Mâine începe la Cluj ediția 15 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Și-aduce o șansă condensată de-a vedea în același loc și-n premieră în România, la doar câteva zile după Cannes, Câini și Sieranevada, două dintre filmele cu care regizorii români au fost anul ăsta în competiția mare, cel mai recent film al lui Nae Caranfil și, tot în premieră și în competiția oficială, lungmetrajul străin Shelley în care joacă actrița Cosmina Stratan.
***
Sunt lucruri pe care le-nveți doar când ți se-ntâmplă.
De pildă, când ești introvertită și timidă-n același timp și te trezești într-o dimineață – la propriu, deschizi ochii – cu un sms de bine de la un jurnalist mare pe care-l admiri. Atunci te gândești și-ți impui că oricât de stânjeneală ți-ar fi, de acum înainte, ai să le spui oamenilor care fac lucruri faine, simplu, direct, deschis, că-ți plac. Și-ai să le mulțumești pentru asta. Pentru că acum știi precis senzația de căldură blândă, amorțeala aia insinuantă: rezultatul unui lucru bun spus unui om într-un moment când, n-ai de unde să știi, poate chiar are nevoie. Sau îl face să știe că nu trebuie să se oprească; sau să zâmbească o zi întreagă.
Dar nu vine de la sine. E un exercițiu pe care îl cauți, îți dorești să-l faci și-l faci.
Am început să descopăr bucuriile culturale mai întâi prin casă, în biblioteca alor mei, într-un raft cu sute de discuri cu coperte din hârtie lucioasă – și-acum am imaginea cu tivurile subțiri de disc, lângă disc, lângă disc. Prin liceu și, puțin mai târziu, prin primii ani de facultate, în Olanda și-n Franța am intrat prima dată-n contact cu ceea ce atunci doar absorbeam și azi aș numi piață de evenimente culturale. Muzee cu expoziții tematice, lucrări, concerte, film, teatru cu artiști premiați aduși din întreaga lume în timp real, cross de arte, evenimente-n stradă. Și mi-am dorit și mi-am promis cumva că, atunci când o să cresc mai mare și-o să am șansa să le văd și-n România, orice-ar fi – și-aici, de ce să n-o recunoaștem, sunt mereu multe -, o să mă bucur cu totul, întreg, de asta. Iar România e, acum, foarte aproape de asta.
Dar nu vine de la sine. E un exercițiu pe care îl cauți, îți dorești să-l faci și-l faci.
Pe film, TIFF-ul e unul dintre cele mai importante evenimente de pe lista asta. De fapt, în ăștia 15 ani, a reușit să fie – din Cluj, nu din Capitală – în primele 30 de festivaluri de categorie A din Europa. Și de la ediție la ediție se mai dezvoltă cu noi secțiuni, fiecare c-o altă lumină. Cumva, prin curaj. Fiindcă a propuns publicului în competiția oficială numai filme ale unor regizori debutanți sau aflați, cel mult, la al doilea film, din țări de peste tot din lume și clasice, și exotice. (Anul ăsta în competiția oficială TIFF filmele selectate sunt din 16 țări). Fiindcă a adus în pemieră în Festival filmele regizorilor români înainte chiar ca unele dintre ele să fie selectate în marile festivaluri internaționale de afară. E un episod antologic, povestit de Mihai Chirilov – selecționerul TIFF -, într-un interviu acordat lui Florin Ghioca pentru Adevărul Live – că atunci când au selectat 4 luni, trei săptămâni și 2 zile al lui Cristian Mungiu în competiția TIFF, nimeni nu știa că va intra în competiția de la Cannes. Și-apoi, când a luat Palme d’Or, juriul TIFF a trebuit să dezbată dacă să-l mai jurizeze sau nu.
Și la ediția asta TIFF-ul rotunjește și unește cele două lumi, într-un circuit de piață culturală internațional: români și străini, români în filme internaționale, evenimente interdisciplinare.
Și-n plus, o aduce pe Sophia Loren la Cluj.
Iată o scurtă listă subiectivă cu ce-mi doresc să nu ratez din programul de la TIFF.
5 filme de neratat la TIFF
- 6,9 pe Scara Richter de Nae Caranfil
În premieră, cel mai recent film al regizorului român deschide TIFF pe 27 mai, de la ora 21.45;
- Thirst, de Svetla Tsotsorkova
Pe 29 mai, de la 22.30, la Cinema Victoria. În competiția TIFF.
https://www.youtube.com/watch?v=grVx2NutuH0
- Shelley, de Ali Abbasi
Un horror cu actrița Cosmina Stratan, care-a avut premiera internațională în secțiunea Panorama de la Berlinală. Despre Cosmina Stratan în filmul ăsta presa internațională scria că “fură” tot ecranul. Filmul e în competiția TIFF. Pe 31 mai, de la ora 15.00 la Cinema Victoria.
- Câini, de Bogdan Mirică
Premiul FIPREESCI la Cannes. La fel, îl puteți vedea în premieră doar acum. E și el în competiția TIFF. Pe 1 iunie, de la 20.00, la Cinema Victoria.
- Sieranevada, de Cristi Puiu
Proiecție de gală, e singura șansă să-l vedeți la cald după Cannes. Altfel, filmul va intra în cinematografele românești abia în toamnă. Pe 2 iunie, de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenților;
Bonus
Ingrid Bergman despre ea însăși, regia Stig Björkman. Pe 5 iunie, de la 12.30, la Cinema City Iulius 4.
https://www.youtube.com/watch?v=TEh5Nh4a9WE
3×3 Šarūnas Bartas; Lituania e țară invitată la TIFF, și la Cluj vor veni în premieră și reprezentați ai Lituhuanian Film Centre, apropo de circuit cultural.
Rertrospectiva Sion Sono. Regizorul vine și el la TIFF.
Și întâlnirile cu Sophia Loren (3 iunie, cu o proiecție specială la Casa de Cultură a Studenților și 4 iunie, la gala de închidere) și cu Carmen Galin (Faleze de nisip (1982), regizat de Dan Pița va avea o proiecția specială în prezența actriței, pe 4 iunie, de la ora 15.00, la Cinema Victoria.).
Dublă-experiență
Și culinară, și cinematografică. În secțiunea TIFF Culinary Cinema, la filmul Noma: My Perfect Storm. E povestea unui genial inadaptat: bucătarul danez René Redzepi care-a transformat un restaurant dintr-un cartier al Danemarcei într-unul dintre cele mai bune restaurante din lume. Din care o să-aflați că și mâncarea poate fi alfabet în sine. Pe 31 mai, de la ora 18.30 la Cercul Militar, filmul, și de la 20.15, o petrecere tematică la Conlin’s Gastro Pub.
De fiecare dată, înainte de-a merge la un festival să mă bucur de lucrurile de-acolo, mă gândesc și la echipă. La oamenii din organizare care aleargă să facă toate bucuriile astea să prindă viață. Nici ele nu vin de la sine. Sunt un exercițiu pe care îl cauți, îți dorești să-l faci și-l faci.
Ne vedem la TIFF.
***
Ediția TIFF 15 e prezentată anul acesta, în premieră, de Staropramen, berea care a cerut mai mult de la gust. Un brand cu tradiție în susținerea valorilor culturale europene, Staropramen contribuie prin asta la susținerea cinematografiei românești și, întreg, la susținerea unor valori culturale de care e nevoie ca să ne dezvoltăm. Staropramen pregătește pentru zilele care urmează o serie de surprize – atât la TIFF, la cele mai cool terase și locuri din Cluj, cât și în zona de conținut online cultural, așa că fiți pe fază.
În cadrul TIFF, Staropramen va aduce o sticlă supradimensionată care va fi alimentată din newsfeedurile publicului, va implica cinefililii în rescrierea unor scenarii de filme celebre sau în demonstrațiile culinare pregătite de Chef D`Artagnan – Alex Petricean. Cu D`Artagnan, publicul TIFF se va putea întâlni pe 28 și 29 mai, la Bonțida și la evenimentul din cadrul TIFF Culinary Cinema care va avea loc pe 31 mai, la Cercul Militar și la Colin`s Gastro Pub.
No Comments