Lansări de carte, evenimente culturale, filme și piese de teatru, spectacole de operă și expoziții, toate se întâmplă în București în perioada următoare. Ți-am pregătit o nouă listă de recomandări. Alege-ți evenimentele preferate și spune-mi unde ne vedem.
• Ești așteptat pe 29 august, de la ora 19:00, la „Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu – Lunga vară fierbinte a marilor festivaluri”, in Grădina cu filme – Cinema & More.
Invitați: Constantin Chiriac – Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu & Chris Simion-Mercurian – Directorul Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD
Intrarea este liberă, pe baza unei rezervări online pe www.bilete.ro sau la Casa de bilete creart.
•23, 24 și 25 august – 3 zile în care te distrezi, experimentezi, mănânci înghețată delicioasă și, în plus, din banii strânși ajuți 37 de copii din Centrul de Plasament 6 din Voluntari, să învețe mai bine și să se bucure de copilărie.
Copiii au acces GRATUIT.
• În perioada 6-7 septembrie 2019 are loc cea de-a treia ediție a unui festival unic de muzică și film în mijlocul viei Tohani România. La doar o oră și jumătate de București, în plină perioadă de cules, MAUVE-Wine Experience aduce publicul în inima naturii, pentru două seri memorabile de toamnă cu plimbări prin vie, concerte, proiecții de film, degustări de vinuri, concursuri de cules și de fotografie și multe alte experiențe.
• Recital de pian Andreea Emanuela TINCA, pe 23 august, la Muzeul Național „George Enescu” (Palatul Cantacuzino, București).
PROGRAM
Ludwig van Beethoven – Sonata nr. 23 opus 57 în fa minor – „Appassionata”
Robert Schumann – Sonata opus 22 nr. 2 în sol minor
George Enescu – Sarabanda din Suita pentru pian opus 10 nr. 2 în re major
• Un tânăr dramaturg în vogă, Martin Wegner, pe care presa îl numește vocea generației sale, și un scriitor celebru, Benjamin Rubin, aflat deja spre apusul carierei și al existenței, se întâlnesc undeva, într-o vilă de la țară… Alături de ei, Gina, soția lui Martin, și Erwin Wangenroth, gazda lor, un tânăr pictor aspirant. Timp de o săptămână cei doi scriitori sunt plătiți de o fundație să stea aici, departe de lume, să finiseze împreună un text al lui Martin.
Mentorul de Daniel Kehlmann, pe 11 septembrie, la Teatrul Nottara.
• Filmul ce deschide Bucharest International Dance Film Festival 2019 – BIDFF #5 este o coproducție Suedia-Georgia-Franța din 2019, extrem de apreciată de critica de specialitate – „And Then We Danced” (al treilea film al regizorului suedez Levan Akin) – un portret al unei societăți conservatoare ce are încă puterea de a-și îndepărta sau ignora cetățenii care nu urmează „tradiția”.
Pe 4 septembrie, la Cinema Elvire Popesco.
• Inimi cicatrizate [proiecție film], la POINT, pe 29 august.
Acțiunea are loc în anul 1937, când Emanuel, un tânăr de 20 de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării.
• Pe 22 august ai ocazia să stai de vorbă cu echipa „Jurnal de scriitor” care va împărtăși experiența cluburilor de lectură organizate pentru liceeni în perioada 10 aprilie – 10 mai 2019 în Săcele, Răcari, Câmpina și Focșani.
În contextul unor studii realizate de Scoala de Valori și care arată că doar 26% din adolescenții români din mediul urban își petrec timpul liber citind și doar 11% merg la evenimente culturale, Scoala de Valori a creat proiectul Jurnal de scriitor.
Inițiatorii acestui demers intenționează să trezească pasiunea pentru citit în rândul adolescenților din comunități unde lipsesc evenimentele culturale și oportunitățile de a explora universul cărților.
• La etajul 1 al MARe, în cadrul colecției permanente, poate fi văzută lucrarea lui Ștefan Ungureanu, ”The Visible Effort” (2015), lucrare folosită și pentru ilustrarea acestui eveniment. O lucrare în fața căreia se opresc destui vizitatori. Este o lucrare deopotrivă limpede și secretoasă. Aparent spune tot. Ba e chiar relaxant de explicită (mai ales dacă o compari cu alte lucrări din muzeu în dreptul cărora nu puțini manifestă un soi de perplexitate).
Luni, 26 august, ora 19:00
Andreea Victoria Anghel
Hortensia Mi Kafchin
Keresztesi Botond
Lea Rasovszky
Anetta Mona Chisa & Lucia Tkacova
A group show curated by Adriana Blidaru
August 23–September 25, 2019
Opening: August 23, 7–10 pm
Mobius Gallery
• Fata din Curcubeu este o lume într-o coajă de ou. Un pumn în stomac care doare cu duioșie. Un zâmbet care îți răsucește cuțitul în rană.
Un one-woman-show care te face să râzi și să plangi pe masură ce îți dezvăluie povestea. Fata asta, deși a vazut foarte multe filme, nu este un critic de teatru obisnuit, locul ei de munca este locul 13 din cinematograful Curcubeu, acolo își primește clienții, acolo își construiește visele, acolo vede multe filme. Si pe parcursul piesei, în care atunci când cuvintele nu mai sunt de ajuns, ea cântă, afli întâmplările cu clienții, despre primului ei iubit, povestea pisicii – singura prietenă în singuratatea care o înconjoară, visul ei de a vinde înghețată copiilor sau visul de a fi salvată de însuși Richard Gere din viața mizeră pe care o duce. E un spectacol-viață care te mângâie tandru și te zdruncină din rădăcini, cu decor minimalist și doar câteva obiecte de recuzită, bazat pe un text foarte bun, care nu te lasă să minți și pe emoție pură, emoție comparabilă poate cu cea a unui acrobat care sare fără plasă. Plasa, în cazul acestui spectacol, e chiar publicul.
Pe 11 septembrie, la Teatrul de Artă București.
• Orchestra Națională Simfonică a Radiodifiuziunii din Berlin te va încânta timp de două seri la Sală Palatului cu două concerte impresionante. Desprinsă parcă din lumea basmului opera lui Richard Strauss „Die Frau ohne Schatten” („Femeia fără umbră”) este pătrunsă de “un cald umanism, fiind un imn închinat dragostei dintre oameni care, prin bună înţelegere şi colaborare, reuşesc să învingă forţele demonice ale răului”. Un apel ce pledează pentru o lume în armonie. Premiera inițială a acestei opere a avut loc acum 100 de ani la Viena, sub bagheta lui Richard Strauss. Save the date! 4 septembrie 2019, de la ora 20, la Sala Palatului.
• Cea mai mare sculptură a fost instalată în Belgia.
• Aici găsești 10 cărți de artă care îți vor hrăni latura creativă.
• Un artist a conceput sculpturi realiste ale oamenilor care au trăit în urmă cu sute de ani.
No Comments