Recomandările culturale ale săptămânii sunt aici. Evenimente pentru minte și suflet care te vor face să zâmbești. Trebuie să ți le treci în agendă.
• Unde a dispărut, pentru mai bine de 50 de ani, portretul poetului avangardist Tristan Tzara, pictat de M.H. Maxy în 1924?
Portretul s-a aflat în tot acest timp sub ochii noștri, în colecțiile MNAR, bine ascuns dedesubtul unui alt portret al poetului, pictat de Maxy la aproape 40 de ani distanță.
O excelentă analiză cu raze X, realizată de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Optoelectronică – INOE 2000, a permis confirmarea ipotezei curatorului Monica Enache, aceea că cele două lucrări sunt una și aceeași.
Muzeul Național de Artă al României propune așadar o mini expoziție – investigație cu „exponate probă” care documentează întregul proces de descoperire a celebrului tablou.
Program de vizitare: miercuri-duminică, orele 10.00-18.0
• A treia lună de TAG YOUR IDEAS o prezintă pe scena alternativă a Control-ului, deschisă zilnic și aproape non-stop, pe artista Claudia Brăileanu. Una din exprimările cele mai reprezentative ale instalației Claudiei o reprezintă conceptualizarea pattern-ului, a acelui element de expresie formală, ce impune o reprezentare, prin repetiție, a unei autenticități.
28 octombrie – 20 noiembrie 2019
Curator: Eugen Rădescu
Control Club
• Documentarul Frida. Viva la Vida rulează la Happy Cinema București pe 21, 22, 23, 24 noiembrie.
Filmul evidențiază cele două părți ale spiritului lui Frida Kahlo: pe de o parte artistul revoluționar, pionier al feminismului contemporan, iar pe de altă parte, ființa umană, victimă a trupului ei chinuit și a unei relații chinuite.
Cu Asia Argento ca narator, cele două fețe ale artistului vor fi dezvăluite, urmărind un fir comun format din cuvintele proprii ale lui Frida: scrisori, jurnale și confesiuni private. Filmul alternează interviuri, cu documente originale, reconstrucții captivante și picturile proprii ale lui Frida Kahlo, păstrate în unele dintre cele mai uimitoare muzee din Mexic.
• Premiera românească a celui mai recent film al uneia dintre cele mai premiate regizoare europene, Agnieszka Holland, intitulat „Domnul Jones ”și concertul de jazz susținut de cvintetul WMQ vor începe cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Film Polonez #CinePOLSKA din București. Evenimentul va avea loc în perioada 29 octombrie – 3 noiembrie 2019.
În timpul deschiderii muzicale a festivalului CinePOLSKA pe 29 octombrie 2019, în clubul Control veți putea asculta opera compozitorului polonez, pionier al jazz-ului modern Krzysztof „Komeda” Trzciński (1931-1969), autorul coloanei sonore pentru multe dintre filmele lui Roman Polański, printre altele pentru „Copilul lui Rosemary” („Dziecko Rosemary”) și „Cuțitul în apă” („Nóż w wodzie”).
• În perioada 21-24 noiembrie are loc prima ediție BINAR, un proiect The Institute.
Instalații interactive, artă algoritmică, realitate virtuală, realitate augmentată, proiecții 3D și video-mapping, unite într-un concept expozițional semnat The Institute în colaborare cu Dilmana Yordanova (KOTKI visuals).
BINAR este un demers de mapare și promovare a scenei new media din România – artiști, designeri și promotori ai artelor digitale – și își propune să ofere publicului, într-un eveniment anual, un showcase al inițiativelor locale.
• Explore Festival #14 – Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival
31.10.2019 // WASP Working Art Space and Production //19:30 – 21:00
Matei Bejenaru: ABIS
Premieră / Film documentar, video-art
Aftertalk: Matei Bejenaru & invitați / special guests
Intrarea liberă / Free entrance
Poemul vizual Abis are ca punct de plecare personalitatea enigmatică a artistei Irinel Liciu, prim-balerină la Opera Română din Bucuresti in anii ’50-’60. Filmul abordează teme generale umaniste, cum ar fi dragostea și devotamentul, precum și aspecte ale condiției artisului care ia decizii fundamentale în viața sa. Totodată, sunt explorate și tehnici tradiționale ale filmului pe peliculă (supraimpresiune, utilizarea de pelicule cu sensibilități, contraste și granulații diferite) care întregesc stilul vizual al filmului bazat pe alternarea de cadre atent construite cu altele spontane, subiective, în ideea construirii unei poetici vizuale specifice.
• Spectacolul „Kafka și Teatrul Evreiesc” este o frântură de viață imaginată, a unuia dintre cei mai mari scriitori din istoria literaturii universale, prezentată ca un omagiu adus lui Johan Huizinga – un joc, o joacă, un experiment. Un spectacol-lectură.
Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.
Pe 30 octombrie, la Teatrul Evreiesc de Stat.
• „Uitasem” este un show inspirat din povestea reală a unui puști din Galați care a fost izolat de mama sa într-un garaj și crescut să creadă că este reîncarnarea lui Iisus Hristos.
Știrea a făcut înconjurul televiziunilor în 2007-2008, apoi arareori s-a mai auzit ceva despre subiect.
Spectacolul ficționalizează și imaginează ce se întâmplă cu viața băiatului după vârsta de 12 ani, când află că este doar un om ca toți ceilalți. O poveste despre memorie, afecțiune, despre lucruri pe care le-am crezut uitate, dar care ne urmăresc mereu. Un coming of age care pornește din Galați, ajunge-n Berlin și face un ultim stop la București.
Pe 2 noiembrie, la POINT.
• O poveste plină de umor, cu trei personaje pornite pe (mereu) imprevizibilul drum al supremaţiei pe scenă, ActOrchestra transformă concertul într-un spectacol de teatru, pentru că luptele de culise sunt mai spectaculoase decât spectacolul din scenă. Instrumentele o iau razna, iar artiştii devin o prelungire a sunetelor.
Un spectacol 9G la TNB, pe 3 noiembrie.
• Un spectacol care trezește conștiințele amorțite și demască teroarea comunismului. O invitație pentru a descoperi adevărata dimensiune a acestui flagel al secolului XX, asupra căruia mulți își proiectează astăzi o viziune edulcorată și nostalgică.
„20 de ani în Siberia” ne aduce în față destinul unei țărănci bucovinence, autoare a uneia dintre cele mai importante mărturii despre calvarul trăit în Gulagul sovietic. Anița a fost deportată împreună cu cei trei fii ai săi în Siberia, la Cercul Polar, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, după ce Bucovina de Nord fusese ocupată de Uniunea Sovietică. Separată de soțul și de mama bolnavă, pe care nu avea să-i revadă niciodată, a supraviețuit regimului de înfometare, bolilor și muncii într-un mediu extrem de dur, reușind să își crească cei trei fii și să se întoarcă cu ei pe plaiurile natale în 1961. Cartea sa de memorii a fost tipărită abia după 1989, în România, la Editura Humanitas, fiind distinsă cu Premiul „Lucian Blaga” al Academiei Române. A fost tradusă în mai multe limbi de circulație internațională. „După o asemenea carte, orice complex de inferioritate a noastră ca neam ar trebui să dispară.” (Monica Lovinescu)
Pe 16 noiembrie, la TNB.
• Un tânăr dramaturg în vogă, Martin Wegner, pe care presa îl numește vocea generației sale, și un scriitor celebru, Benjamin Rubin, aflat deja spre apusul carierei și al existenței, se întâlnesc undeva, într-o vilă de la țară… Alături de ei, Gina, soția lui Martin, și Erwin Wangenroth, gazda lor, un tânăr pictor aspirant. Timp de o săptămână cei doi scriitori sunt plătiți de o fundație să stea aici, departe de lume, să finiseze împreună un text al lui Martin. Maestrul ar trebui să-i împărtășească tânărului din copleșitoarea lui experiență. Totul ar trebui să fie un superb schimb de experiențe între două generații profund diferite, o întâlnire între două spirite… Ce se întâmplă, însă, între ei – Martin, soția lui, Rubin și Erwin, reprezentantul fundației – este o altă istorie.
Mentorul de Daniel Kehlmann, pe 15 noiembrie, la Teatrul Nottara.
• Miercuri, 13 noiembrie 2019, se discută despre un nou roman semnat Ruth Ware: MOARTEA DOAMNEI WESTAWAY.
Deşi nu crede în arta divinaţiei, Hal Westaway îşi câştigă traiul ca ghicitoare în tarot. Când găseşte în cutia poştală o scrisoare prin care este anunţată că a primit o moştenire considerabilă de la o anume Hester Mary Westaway, înţelege repede că e o greşeală. Dar ştie şi că poate folosi trucurile din cartomanţie pentru a pune mâna pe bani.
Hal hotărăşte să meargă la înmormântarea femeii, însă, odată ajunsă acolo, îşi dă seama că a nimerit în mijlocul unei situaţii încâlcite şi că toţi cei prezenţi încearcă să pună mâna pe moştenire.
Lucrurile nu sunt deloc atât de simple pe cât păreau la început. Oare ce mister ascunde moartea doamnei Westaway?
• Lista de 22 de cărți esențiale ale lui F. Scott Fitzgerald. O găsești aici.
• Operă de artă neconvențională: albinele au devenit parte din poveste.
• Descoperim împreună toate secretele sculpturii „Pietà” de Michelangelo.
No Comments