O prelegere despre Beethoven, Zilele Filmului Cubanez, Neverland la Teatrul Mic și Marius Oprea la conferințele TNB-iată doar cîteva dintre răsfățurile intelectuale ale săptămânii.
• Ce lucrări noi din colecția muzeului poți vedea anul acesta la MNAC? În prima sâmbăta a fiecarei luni, descoperi istoria artei contemporane românești în cadrul unui tur ghidat în expoziția permanentă Văzând Istoria 1947-2007. Colecția MNAC, alături de specialiști din cadrul muzeului.
Când: 1 februarie 2020, ora 12:00.
Acces: 30 lei.
Pentru acest tur nu este necesară o înscriere în prealabil.
• Beethoven nu a fost doar puntea de legătură dintre Clasicism şi Romantism, a fost un adevărat spirit revoluţionar gata să jertfească totul pentru misiunea ce o avea de îndeplinit. El spunea că „Muzica trebuie să fie scânteia ce aprinde focul în spiritul omenesc. Ea este o revelaţie mai înaltă decât orice filosofie”. Este muzica unui om care, prin forța spiritului, puritatea căutării și voința nestrămutată și-a învins destinul și a devenit un erou. În anul în care aniversăm 250 de ani de la nașterea marelui compozitor, ești invitat la o prelegere și audiție muzicală despre Beethoven.
Prezintă: Mihaela Brătuianu.
Pe 1 februarie, la Noua Acropola Bucuresti.
• Concepută ca o conversație între medii, expoziția “Stare de grație. Betuker / Gaspar” își propune să dezvăluie ceva din intimitatea creativă a artiștilor Istvan Betuker (Sector 1 Gallery) și Szilard Gaspar (Zorzini F Gallery) aflați pentru prima dată într-un dialog exclusiv.
Vernisaj, pe 30 ianuarie, la Sector 1 Gallery.
• 2 februarie 2020, ora 11.00, Sala Atelier. Marius Oprea prezintă conferinţa cu tema:
În căutarea poporului pierdut. Arheologia victimelor comunismului în România.
• Samba Do Bucharest w/ Madalina Petre, Sambata – 1 Februarie, ora 20:00.
Cu o solidă educație în muzica clasică dar mereu pasionată de arta improvizației, Mădălina Petre revine cu o nouă tematică: muzica braziliană.
Pasionată de ritmuri specifice și sonorități de jazz împletite printre acorduri dedicate chitarei clasice, Mădălina a ales alături de colegii ei din Bucharest Guitar Quartet lucrări din creația compozitorilor Heitor Villa-Lobos, Marco Pereia sau Clarice Assad dar și ritmuri de choro, samba sau bossa nova, publicate sub semnătura lui Antonio Carlos Jobim.
• În perioada 27 ianuarie-14 februarie, Elite Art Gallery te invită la expoziţia personală a artistului Manuell Mănăstireanu, intitulată „Oglinzile Tăcerii”. Deschiderea oficială a expoziţiei se va ţine pe data de 29 ianuarie, ora 18.30. Conceptul expozițional propune un exercițiu de introspecție prin intermediul istoriei ca instrument de analiză a trecutului marcat de suferință, pierderi umane și sacrificii.
• Papagalul mut – Istorii aproape adevărate despre un spion aproape uitat/ Piesă în două acte de Nae Caranfil.
O poveste incredibilă, dar reală, având în centrul său una dintre cele mai enigmatice și fascinante figuri ale secolului al XVIII-lea, spionul travestit Charles d’Eon / Lia de Beaumont. Ființă ambivalentă, atât timp cât a trăit, d’Eon a întreținut cu abilitate misterul asupra identității sale: era bărbat sau femeie?
Pe 2 februarie, la Sala Mare, TNB.
• Institutul Cervantes din Bucureşti şi Ambasada Cubei în România continuă tradiția din luna ianuarie a fiecărui an, în care organizează Zilele Filmului Cubanez.
Ediția din 2020 va avea loc în perioada 29 ianuarie – 1 februarie și cuprinde șase proiecții din cele mai reprezentative filme produse de Institutul Cubanez de Artă şi Industrie Cinematografică (ICAIC) în ultimii 30 de ani, pelicule care vor putea fi vizionate cu acces gratuit în Sala „Auditorium” a Institutului Cervantes din București. Filmele vor fi prezentate în versiune originală în limba spaniolă, cu subtitrare în limba engleză.
• Demult, tare demult, când lumea era altfel, când nu exista giga, nici mega, nici trafic, un Rege, ale cărui puteri sunt slăbite de boală, își încearcă cei trei fii. Se-nvoiește și îi lasă… în căutarea apei vii.
Care dintre ei se dovedește vrednic și biruiește-n încercare, Printzul Mic, Cel Mijlociu sau, poate, chiar Cel Mare?
Apa vie, pe 1 februarie, la Teatrul Mic.
• URBAN GIF SHOW este un spectacol despre oraș (implicit despre București) și despre felul în care corpul se manifestă în el. Pornind de la doi termeni contemporani și două practici celebre deja, inclusiv în comportamentul social media, repere între care ne ducem viața din ce în ce mai des – jpeg și GIF –, spectacolul recontextualizează rolul corpului uman, mișcarea și esența într-o înlănțuire de combinații artistice și tehnice unice.
Pe 6 februarie, la Teatrelli.
• LACUL LEBEDELOR – un spectacol inedit.
Anul acesta se împlinesc 142 de ani de la premiera ”Lacul lebedelor” pe scena teatrului Balşoi din Moscova. Cea mai prestigioasă trupă de Balet Rus din Sankt Petersburg, vine pentru prima oară în România. Nu rata ocazia de a trai cea mai intensa poveste a tuturor timpurilor. Pe februarie, la ora 16:00, la Opera Națională București.
• LUKA SULIC din 2CELLOS va interpreta ‘Anotimpurile’, creatia lui Vivaldi, pentru prima oara aranjata pentru violoncel. Pe 8 februarie la Sala Palatului din Bucuresti!
• Tragicomedia „Vârstele Lunii” de Sam Shepard este montată în premieră în România la unteatru.
Spectacolul abordează tematica prieteniei, a bătrâneții și, nu în ultimul rând, a speranței că dragostea poate ușura inevitabila apropiere de eclipsa finală.
Pe 6 februarie, la unteatru.
• Pe 1 octombrie 1992, seara în care Michael Jackson a cântat pentru prima oară în România, Alexandra avea 16 ani. Începând de atunci, prin sărituri în timp, spectatorii descoperă următorii 27 de ani din viața ei.
Neverland – spectacol multimedia este un one woman show cu actrița Ioana Flora, în regia Iuliei Rugină. Construit în jurul unui singur personaj, NEVERLAND îmbină imagini de arhivă, proiecții video, dans și muzică live, pentru a marca momente cheie din viața unei femei și din traiectoria societății românești postdecembriste.
Pe 6 februarie, la Apollo111 Teatrul.
• Editura Univers și Cărturești Verona te invită sâmbătă, 8 februarie, de la ora 11, la un atelier de poveste cu Cristina Andone, cu teatru de păpuși, lansare de carte și autografe.
„Cartea bunătății” este un îndreptar de fapte bune. Pentru că bunătatea este mai ales faptă, nu doar bune-intenții. Prin poveste copiii vor înțelege ce înseamnă compasiune, grijă, negrabă în a pune etichete, prietenie, generozitate.
Intrarea este gratuită pe baza înscrierii la evenimentul de pe FB. Vârstă recomandată: 4 ani+.
• O singură relație. Posibilități infinite. Un cuplu ce trece dincolo de continuum spațiu/timp să exploreze posibilitățile infinite ale dragostei care-l leagă.
CONSTELAȚII de Nick Payne
Pe 9 februarie, la Teatrul de Artă București.
• POEȚI ÎN CÂNTĂTORI / episodul 4
În ziua nimănui, marțea pe înserat, vocea poetului. Pe umărul lui, pasăre blândă, un scripcar tălmăcind. Poezie și-un strop de muzică, bolovan sisific rostogolit în barul Trei Bețivi.
Pentru acest episod și-au dat concursul:
Roz Ana – poet
Juan-Carlos – guitarist
04.02.2020 / ora 20.00
• Regal Vienez la ,,Teatru la Cinema” – spectacol LIVE de muzică semi-clasică și clasică.
Spectacolul ,,Regal Vienez’’ este o lecție deschisă despre tradiția muzicii vieneze în sine și nu numai, fiind dedicat atât părinților melomani cât și copiilor.
Timp de o oră vă vom purta în lumea de basm a valsului lui J. Strauss și a ariilor de operetă compuse de Kalman și Lehar, precum și de alți mari compozitori – Bramhs, Khachaturian, Nino Rota, G.Dinicu și V. Monti.
Pe 9 februarie, la Teatru la Cinema (Movieplex Cinema din Plaza România).
• Despre „Epoca întunecării. Cum a distrus creștinismul lumea clasică“ de Catherine Nixey – dezbatere și lansare de carte, marți, 4 februarie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Dezbatere prilejuită de apariția ediției în limba română a cărții „Epoca întunecării. Cum a distrus creștinismul lumea clasică“ de Catherine Nixey. Publicată recent la Editura Humanitas, în colecția Istorie, în traducerea lui Dionisie Constantin Pîrvuloiu, „«Epoca întunecării» scoate la iveală ce s-a pierdut odată cu victoria creștinismului.
• Editura RAO și Diverta o aduc la București pe HEDDI GOODRICH, autoarea bestsellerului Pierduți în Cartierul Spaniol. Prin urmare, vă invităm sâmbătă, pe 8 februarie, la ora 16.00, la Diverta Lipscani, la o întâlnire cu cititorii.
Lansat în toamna anului trecut în Italia, romanul a acaparat cu rapiditate atenția celor mai importante publicații. „Pierduți în Cartierul Spaniol”, romanul de debut al americancei Heddi Goodrich a fost publicat de Editura RAO în septembrie și a fost primit cu entuziasm și la noi. Romanul spune povestea a doi tineri îndrăgostiți și a orașului Napoli, un loc plin de istorie și de viață.
• Pe 5 februarie se sărbătorește Ziua Internațională a Cititului Împreună. Știați că un copil căruia i se citește doar 20 de minute pe zi va dezvolta un vocabular mai bogat și abilități matematice mai avansate?
Ești invitat la o seară de povești adresată părinților și copiilor între 3 și 7 ani, pe 5 februarie, la ora 18:30. Intrarea este liberă.
No Comments