i încuraja pe aceștia să creadă în ceea ce fac. Să-i punem în contexte favorabile, devenind astfel elemente de inspirație pentru cei din jurul lor.
Pe 8 august ți se dă întâlnire cu Laura Nureldin (Scriitor), Tomy Weissbuch Official (Muzician) și Diana Rimbu (Artist) la Librarium TNB.
Gazda evenimentului: Gabriel Voicescu
• Vineri, 2 august, de la ora 21.00, pe terasa blocului Magheru One are loc cea de-a patra Nocturnă de Poezie Contemporană. Citim sub cerul liber, deasupra Bucureștiului, poezia lui Vasile Leac și a lui Robert Gabriel Elekes și ascultăm selecțiile muzicale ale lui Iulian Morar.
• Ne pregătim de sezonul 3 Mornin’ Poets!
Deadline înscrieri: 5 septembrie 2019
5 întâlniri, fiecare cu poetul ei.
*29 septembrie – Iulia Militaru
*13 octombrie – Cosmina Moroșan
*27 octombrie – Medeea Iancu
*10 noiembrie – Cosmin Perţa
*24 noiembrie – Tamas Mihok
Este vorba de un atelier în care se scrie, se citeste si se dezbat poeme sau idei despre scris, despre arta noastră și mersul ei prin țară. Fiecare lector va propune o temă de scris, astfel că la atelier vei primi feedback pe poemele trimise.
• Muzeul Național al Literaturii Române te invită vineri, 16 august 2019, de la ora 19.00 în Grădina MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la un concert cu totul special susținut de Jezebel și Alexandru Burcă.
• JOI, 15 AUGUST 2019, ora 19:30, Ateneul Român
“ANOTIMPURILE – De la Vivaldi la Piazzolla”
Cel de-al 12-lea concert al festivalului va aduce pe scena Ateneului Român orchestra Kamerata Kronstadt, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu. Solist în concert va fi violonista de origine germană Rebekka Hartmann. Concertul “Anotimpurile – De la Vivaldi la Piazzola“ va fi un regal constituit din cele două capodopere cu același nume, compuse de doi giganți ai muzicii universale, la o distanță de aproape două secole și jumătate.
Artiști:
Kamerata Kronstadt
Dirijor Cristian Oroșanu
Solistă Rebekka Hartmann – vioară
• Muzeul Național al Literaturii Române te invită sâmbătă, 17 august 2019, ora 19.00, la spectacolul „A(m) iubi(t) iubirea”, după Nina Cassian, coordonat artistic de regizoarea Cătălina Buzoianu, cu Roxana Guttman, Mihai Nițu și Naomi Guttman, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8.
– TEATRU COREGRAFIC –
Un spectacol de Gigi Căciuleanu
Asistent coregrafie: Lelia Marcu – Vladu
Muzica: Paul Ilea / Sensor
Texte, desene: Gigi Căciuleanu
DansActori:
Adela Mihai, Adrian Loghin, Alexandra Oişte, Alin Potop, Andrei Atabay, Andrei Ianuş, George Olar, Ioana Beatrice Tănasă, Mara Pogângeanu, Maria Panainte, Mihai Vasilescu, Nadina Cîmpianu, Nicolae Dumitru, Theodora Sandu.
• 12 artiști din Caraibe încep să dea noi dimensiuni artei contemporane.
• Cea mai înaltă structură de artă publică va ajunge pe o autostradă din Belgia.
• Ce înseamnă să fii curator? Ce presupune acest job?
No Comments