Acestea sunt recomandările culturale ale săptămânii: filme românești, piese de teatru și spectacole. La final, un interviu cu o femeie puternică, o colecție de scrisori și cele mai bune cărți ale anului 2018.
• Piesa „Despre tandrețe” se joacă vineri, la Teatrul Dramaturgilor Români. Este o piesa nouă, inedită până azi, a lui Matei Vișniec, se compune din elemente aparent autonome ale unui mozaic de dialoguri, uneori tandre alteori tăioase. Un joc subtil al iluziilor ce întruchipează o „Horă a iubirilor” adusă la zi, cufundată într-o lume alienată și totuși dispusă la umor. Găsiți toate detaliile pe site.
• O nouă expoziție a artistului Florian Mihalache, prezentată împreună cu Clubul Ilustratorilor și UNArte, vorbește despre capătul lumii, mituri vechi și noi, despre foc de pușcă, trucaje și aglomerație urbană. Disponibilă până pe 9 decembrie, la Cafeneaua MNAC. Detalii, aici.
• Regizoarea Anca Damian și Aparte Film prezintă cea mai nouă producție cinematografică a regizoarei, „Moon Hotel Kabul”, o coproducție România-Franța. Filmul i-a adus Ancăi Damian premiul pentru cel mai bun regizor la ediţia din 2018 a Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia (Warsaw International Film Festival WFF), un eveniment de film de clasă A. Lungmetrajul „Moon Hotel Kabul” a avut premiera internațională în cadrul festivalui în luna octombrie. Filmul intră în cinematografele din România începând cu 30 noiembrie, în București și în alte orașe.
• “Un om la locului lui”, debutul regizoral în lungmetraj al lui Hadrian Marcu, spune povestea lui Petru, inginer de foraj într-o companie multinațională, care e pe cale să devină soț și tată atunci când Sonia, amanta lui, e implicată într-un accident grav de mașină. Îl puteți urmări deja în cinematografe. Detalii, pe Facebook.
• „Scaunele” de Eugène Ionesco, în regia lui Felix Alexa, se joacă pe 2 decembrie la Bulandra. Detalii, aici.
• Luni, 3 decembrie, ora 19:00 fix, la Galeria Galateca, eşti aşteptat la gala de premiere a celor mai frumose cărți din România. În cadrul evenimentului va fi lansat primul număr al revistei FOI, vor fi anunțate câștigătoarele ediției 2018, iar cele mai frumoase cărți din România vor putea fi răsfoite, admirate și analizate. Detalii, pe Facebook.
• Marți, pe 4 decembrie, sunteți așteptați la un eveniment special care marchează apariția celei de-a zecea cărti despre teatru semnată de Octavian Saiu, „Clipa ca imagine”, la Teatrelii. Detalii, pe Facebook.
• S-au pus în vânzare biletele pentru „Spărgătorul de Nuci”, spectacolul din 23 decembrie. Detalii, pe Facebook.
• Marţi, 4 decembrie, la ora 18.00, îl puteţi întîlni pe, Jón Kalman Stefánsson, unul dintre cei mai îndrăgiţi scriitori europeni ai momentului la Café Verona București (Cărtureşti, subsol), unde va avea un dialog cu Adela Greceanu şi Matei Martin. Detalii pe Facebook.
• Amy Sherald, prima femeie de culoare care a „pictat” portretul oficial al unei Prime Doamne, vorbește despre ce a însemnat lucrul cu Michelle Obama. Îl puteți ciți aici.
• Pedro Corrêa do Lago deține cea mai mare colecție privată din lume de scrisori și manuscrise. Include zeci de documente scrise de mână și semnate de peste 5000 de figuri importante din artă, literatură, istorie, știință, muzică și entertainment. Vă invit să descoperiți colecția aici.
• New York Times prezintă lista celor mai bune 100 de cărți ale anului 2018. O puteți consulta aici.
No Comments