Un nou episod cu cele mai frumoase recomandări culturale ale săptămânii este aici. Ți-am pregătit câteva recomandări de film românesc, un eveniment de fotografie, recomandări de carte și, la final, un strop de artă.
• Joi, 6 decembrie, de la ora 18,00, la Muzeul Național al Literaturii Române din strada Nicolae Creţulescu 8, va fi proiectat lungmetrajul Orizont. Proiecţia va fi urmată de un dialog între regizorul Marian Crișan și scriitorul Angelo Mitchievici. Cel de-al treilea lungmetraj al regizorului Marian Crișam (după Morgen și Rocker), ”Orizont”, este o adaptare liberă a unei nuvele canonice – Moara cu noroc, a lui Ioan Slavici – și un omagiu adus unuia dintre cele mai bune filme românești ale tuturor timpurilor – La moara cu noroc, de Victor Iliu. Detalii, pe Facebook.
• Festivalul de scurtmetraje Bucharest Short Film Festival revine cu cea de a 3-a ediție în perioada 8-14 Decembrie, la Cinemateca Eforie, cu o nouă selecție de filme premiate în cele mai mari festivaluri de film din lume: Annecy, Bafta, Berlinale, Cannes, Clermont-Ferrand, Edinburgh, Locarno, Moscova, Palm Springs, Raindance, Veneția, Sundance, Tribeca, Toronto, și multe, multe altele. Detalii, pe Facebook.
• NY Portuguese Short Film Festival, primul festival de scurtmetraje portugheze din Statele Unite, revine în România, în luna decembrie. În fiecare an, festivalul reunește cele mai bune scurtmetraje care poartă semnătura tinerilor regizori portughezi și promovează noile voci ale cinematografiei portugheze în lumea întreagă. Festivalul va fi prezent la București pe 10 decembrie. Detalii, pe Facebook.
• Cea de-a 12-a și ultima ediție a Festivalului Internațional de Film NexT va avea loc în perioada 14-17 decembrie, la Cinema Muzeul Țăranului din București, și marchează încheierea unui capitol important din povestea filmului românesc. Ediția de anul acesta va fi una restrânsă, care se întoarce la originile evenimentului și aduce în prim-plan scurtmetrajele selecționate în competiție, noile voci ale cinemaului de mâine. Toate detaliile sunt pe Facebook.
• Filme, gastronomie, muzică, dans, workshopuri, oameni, toate la Película – Latin American Experience – 4th Edition, intre 11 si 15 septembrie. Detalii, pe Facebook.
• DoR & Alex Galmeanu te invită la expoziția de portrete „100 pentru România de mâine”, deschisă între 6 și 11 decembrie la The Institute Space. Vernisajul și lansarea numărului #34 din DoR vor avea loc pe 6 decembrie, la orele 19:00. Toate detaliile sunt pe Facebook.
• Autobiografia lui Anthony Quinn, Păcatul originar, care apare la editura Nemira în colecția Yorick de arte ale spectacolului, este relatarea foarte personală și pasionantă a vieții neuitatului actor din spatele lui Zorba Grecul: povestea unui bărbat care acceptă cu greutate dragostea necondiționată (și acesta este păcatul originar) și care rămâne marcat de pierderea fiului său la o vârstă fragedă. Detalii, pe site.
• Miercuri, 19 decembrie, ora 19.00, în Librăria Cărturești Verona, Lucian Georgescu și Stere Gulea vor vorbi despre cinema și vor răspunde întrebărilor publicului. Toate detaliile sunt pe Facebook.
• O dramă romantică specială despre doi oameni care se reîntâlnesc pentru a-şi împlini povestea, rămasă neterminată. Fac asta într-un moment tulburător, când timpul pare că şi-a pierdut răbdarea, dar iubirea lor rămâne la fel de puternică şi de frumoasă, chiar şi acum, în apropierea ultimului act. Care pare să dureze cât o clipă… sau cât o viaţă. „Anonimul veneţian” se joacă pe 22 decembrie, la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti. Detalii, pe Facebook.
• Christmas Dance Gala 2018 are loc la Opera Națională Bucuresti, pe 17 decembrie. Este un regal de balet clasic și contemporan, un spectacol memorabil, pus în scenă de tineri talentați. Este vorba de balerini de la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”, elevi ai Conservatório Internacional de Ballet e Dança Annarella Sanchez, din Portugalia, precum și ai altor școli de prestigiu din România. Pe scena Operei Naționale București se va afla de asemenea senzaționalul António Casalinho care, la doar 16 ani, este considerat noua stea a baletului mondial. Detalii, pe Facebook:
• Operele lui Vermeer pot fi văzute acum în realitate augumentată, chiar pe smartphone. Toate detaliile sunt aici.
• Te invit să urmărești aici cum este restaurată complet o operă de artă deteriorată.
• La final, trebuie să vezi cum arată cerul Florenței pictat cu 50.000 de artificii de un artist chinez. Clipul este aici.
No Comments